- Publicitate -

Imagini cu imensa groapă de gunoi care a apărut la 3,5 km de centrul Ploieștiului, lângă parcul Bucov

Data:

Distribuie articolul:

În doar câțiva ani, terenul de pe malul râului Teleajen între Colonia Pleașa și parcul Constantin Stere (Bucov) a fost transformat într-o zonă deșertică, aridă, plină de praf și gropi. Așa cum anticipam în urmă cu un an, întreg ecosistemul de pe o suprafață care depășește 1.000.000 de metri pătrați a fost distrus, pulverizat. Acum, cu complicitatea autorităților locale și de mediu, se pregătește pentru o nouă lovitură: transformarea într-o imensă groapă de gunoi. VIDEO în articol.

- Publicitate -

La o distanță cu puțin mai mare de 3 kilometri în linie dreaptă de centrul Ploieștiului, pe malul râului Teleajen și în vecinătatea pădurii care înconjoară parcul Constantin Stere, se află o uriașă suprafață de teren devastată de balastiere.

Locuitorii Coloniei Pleașa și ai satelor Bucov, din imediata vecinătate, și Ploieștiori, de pe celălalt mal al râului, sunt poluați zi de zi atât fonic cât și de norii de praf ridicați de zecile de camioane care vin zilnic la încărcat și… descărcat.

Terenul despre care vorbim a început să fie exploatat din anul 2015 de către firmele unor cetățeni germani de origine turcă. În timp, au mai apărut și alte firme.

- Publicitate -

În cei 9 ani de exploatare, zona a devenit unul dintre principalii furnizori de pietriș pentru autostrada A3 și pentru centura Capitalei. Geografia locului a fost modificată ireversibil.

Citește și: Un întreg ecosistem de la marginea Ploieștiului este pulverizat de balastiere. Imagini care arată dimensiunea dezastrului

Deși cetățenii au protestat în numeroase rânduri față de praful, zgomotul și dezastrul pe care îl fac firmele implicate, în cele mai fericite cazuri autoritățile de mediu și cele locale s-au rezumat la o amendă simbolică.

- Publicitate -

În acest caz, complicitatea sau indiferența autorităților sunt mai scandaloase decât dezastrul de mediu cu efecte ireversibile.

Așa cum arătam într-un articol anterior, firmele deja îngropau deșeuri toxice direct în malul râului, fără a avea vreo autorizație.

Din nefericire, deși am publicat imagini cu ceea ce părea o operațiune de anvergură de îngropare a deșeurilor, nicio autoritate nu a intervenit.

- Publicitate -

Apele Române, gardianul râului Teleajen, ține și acum capul la cutie. Nu a scos un sunet despre lucrările neautorizate care au fost efectuate abuziv aproape direct în albia râului.

Citește și: Cum sună 1.000.000 de metri pătrați de teren agricol transformați în balastieră la fix 4 kilometri de centrul Ploieștiului? Dar un mal de râu transformat în groapă de gunoi?

De câteva luni, firmele nu mai intervin ilegal în malul râului. Nu mai au de ce.

- Publicitate -

În paralel cu dezastrul de pe teren, din terasă, funcționarii Apelor Române au simțit o acută nevoie de a ”regulariza” și albia râului. Agenția a organizat o licitație în acest sens și, absolut nesurprinzător, câștigător a fost una dintre firmele care exploata și terasa, și malul.

Sub privirile scandalizate ale oamenilor de pe ambele maluri ale Teleajenului, firmele ”regularizează” de zor albia, extrăgând direct din râu zeci de mii de metri cubi de resursă minerală.

Fac acest lucru în cel mai barbar mod posibil, buldo-excavatoarele exploatând direct din râu, iar camioanele folosindu-l drept cale de acces.

- Publicitate -

Uleiurile, vaselinele și scurgerile de combustibil sunt ”spălate” de ape și distrug viața acvatică din Teleajen.

Credeți că le pasă celor de la Ape sau celor de la Gardă de genocidul pe care această acțiune violentă îl face printre speciile din râu și de pe maluri? Credeți că au intervenit în vreun fel pentru protejarea micului ecosistem care s-a creat pe râu?

Nu, nici pe departe.

- Publicitate -

Instituții precum Apele Române, Garda de Mediu, autoritățile locale nu au luat nicio măsură de prevenire sau de limitare a dezastrului. S-au limitat la a constata că, în linii generale, treaba merge bine, și nu au fost date decât câteva amenzi nesemnificative.

Nu au constat niciuna dintre deficiențele majore care se văd cu ochiul liber, cum ar fi nerespectarea distanțelor față de albia râului, absența spațiilor pentru depozitarea deșeurilor, lipsa instalațiilor de stropire a drumurilor de pe care se ridică nori de pulberi etc.

Deși firmele nu respectă nicio prevedere din autorizațiile de mediu în baza cărora operează, sau doar mimează că le implementează, Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Prahova a emis autorizație după autorizație și prelungire după prelungire.

De ceva timp, cu maximă discreție, APM Prahova a început să aprobe modificarea soluțiilor inițiale care reglementau precis redarea în circuitul natural a terenurilor primelor balastiere. Planurile care astăzi au rămas doar pe hârtie prevedeau amenajarea de bazine piscicole și de exploatări agricole în terasă.

Absolut scandalos, Agenția a fost de acord ca proprietarii să schimbe destinația în baza căreia primiseră primele autorizații de exploatare din terenuri redate circuitului natural pentru a încerca refacerea ecosistemului mutilat. Nu a avut nimic de obiectat.

Așa au început să apară autorizațiile pentru transformarea a ceea ce ar fi trebuit să fie lacuri destinate pescuitului, în ”bazine de decantare”. La fel, terenurile agricole în terasă – cum ar fi trebuit să fie gropile rămase în urma excavărilor – au fost autorizate să devină gropi de gunoi.

În baza autorizațiilor emise de APM, firmele au început să depoziteze în zonă sute de tone de deșeuri, dintre care unele par a fi deșeuri periculoase și foarte periculoase.

Astăzi, în loc să vorbim despre un model de regenerare a zonei, constatăm cum toată zona malului Teleajenului din imediat vecinătate a parcului Stere este transformată într-o imensă groapă de gunoi.

Culmea ironiei: groapă de gunoi AUTORIZATĂ!

Comisarii Gărzii de Mediu și autoritățile locale din Bucov nu văd nimic. Cei de la Apele Române nu au nicio problemă că tot malul râului, ”taluzat” ilegal, este, de fapt o uriașă groapă de deșeuri toxice.

Publicăm mai multe imagini care arată atât proporțiile dezastrului de mediu, cât și o selecție imagini cât se poate de elocvente care arată tipurile deșeuri care au început să fie îngropate acolo.

Ne referim la sol contaminat cu produse petroliere (șlamuri), cauciucuri, mase plastice, diferite recipiente etc, adică toate ingredientele care vor transforma marginea parcului Bucov într-o uriașă sursă de poluare și boli.

În sprijinul autorităților suspect de adormite, ne oferim să le punem la dispoziție o bază documentară constituită din mai multe ore de filmări și sute de fotografii realizate de-a lungul timpului, care arată fără echivoc dezastrul de mediu care se produce în această zonă.

Celor care au uitat, le reamintim următoarele extrase din Legea nr. 17 din 2023 privind regimul deșeurilor:

”Constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă următoarele fapte atunci când cantitatea sau impactul asupra mediului ori asupra vieții, integrității corporale sau sănătății persoanelor nu poate fi neglijată:

– eliminarea deșeurilor care au făcut obiectul transferului, în spații neautorizate sau prin constituirea de depozite ilegale;

– incendierea oricărui tip de deșeu și/sau substanță sau obiect;

– îngroparea deșeurilor;

– eliminarea, deținerea, păstrarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate (modificare prin Legea nr. 17/2023);

– abandonarea, aruncarea și/sau ascunderea deșeurilor”.

Vom reveni.

 

Distribuie articolul:

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Exclusiv

Craniu de copil descoperit în zona dealului Merez. Cercetări arheologice la Ceptura

În zona dealului Merez, din Ceptura, au fost efectuate cercetări la un mormânt de inhumație cu ritual creștin.

A început evenimentul săptămânii: „De la cal la cai putere” pe Hipodromul din Ploiești [FOTO-VIDEO]

Super mașini și concerte la Ploiești! Programul complet al evenimentului:

Meciul România – Belgia va putea fi urmărit din tribunele Hipodromului Ploiești. Surpriza organizatorilor evenimentului ”De la cal la cai putere”

Vă invităm să susținem împreună naționala de fotbal, vizionând meciul de sâmbătă seara, pe ecranul montat în fața tribunelor Hipodromului.  

Adrian Purcaru (PSD) revine la Primăria Azuga: „Orașul are nevoie de o dezvoltare economică”

Adrian Purcaru a reușit să câștige cel de-al patrulea mandat de primar la Azuga.

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

Razie a Poliției Rutiere în Prahova

Unde acționează polițiștii

Pericol de accidente la o trecere la nivel cu calea ferată. Ce a pățit un motociclist

”Norocul meu a fost că circulam cu viteză redusă și am reușit să mă echilibrez”

Belgia-România. Primul 11 gândit de antrenorul Edi Iordănescu

În cazul unei victorii, tricolorii sunt calificați în optimile competiției.

Tânăr înjunghiat pe Bulevardul Independenței din Ploiești

Un incident grav s-a produs, vineri seară, în jurul orei 23.45, pe Bulevardul Independenței din Ploiești.
- Publicitate -
- Publicitate -

Informații utile

Ce este promisiunea de vânzare-cumpărare a unui apartament

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

Robin Mihai este triplu medaliat cu aur la Campionatul Mondial de Kempo IKF cu sprijinul Supermarket La Cocoș

Ce ar fi sportul ploieștean fără implicarea oamenilor de...

Medicul Alin Scarlat explică puterea sentimentului de scop în viață

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

De ce a pierdut Andrei Volosevici alegerile pentru Primăria Ploiești [VIDEO]

Marele pierzător al alegerilor locale din 9 iunie

Ce are de gând cu Ploieștiul. Invitat Mihai Polițeanu, primarul ales [LIVE]

Mihai Polițeanu, primul primar independent care a fost ales...
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Razie a Poliției Rutiere în Prahova

Unde acționează polițiștii

Pericol de accidente la o trecere la nivel cu calea ferată. Ce a pățit un motociclist

”Norocul meu a fost că circulam cu viteză redusă și am reușit să mă echilibrez”

Belgia-România. Primul 11 gândit de antrenorul Edi Iordănescu

În cazul unei victorii, tricolorii sunt calificați în optimile competiției.
- Publicitate -