Pe 19 noiembrie, în 1882, la Binținți, lângă Orăștie, județul Hunedoara, s-a născut Aurel Vlaicu, inginer român, inventator și pionier al aviației române și mondiale. Vlaicu a fost declarat Erou al Națiunii Române.
A fost primul pilot al Armatei române cu avionul „Vlaicu nr. 1 model 1910”, pe care l-a proiectat şi realizat la Arsenalul Armatei și şi-a luat zborul de pe câmpul Cotrocenilor pe 17 iunie 1910. A participat la maneverele militare din septembrie 1910, survolând cerul între Slatina şi Piatra Olt. Geniul aviației românești a câştigat mai multe premii la Concursul Internaţional Aeronautic de la Aspern-Viena, care s-a desfăşurat în iunie 1912.
Aurel Vlaicu a participat în vara anului 1913, în Bulgaria, la cel de-al Doilea Război Balcanic cu avionul „A. Vlaicu nr. 2”, executând recunoaşteri aeriene în folosul armatei române.
Din nefericire, în ziua de 13 septembrie 1913, în zborul său pentru a survola Carpaţii, inima i-a cedat şi s-a prăbuşit cu avionul lângă localitatea Băneşti.
19 noiembrie – evenimente și personalități
1819 – A fost inaugurat Muzeul Prado din Madrid.
1828 – A murit celebrul compozitor austriac Franz Schubert, autorul a peste 1500 de lucrări pe care le-a compus în cei 32 de ani de viață.
1837 – S-a născut Aron Densuşianu, critic şi istoric literar, folclorist şi poet, membru al Societăţii Academice Române. Lucrarea sa „Istoria limbei şi literaturei române”, apărută în 1885, este considerată prima lucrare serios documentată de acest gen, din cultura română.
1912 – S-a născut omul de ştiinţă George Emil Palade, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină, membru de onoare al Academiei Române. A fost medic și om de știință american de origine română, specialist în domeniul biologiei celulare, laureat în 1974 al premiului Nobel pentru fiziologie și medicină.
1917 – S-a născut Indira Gandhi, politician indian. Indira Priyadarshini Gandhi a fost prim-ministru al Indiei din 19 ianuarie 1966 până la 24 martie 1977, și, din nou, din 14 ianuarie 1980 până la asasinarea ei pe 31 octombrie 1984.
1919 – A încetat din viaţă Alexandru Vlahuță, scriitor, membru de onoare post-mortem al Academiei Române.
1923 – S-a născut Monica Lovinescu, critic literar și eseist. În 1948 a cerut azil politic în Franţa unde a colaborat la revistele publicate de diaspora românească şi la postul de radio „Europa liberă”.
1942 – La Stalingrad a început contraofensiva Armatei Roşii sovietice împotriva fortelor Germaniei Naziste. A fost declansată operațiunea „Uranus”, în urma căreia armatele germane de la Stalingrad au fost încercuite, fapt care a constituit un punct de cotitură în desfășurarea celui De-al Doilea Război Mondial. Totalul pierderilor în Armata Germană a constituit o pătrime din efectiv. Victoria ruşilor a însemnat totodată declinul puterii militare germane.
1946 – În România, au avut loc primele alegeri parlamentare postbelice, în urma cărora Blocul Partidelor Democrate, însemnând PCdR, PSDR, Frontul Plugarilor, Partidul Naţional Liberal Tătărăscu, Uniunea Patrioţilor, PNŢ – Anton Alexandrescu şi Comitetul Democrat Evreiesc, au obţinut 378 de mandate de deputat, în vreme ce opoziţiei îi reveneau doar 36. Alegerile au fost declarate „libere și nestingherite“, dar rezultatul lor a fost falsificat cu acordul și la indicațiile Moscovei, de guvernul Petru Groza, care a anunțat victoria Blocului Partidelor Democratice.
1969 – Programul Apollo – Apollo 12 – astronauţii Charles Conrad şi Alan Bean aselenizeză în Oceanul Furtunilor şi devin cei de-ai treilea respectiv patrulea dintre oamenii care au păşit pe Lună.
1969 – Fotbalistul brazilian Pelé marchează cel de-al 1000-lea gol.
1998 – Tabloul lui Vincent van Gogh, “Portretul artistului fară barbă”, este vândut la licitaţie pentru suma record de 71,5 milioane de dolari.
1999 – Republica Populară Chineză lansează prima sa navă spaţială – Shenzhou 1.