fbpx

blocuri-consilidare-ploiesti.jpg

Timp de mai multe zile, la nivelul Bucureștiului au fost mobilizate impresionante forțe pentru verificarea modului de intervenție în caz de cutremur. Principala problemă este însă alta. Indolența autorităților când vine vorba de consolidarea clădirilor care nu mai prezintă siguranță în caz de cutremur.

Scenariul lansat zilele trecute, în cadrul exercițiului „Seism 2018” din București, ar putea deveni o realitate. La 41 de ani de la marele cutremur din 1977, autoritățile, indiferent că vorbim de cele centrale sau de cele de la nivel local, nu au găsit o soluție pentru consolidarea blocurilor catalogate în clasa I de risc seismic.

Citește și: Scenariu apocaliptic pentru pregătirea în caz de cutremur: 3.000 de persoane decedate, 5.200 de persoane rănite și peste 40.000 de persoane fără adăpost - VIDEO, foto

La Ploiești, după Revoluție, din păcate, numai două blocuri au intrat în programul de consolidare. Ultima lucrare de acest fel a fost în urmă cu opt ani. Este vorba de blocul A7 de pe strada Cibinului,

Chiar în zona centrală, însă, trecătorul trebuie să meargă cu atenție pe lângă blocuri, de frică să nu cumva, la un moment dat, să nu se trezească cu o bucată de tencuială de la etajele superioare.

Blocurile Centru Civic latura Vest figurează ca fiind în clasa I de risc seismic. Anul trecut a fost chiar un mare scandal pe motiv că municipalitatea a notificat magazinele de la parterul blocurilor, în vederea mutării din aceste spații. O situație identică a existat și în cazul PUB Doroftei.

Citește și:  40 de ani de la marele cutremur din 1977. Peste 40 de clădiri în pericol la Ploiești

Centrul Ploieștiului nu este singura zonă periculoasă din Ploiești. Este de notorietate lista imobilelor care figurează în clasa I și II de risc seismic, publicată pe site-ul Primăriei Ploiești. Vorbim de peste 50 de imobile care sunt menționate pe listă ca fiind expertizate, în multe cazuri în urmă cu mai mult de două decenii.

Pe listă figurează blocuri construite în anii 1950 - 1970, știut fiind faptul că după cutremurul din 1977 normele privind siguranța în caz de cutremur fiind mult mai severe.

Citește și: Istoria blocurilor din Ploiești. Demolări, planuri și raportări la PCR

Astfel, potrivit expertizărilor efectuate de municipalitate, mai multe blocuri de pe străzile Șoseaua Nordului, Târnavei, Cameliei, dar și din zona de Sud a municipiului, cum ar fi cele de pe străzile Jianu sau Mihai Eminescu, nu pot face față unui cutremur cu o magnitudine de peste 7 grade Richter.

În ciuda acestui fapt, blocurile care figurează în clasa I de risc seismic este inexistent momentan nu figurează în programul de consolidare.

În urmă cu trei ani, Guvernul anunța deblocarea programului pentru consolidarea unor blocuri la nivel național, inclusiv din Ploiești și din Câmpina, însă, din păcate lucrurile nu s-au materializat în niciun fel.

La acea dată, la Ploiești, pe listă figurau trei blocuri de pe Șoseaua Nordului, trei blocuri de pe strada Târnava și un bloc de pe strada Aleea Brebenei, toate construite în perioada 1962.

La nivelul județului Prahova, aproximativ 60 de blocuri au fost expertizate. Culmea este că nu doar unele blocurile publice sunt un adevărat pericol. Pe listă pot fi incluse inclusiv clădiri ale unor instituții publice, sau imobile care acum au ca proprietar diverse societăți.

20181017_141954.jpg

blocuri-constructii-ploiesti.jpg

blocuri-ploiesti-constructii.jpgexpertiză.jpg

cladiri-pericol-public.jpg

20181017_141925.jpg

20181017_142451.jpg

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

banner sos deces ultim 300 copyright.jpg
970.jpg