Zeci de clădiri din Ploiești figurează pe lista celor aflate în clasa I și II de risc seismic. Multe dintre imobilele din municipiu nu au fost însă expertizate. Consiliul Local Ploiești a alocat, în bugetul local din acest an, 1,5 milioane de lei pentru reparații curente pentru imobilele aflate în proprietatea municipalității.
Alocarea fondurilor în bugetul local din 2022 a fost făcută, potrivit notei de fundamentare, ca urmare a numeroaselor solicitări de reparații curente la imobilele proprietate a municipalității primite la Direcția Gestiune Patrimoniu.
Suma propusă și aprobată în Consiliul Local Ploiești, cu destinație de reparații curente fond imobiliar aflat în proprietatea municipalității, este de 1,5 milioane de lei. Este vorba despre clădiri în care, în multe situații, locuiesc chiriași ai Primăriei Ploiești. Tot în bugetul local, pentru expertizarea unor clădiri este alocată suma de 100.000 de lei. Totodată, în bugetul local este prevăzută și suma de 80.000 de lei pentru întocmirea documentațiilor tehnice de avizare, în vederea consolidării blocului Centrul Civic Latura Vest, din Piața Victoriei. Ansamblul de blocuri, potrivit notei de fundamentare, a fost expertizat și prezintă risc seismic.
La nivelul anului 2017, în evidența Primăriei Ploiești, figurau 33 de imobile care nu prezintă siguranță la seisme și aflate într-un grad avansat de degradare, în care locuiau aproximativ 150 de chiriași ai Primăriei Ploiești..
Citește și: ANAF nu permite achiziționarea de module. Chiriașii Primăriei Ploiești riscă să fie evacuați
Numărul clădirilor din Ploiești care nu prezintă siguranță în caz de cutremur este însă mult mai mare, pe lista blocurilor aflate în clasa I și II de risc seismic fiind peste 50 de imobile. Separat, numeroase clădiri aflate în proprietatea unor persoane fizice sau juridice sunt într-un stadiu avansat de degradare, motiv pentru care Consiliul Local a aprobat ca proprietarii să plătească, în 2022, un impozit de până la 500 de ori mai mare.
Citește și: Zonele cele mai periculoase din Ploiești în caz de cutremur
Lista de clădiri care necesită reparații include și o serie de sedii sau spații ale unor instituții publice. Este cazul de exemplu al clădirii în care își desfășoară activitatea Poliția Locală Ploiești. Pentru protejarea trecătorilor, pe fațada clădii a fost montat o folie de protecție. Lista include însă și alte imobile.