Episodul cu numărul 33 al podcastului Generația lui John vi-l aduce în atenție pe David Ristea. Acestea este noul președinte al CJE Prahova. Cu alte cuvinte, tânărul reprezintă școlile din Prahova și are grijă să promoveze drepturile și obligațiile pe care Statutul Elevului le impune. David Ristea are 17 ani, este clasa a 10-a și învață în Colegiul Economic “Virgil Madgearu” din Ploiești.
În cadrul interviului, David a povestit despre cât de mult și-a dorit să aibă un cuvânt de spus în calitate de elev. I-a plăcut de mic să se implice în proiecte pentru comunitate și crede că o structură precum CJE poate ajuta la construcția unui sistem educațional cât mai coerent, productiv pentru toți cei implicați în actul educațional.
Citește și: Prahoveanca Raluca Crăciun, despre atacurile de panică: “În acele momente îți crește pulsul și ai impresia că urmează să mori”
David Ristea îi este recunoscător lui Robert Avram, fostul președinte al CJE și actualul președinte al CNE din România. Datorită acestuia, David a reușit să înțeleagă cum funcționează sistemul educațional și care sunt cele mai importante motive pentru care implicarea lui nu este în zadar.
Președintele CJE Prahova susține campania “Spune, pe bune, ce se întâmplă la tine în școală”
Proiectul demarat de către Generația lui John în colaborare cu Observatorul Prahovea este aplaudat și susținut de către CJE Prahova și toți elevii care sunt implicați în această structură educațională. David este unul dintre elevii care și-a exprimat acordul și dorința în legătură cu completarea formularului anonim al campaniei pentru educație.
Invitatul consideră că cea mai mare problemă pe care o au tinerii este legată de faptul că nu au ce face în Ploiești după terminarea studiilor liceale. Cei mai mulți dintre tineri își îndreaptă atenția către București, Cluj sau chiar către oportunitățile propuse de către alte țări.
După ora 22:00, în Ploiești nu se întâmplă nimic
“Tânărul își dorește să aibă parte de educație ca în străinătate. Este important să identifice în România o șansă. Iar legat de Ploiești, totul este foarte sumbru. Nu se întâmplă nimic după ora 22:00. Tinerii au nevoie de activități pentru a rămâne în Ploiești.”
O altă problemă semnalată de către David Ristea are legătură cu elevii navetiști care au domiciliul în altă localitate și care nu beneficiază de subvenție la transport.
Citește și: Elevii și profesorii din Prahova sunt invitați să spună, în mod anonim, ce se întâmplă la ei în școală
Tot în cadrul interviului, David a subliniat ideea că în școli există un consilier educativ sau un psiholog la aproximativ 1000 de elevi.
“În condițiile în care pandemia ne-a pus tuturor piedici, iar cyberbullying a afectat nenumărați tineri, ar trebui să existe mai multe persoane abilitate să ajute tinerii care au nevoie de suport emoțional.”