spot_img
- Publicitate -

Cazul prahovenilor țepuiți la muncă în Danemarca, prezentat la televiziune, se dovedește a nu fi adevărat

Data:

Cu câteva zile în urmă am fost contactați la redacție de un cititor, un prahovean, Ionuț M., din comuna Cerașu, care ne-a adus la cunoștință faptul că „a fost țepuit” de o firmă din Danemarca, cu o „patroană româncă”.

- Publicitate -

Cazul nu era pentru prima dată în atenția presei, acesta fiind prezentat anterior și la o cunoscută emisiune de televiziune unde fusese anunțat ca „Munciți la sânge și neplătiți de patronul român?”. „Socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea de peste hotare! Pus să muncească din greu, dar banii nu i-a mai văzut… Patroana româncă s-a făcut nevăzută… Singura persoană care a promis că-i ajută le-a dat o lovitură și mai mare… Mai multe despre schema mișelească, în câteva clipe la (…)”, a fost prezentarea în debutul emisiunii, și tot parcursul acesteia s-a bazat pe povestirile și documentele furnizate de Ionuț M.

Aceleași documente ne-au fost și nouă furnizate de prahovean, dar, după documentări, am ajuns la o altă concluzie față de colegii din televiziune. Spre deosebire de aceștia, noi am reușit să contactăm „patroana româncă” și, în plus, am studiat documentele puse la dispoziție și am reușit să facem puțină lumină în acest caz.

Pentru a proteja identitatea persoanelor implicate vom folosi doar inițiale. „Patroana”, L.B., de fapt nu este patroană ci este, la rândul ei, simplu angajat responsabil pe partea de finanțe și comunicare cu angajații români.

- Publicitate -

Ce este și cum funcționează SKAT

„Sistemul de fisc danez funcționează altfel decât cel din România. E complicat de explicat. Ceea ce este clar este faptul că SKAT, fiscul danez, nu îți oferă nicio posibilitate să „dai țeapă”. Toate fișele se completează, banii se virează în conturi, nu face nimeni plăți din mână”, explică L.B.

„Avem probleme cu mulți români deoarece atunci când le cerem conturile bancare pentru a le putea vira banii, aceștia spun că, din diverse motive, ba că au datorii la statul român, ba că au diverse popriri pe conturi, ar prefera fără bănci. Păi noi nu avem cum să dăm bani decât transparent, prin intermediul băncii”, mai precizează L.B.

Sesizarea primită la redacție

Concret, sesizarea primită a fost că „Eu am lucrat in Danemarca din 2018 până anul trecut în noiembrie și pe ultima luna din anul trecut nu a vrut să mai ne plătească angajatorul este roman L… se numește iar cel ce ne a dus la muncă este un băiat din Ploiesti M.B. și noi acum am aflat că dansa nu nea platit impozit și nici taxele la fisc danez ne vin plicuri acasă că noi am fi datori la statul danez bani de vacanta nu am primit în nici un sezon doar ne muncea cate 12 ore pe zi și nu ne-am primit nimic din ce am muncit am nr de tf la ambi”

- Publicitate -

În traducere sesizarea ar suna așa: „Eu am lucrat în Danemarca din 2018 până anul trecut în noiembrie și pe ultima lună din anul trecut nu a vrut să mai ne plătească. Angajatorul este român, L.B. se numește, iar cel ce ne-a dus la muncă este un băiat din Ploiești, M.B. Noi acum am aflat că dânsa nu ne-a plătit impozit și nici taxele la fiscul danez. Ne vin plicuri acasă că noi am fi datori la statul danez. Bani de vacanță nu am primit în nici un sezon, doar ne muncea câte 12 ore pe zi și nu ne-am primit nimic din ce am muncit (…)”

Acuzațiile prahoveanului nu stau în picioare

Concret, din 2018, prin intermediul angajaților pentru recrutare ai firmei unde lucrează și doamna L.B., care este prahoveancă, într-adevăr, dar nu este „patroană”, mai mulți români au plecat să lucreze în Danemarca. Firma daneză angajatoare furnizează materie primă pentru decorațiunile de sărbători (crengi de brad, mușchi de pădure), dar și brazi de Crăciun.

Ceea ce în principal prahoveanul a susținut a fost faptul că nu și-a primit banii pe ultimele 3-4 săptămâni lucrate în Danemarca în anul 2022.

- Publicitate -

Măcelăria Pion din Ploiești, mezeluri ca pentru la ei acasă

Gabriel Barbu nu are birou cu vedere panoramică, aflat într-un cartier de lux și nici secretară la ușă. Dacă-l cauți, cel mai probabil îl...

Contactați de Observatorul Prahovean, reprezentanții firmei au declarat faptul că nu există nicio plângere adresată companiei cu privire la neplata acestor bani. „Firma este daneză. Pentru orice neînțelegere, reclamație sau solicitare, se poate trimite un mail pe adresa firmei, redactat în engleză sau daneză, pentru a putea fi analizat de angajații responsabili cu acest sector. Nu am primit nicio solicitare scrisă pe mail din partea domnului Ionuț M. cu privire la incorectitudinea efectuării plății către dânsul”, a transmis L.B, din partea firmei.

mail tradus
Mailul trimis firmei angajatoare

L.B. a confirmat, ceea ce a spus și Ionuț M., că a primit un email de la acesta (trimis de trei ori), dar că nu l-a putut descifra și a mai spus de asemenea că nu există din partea acestuia vreo solicitare oficială cu privire la bani.

Alte acuzații nefondate

„Lucram la adunat mușchi din pădure și îi strângeam în lădițe. Nu știu exact ce făceau cu mușchii, îi duceau la firme pentru decorațiuni, ceva de genul acesta”, povestește prahoveanul. „Nu știu exact ce mușchi erau aceia, dar cred că erau otrăvitori pentru că începuseră să ne cadă unghiile”, mai povestește acesta.

- Publicitate -

L.B, care lucrează într-adevăr la firmă pe partea de financiar și care facilitează comunicarea cu angajații români, spune ca munca este grea, se lucrează cu mâinile. „Au mânuși de protecție care trebuie schimbate și de 2-3 ori pe zi. Mediul de lucru este greu, umed. Se întâmplă să se lovească la degete, să se rupă vreo unghie, dar din cauza muncii grele, nu din cauza vreunui mediu toxic sau otravă…”, precizează aceasta. „Dar ei știu ce muncă este, ce presupune munca aceasta. Nu îi tratează nimeni rău…”, mai completează ea.

grup munca danemarca
Condițiile de muncă sunt grele, ploaie, vânt…

O altă acuzație adusă a fost că la muncă sunt puși și minori. „Cel care nu a fost plătit avea 17 ani (din grupul inițial – n.r.), iar acum, în prezent, are minori de 14 ani la muncă”, povestește prahoveanul.

Cu privire la acest subiect L.B. a făcut precizări clare. „Vin din România cu copiii. De exemplu vine tatăl cu copilul și cu declarație din partea mamei. Totul este în regulă, totul este legal. Aici, în Danemarca, copiii au dreptul să lucreze. Chiar și acum am pe cineva care este cu copilul. Are 15 ani minorul. Are contract de muncă, perfect legal, i se plătesc taxele, perfect legal. Aici nu este ilegal să muncească minorii”, spune aceasta.

- Publicitate -

Citește și: Agenția de turism Romanian Team Travel, acuzată de o „țeapă” de peste 2000 de euro: „Îmi vreau banii înapoi!”

Referitor la faptul că „Ne vin plicuri acasă că noi am fi datori la statul danez…”, traducerile documentelor pe care Ionuț M., prahoveanul, ni le-a pus la dispoziție, arată clar faptul că el are DE ÎNCASAT bani din Danemarca, nicidecum că are de dat.

„Du skal have penge tilbage 2.157 kr.” Înseamnă că cel care a primit această înștiințare ARE DE LUAT suma respectivă, nu de dat. Confruntat cu situația, prahoveanul a declarat că, în acest caz, firma trebuie să recupereze acești bani și să îi dea mai apoi lui, deși înștiințarea i-a venit lui acasă, nu firmei la care a fost angajat.

adresa skat danemarca
Aceasta înseamnă că are să recupereze 2.157 de coroane daneze
adresa skat danemarca
Aceasta înseamnă că are de recuperat 322 de coroane daneze

Luând pe rând acuzațiile aduse de Ionuț M., acestea au fost demontate bucată cu bucată. Este adevărat, munca prestată în cadrul acestei firme este una grea, dar oamenii știu de la bun început în ce condiții vin să lucreze, știu de la început ce bani li se oferă, ce condiții de cazare și masă și, mai ales, ce asigurări au.

- Publicitate -

Din păcate, în acest caz, deși a fost prezentat la televiziune ca o „mișelie”, în realitate nu este nici pe departe așa și, ca dovadă, stau actele puse la dispoziție chiar de reclamant…

Cum ți se pare subiectul?

1 COMENTARIU

  1. Cam tot ce spuneți este corect vizavi de sistemul de taxe danez. Spre deosebire de alte tari în Danemarca ești obligat sa cunoști legea, foarte greu este ca o firma în Danemarca sa păcălească Skatul(fiscul), totul se face automat iar plățile se fac doar prin bancă. Un sfat celor ce merg la muncă în Danemarca este sa se informeze atent înainte de a pleca la muncă. Viata in Danemarca este scumpă iar începutul implica multe resurse și multe informații de asimiliat, în Scandinavia e cumva o altă lume chiar dacă la început ți se pare totul pe dos după un timp începi sa realizezi ca totul are un sens. Nimeni nu moare de foame iar omenia și cinstea primează .

Ce părere ai? Comentează aici!

Comentariul tău
Numele tău

Sondaj Observatorul Prahovean

Provocarea Observatorul Prahovean

Doctor bun

Expunerea la soare fără protecție, risc major pentru sănătatea pielii

O singură arsură solară poate avea consecințe pe termen...

Medicul Carmen Ionică m-a salvat după un diagnostic greșit”

Observatorul Prahovean continuă campania „Doctor bun” dedicată medicilor apreciați...

„Datorită medicului Oana Ignatov am ales Maternitatea Ploiești”

Ioana Arion este o ploieșteancă ce a născut un...
- Publicitate -

Antreprenori de succes

Măcelăria Pion din Ploiești, mezeluri ca pentru la ei acasă

Gabriel Barbu nu are birou cu vedere panoramică, aflat...

Chic Fleuriste, arta bijuteriilor din flori naturale la Ploiești

În centrul Ploieștiului, în apropierea Sinagogii, pe strada Traian...

Un antreprenor produce sucuri naturale la Urleta. Fără e-uri!

Urleta, satul din Prahova care îmbină istoria cu modernitatea,...
- Publicitate -

Exclusiv

Măcelăria Pion din Ploiești, mezeluri ca pentru la ei acasă

Gabriel Barbu nu are birou cu vedere panoramică, aflat...

Zeci de case din Ploiești vor fi demolate. Oamenii sunt disperați

Situație revoltătoare în Ploiești. Aproximativ 50 de case de...

Patroni de magazine înșelați prin terminalele self pay

Escrocii au găsit o metodă prin care să-i lase...

Ce a pățit șoferul care a golit vidanja pe câmp, la Berceni

După ce Observatorul Prahovean a publicat imagini surprinse recent cu...

Pasajul sub DN 1, pagubă de un milion de euro la Primăria Azuga

Primăria Azuga a solicitat suspendarea licitației pentru viitorul pasaj...

Ai un pont?

Trimite-ne un mesaj pe WhatsApp la 0785 075 112

- Publicitate -

Știri noi

Podium mondial, 100% din Ploiești, la Karate Fudokan

În perioada 8-11 mai 2025, în Polonia, la Pulawy,...

Peste 15.000 de oameni în stradă în București. Miting pro Europa

De 9 mai, ziua Europei unite, la București are...

Controale: Zone din Ploiești transformate în gropi de gunoi

Primăria Ploiești anunță depistarea mai multor persoane surprinse în...

Expunerea la soare fără protecție, risc major pentru sănătatea pielii

O singură arsură solară poate avea consecințe pe termen...

Cum arată buletinul de vot pentru turul II al alegerilor

Biroul Electoral Central a validat, vineri, buletinul de vot...
- Publicitate -

Emisiuni

Se poate și la Ploiești. Orașul se schimbă

Jurnaliștii Marius Nica, Claudiu Vasilescu și Ștefan Vlăsceanu au...

Cum poți avea factură de curent pe ”minus”? Secretul fotovoltaicelor

De la 1 iulie, guvernul nu va mai subvenționa...

Tăieri de sporuri și salarii în Primăria Ploiești

Jurnaliștii Marius Nica, Claudiu Vasilescu și Ștefan Vlăsceanu au...
- Publicitate -

Vox Publica

De ce simțim atâta frică zilele astea?

Crearea a două tabere între membrii aceleiași populații este...

Ploieșteancă din Diaspora după vot: „Stau cu inima strânsă”

Votul din 4 mai a generat o imagine distorsionată...

PSD-ul, balaurul cu șapte capete, a îngropat România

Indiferent cât am fost de blamată cu privire la...
- Publicitate -

Pe aceeași temă

Măcelăria Pion din Ploiești, mezeluri ca pentru la ei acasă

Gabriel Barbu nu are birou cu vedere panoramică, aflat...

Zeci de case din Ploiești vor fi demolate. Oamenii sunt disperați

Situație revoltătoare în Ploiești. Aproximativ 50 de case de...

Patroni de magazine înșelați prin terminalele self pay

Escrocii au găsit o metodă prin care să-i lase...

Ce a pățit șoferul care a golit vidanja pe câmp, la Berceni

După ce Observatorul Prahovean a publicat imagini surprinse recent cu...
- Publicitate -

Pasajul sub DN 1, pagubă de un milion de euro la Primăria Azuga

Primăria Azuga a solicitat suspendarea licitației pentru viitorul pasaj...

Muncitori fără echipament de siguranță, la înălțime, în Ploiești

Inconștiență pe un șantier din centrul Ploieștiului.  Muncitorii lucrează...

Lista localităților din Prahova unde Simion a câștigat cu peste 50%

George Simion, candidat AUR, a câștigat detașat primul tur...