- Publicitate -

Un întreg ecosistem de la marginea Ploieștiului este pulverizat de balastiere. Imagini care arată dimensiunea dezastrului

Data:

Distribuie articolul:

Norul de praf ridicat de camioanele care merg în viteză pe malul dinspre Bucov al Teleajenului se întinde adeseori mai mult de un kilometru pe albia râului. Păsările de apă care își făcuseră un mic refugiu în această zonă a râului au devenit istorie. Din când, în când, câte un stol dezorientat se oprește puțin și pleacă imediat. Locuitorii satului Ploieștiori, comuna Blejoi, de pe celălalt mal, știu că nu au voie să lase deschise geamurile dacă vor să aibă aer respirabil în case.

- Publicitate -

Nu poți să stai în curte, pentru că fie e tonă de praf, fie se aude alarma enervantă a unui utilaj

Până recent, zgomotele infernale scoase de stațiile de sortare și de concasare, care lucrau mai ales nopțile, erau coșmaruri reale pentru localnici. Astăzi, scrâșnetele obloanelor de metal ale camioanelor sau ale cupelor excavatoarelor care le încarcă te asurzesc adeseori.

Este o mică parte din ”beneficiile” pe care le-a adus ecosistemului râului și localnicilor din Ploieștiori, sat vecin cu Ploieștiul, deschiderea în 2015 a lucrărilor la prima balastieră pe care o deține pe malul dinspre Bucov al Teleajenului, în apropierea Coloniei Pleașa, firma SC Vierstein Bau SRL, cu sediul în satul Pleașa, comuna Bucov.

La opt ani de la începerea lucrărilor, terenul în suprafață de, rețineți, 236.385 metri pătrați!!! pe care a funcționat această primă ”exploatare de agregate minerale în terasă” aparținând arată exact cum îl vedeți în imaginile filmate cu drona. Dacă nu ai ști ce este, îl poți confunda ușor cu un spațiu pe care a avut loc un cataclism de proporții.

- Publicitate -

Ce ne mai spun imaginile?

Ei bine, ceva ce ar trebui să dea de gândit autorităților. De exemplu, ar fi de găsit un răspuns la întrebarea  cât de mult poluează aceste activități râul? Cum râul nu poate vorbi, considerăm că aceste imagini sunt suficient de puternice și grăitoare pentru a genera mai mult decât semne de exclamare.

Adică măsuri concrete, în teren, ale celor responsabili, cum ar fi: primăria Bucov, Apele Române, Garda de Mediu Prahova, Poliția etc.

Parte dintre aceste instituții nu doar că au ignorat ani la rând plângerile și apelurile locuitorilor din Ploieștiori, care solicitau măsuri de protecție față de modul agresiv de lucru al agentului economic, dar, în 2022, au acordat firmei Vierstein Bau un nou permis de exploatare.

- Publicitate -

A doua o exploatare are o suprafață aproape identică primei – 201.034 metri pătrați!!! și este tot pe malul râului, la aproape 1,5 kilometri de prima, în imediata vecinătate a zonei Parcului Bucov. Astfel că de ”beneficiile” aduse de ea se ”bucură” nu doar ecosistemul de pe râu, ci și animalele și păsările din pădure.

Viteza cu care cei de la Vierstein Bau au început lucrul la această a doua exploatare a fost de-a dreptul impresionantă. După cum vedeți din imaginile filmate și fotografiate de-a lungul timpului, în zona respectivă a apărut un hău în care utilajele și mașinile de transport, deși sunt impresionante ca dimensiuni, arată ca niște mici insecte.

Ce ne spune acest raport de mărime, aceste proporții? Că este foarte posibil ca adâncimea acestei cele de-a doua exploatații să fie mai mare de opt metri, așa cum este autorizată, ceea ce ar fi deosebit de grav și ar avea un impact devastator asupra ecosistemului, dar și asupra pânzei freatice.

- Publicitate -

Aceste imagini ne mai arată arată fără niciun echivoc faptul că agentul economic nu respectă nici cele mai simple reguli din Autorizația de Mediu și din legislația care reglementează modul de organizare și funcționare a unei astfel de exploatații.

Ne referim la măsuri precum:
– stropirea drumului și a perimetrului pentru împiedicarea ridicării prafului – (in)acțiune care ar trebui să ducă la suspendarea autorizației de mediu sau
– igienizarea și salubrizarea permanentă a zonelor aferente obiectivului – este suficientă doar tranzitarea zonei pentru a vedea cantitățile impresionante de deșeuri inerte, unele aruncate chiar în albia râului sau direct în apă, (in)acțiune care ar trebui să ducă la suspendarea autorizației de mediu.

autorizatie apm balastiera

De asemenea, imaginile pe care le vedeți mai arată un lucru de o gravitate uriașă, asupra căruia vom reveni. Este vorba despre locurile în care agentul economic a ales să depoziteze sterilul, care are un impact dureros asupra râului și care necesită o intervenție imediată a celor responsabili.

- Publicitate -

Conform specialiștilor consultați, această abatere – nerespectarea zonelor de depozitare a sterilului, este una deosebit de gravă cu consecințe aproape de necalculat asupra mediului înconjurător.

Din nou, subliniem că, deși au protestat împotriva poluării aerului și a poluării fonice excesive ale căror victime sunt, locuitorii satului Ploieștiori, de pe celălalt mal al râului, au rămas doar cu atât: cu frustrările.

Nicio autoritate a statului român nu a luat vreo măsură concretă de protejare a calității vieții lor deși, în linie dreaptă sunt zone în care casele se află la doar câteva sute de metri de exploatațiile firmei Vierstein Bau.

- Publicitate -

Totuși, aceleași autorități, și în special Apele Române, au decis să amplifice colaborarea cu agentul economic, să o ducă la un nou nivel. Așa se face că, la începtul anului 2023 Vierstein Bau a început lucrările ”de exploatare în albie” pe o suprafață de 36.297 mp, în vecinătatea celor două exploatări în terasă pe care le deține pe malul râului.

Probabil pentru că le-a plăcut foarte mult calitatea deversărilor necontrolate în râu din prima exploatare pe care le-au autorizat-o.

Cum ar veni, pentru modul de lucru pe care îl vedeți în poze și filmări, și ignorând total protestele locuitorilor din Ploieștiori, autoritățile – și în special Apele Române, au premiat firma. Ca totul să fie frumos, pentru a ajunge la exploatație, buldoexcavatoarele și camioanele trebuie să treacă prin râu.

- Publicitate -

Până la urmă, nu pentru asta e făcut? Ca să spele și să ducă la vale toate relele?

Chestia este că, recent, pe același teritoriu pare a fi deschisă o nouă exploatare în terasă. Ar fi a patra.

În încheierea acestui prim articol, este important să le spunem celor care ne-au sprijinit cu informații, imagini și opinii de specialitate, că motivul pentru care am tot amânat publicarea lui s-a datorat exclusiv domnului Ahmet Tasar, administrator al companiei Vierstein Bau.

Invocând motive personale, urgențe, ori un volum mare de muncă, acesta a evitat întâlnirea cu jurnaliștii noștri pentru a clarifica informațiile pe care le-am publicat în acest articol.

Îi transmitem că așteptăm oricând punctul de vedere al companiei pe adresa redactie@observatorulph.ro.

Distribuie articolul:

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Sondaj Observatul Prahovean

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

Exclusiv

Imagini cu puiul de delfin Baby de la unul dintre ultimele lui spectacole din Delfinariul Constanța [VIDEO]

VIDEO: Puiul de delfin Baby, născut în captivitate, a murit la delfinariul din Constanța. Un cititor ne-a trimis imagini surprinse la unul dintre ultimele spectacole în care Baby a încântat asistența cu un program de excepție.

Sala de lupte de la CS Petrolul Ploiești a fost renovată printr-o sponzorizare a Dosco România

Sala de lupte a Clubului Sportiv Petrolul Ploiești a...

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

- Publicitate -
- Publicitate -

Informații utile

Medicul Alin Scarlat: ”Iubirea este cheia longevității”

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Candidatura lui Mircea Geoană, susținută de Partidul România în Acțiune

Cum se va implica Partidul România în Acțiune la alegerile prezidențiale din toamnă
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

- Publicitate -