Prahova are, pe hârtie, doar 188 de adăposturi civile, un număr mic comparativ cu populația județului estimată 770.100 persoane. Multe spații sunt declarate operaționale și au în prezent altă destinație. Altele nu au instalații de filtro-ventilație, curent electric, iar aproximativ 70% nu au grupuri sanitare.
Localitatea cu numărul cel mai mare de adăposturi civile este municipiul Ploiești, care, conform unor date provizorii publicate de INS la data de 1 ianuarie 2022, avea o populație, raportată la domiciliu, de 218043 persoane.
Mai exact în Ploiești sunt 84 de spații cu această destinație. Cele mai multe figurează în subsolul blocurilor și, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, toate sunt operaționale. Doar șapte dintre ele au o suprafață mai mare de 200 mp și doar unul singur adăpost civil din Ploiești este situat într-o clădire neexploatată.
Cu privire la dotări, în schimb, multe dintre spații nu au grupuri sanitare și nici instalații de filtro-ventilație, iar șapte nu au nici instalații electrice.
Citește și: Clădirile aflate în pericol din Ploiești. Zeci de imobile cu bulină roșie
În Câmpina, cel de-al doilea municipiu din Prahova, conform listei transmise de ISU Prahova, figurează 27 de adăposturi publice civile operative, dar cele mai multe nu au grupuri sanitare și doar nouă au instalații de filtroventilație.
Adăposturi civile figurează și în localitățile Azuga (4), Băicoi (6), Breaza (3), Bușteni (2), Mizil (2), Plopeni (4), Sinaia (21), Urlați (2), Vălenii de Munte (6), Ariceștii Rahtivani (2), Bănești (1), Bărcănești (1), Berceni (1), Blejoi (2), Brazi (4), Călugăreni (1), Ceptura (1), Chiojdeanca (1), Cocorăștii Colț (1), Cornu (2), Dumbrava (1), Fântânele (1), Filipeștii de Târg (2), Gornet Cricov (1), Măgureni (1), Predeal Sărari (1), Păulești (2) și Scorțeni (1).
74 de localități din Prahova nu au niciun adăpost civil
Conform datelor prezentate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, în 74 de localități din județ nu există niciun adăpost public civil, iar în alte 13 dintre localitățile prahovene există doar un singur adăpost public civil de protecție civilă. În astfel de cazuri, pentru cei care locuiesc la casă, beciul propriei locuințe sau subsolul tehnic al blocului reprezintă soluția cea mai bună de adăpostire.
Conform datelor oficiale, din totalul de 188 de adăposturi civile, la nivelul județului trei adăposturi sunt inundate (Plopeni, Vălenii de Munte și Predeal – Sărari), iar unul dintre ele este insalubru (Breaza). Conform listei transmise de ISU Prahova, multe dintre adăposturile publice civile nu au instalații de filtro-ventilație, nu au curent electric, iar aproape 70% dintre ele nu au grupuri sanitare.
Adăposturile publice civile pot avea altă destinație pe timp de pace
„Adăposturile civile sunt în administrarea consiliilor locale și a fondului privat, format din adăposturi publice de protecție civilă realizate de operatorii economici și proprietarii de imobile.
În timp de pace, adăposturile publice de protecție civilă, cu excepția spațiilor amenajate ca puncte de comandă, pot fi utilizate pentru alte destinații, cu respectarea normelor tehnice, cu obligația de a fi eliberate în situații de urgență în maximum 24 de ore și cu informarea prealabilă a centrelor operaționale din cadrul serviciilor de urgență profesioniste.
Adăposturile publice de protecție civilă se inspectează periodic de către personalul de specialitate al serviciilor de urgență profesioniste, deținătorii și utilizatorii acestor adăposturi sunt obligați să îndeplinească normele și măsurile stabilite pentru menținerea adăposturilor și instalațiilor utilitare ale acestora”, precizează ISU Prahova, în răspunsul transmis la redacția Observatorulph.ro.