spot_img
- Publicitate -

25 octombrie – Ziua Armatei Române

Data:

Pe 25 octombrie, în fiecare an, este marcată Ziua Armatei Române. Acum 80 de ani, după lupte grele purtate de militarii corpului Armata a 4-a Română, în cooperare cu unităţile sovietice, erau eliberate oraşele Carei şi Satu Mare, ultimele localităţi de pe teritoriul naţional rămase sub ocupaţia hitleristo-horthystă, eveniment care a încununat astfel lupta şi jertfa zecilor de mii de combatanţi pentru eliberarea Ardealului, luptă începută în Carpaţii Orientali, chiar în noaptea de 23/24 august 1944.

- Publicitate -

Astfel s-a eliberat întreg teritoriul de 44.492 km pătraţi, ocupat prin Dictatul de la Viena, refăcându-se în partea de Vest adevăratele hotare de stat ale României.

Ziua Armatei Române a fost instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959.

Ziua Armatei se sărbătorește din 1960, iar anul acesta evenimentul va fi marcat prin numeroase manifestări organizate în principalele garnizoane din țară și în bazele militare din teatrele de operații în care se află militarii români.

Săteni din Drajna care trec gârla cu copiii în brațe

Situaţie dificilă pentru trei familii din satul Ogretin, comuna Drajna. Din cauza faptului că nu au un drum de acces, de fiecare dată când...
- Publicitate -

25 octombrie – evenimente și personalități

1825 – S-a născut compozitorul austriac Johann Strauss ( fiul), supranumit regele valsului.

1838 – S-a născut Georges Bizet ( Alexandre Cesar Leopold Georges Bizet ), compozitor francez.

1854 – În timpul războiului Crimeii, în Bătălia de la Balaklava, are loc dezastruoasa șarjă a cavaleriei ușoare britanice impotriva pozitiilor armatei ruse. Brigada de cavalerie ușoară a primit ordinul să atace inamicul un ordin prost conceput, care avea să ducă la dezastruoasa sarja a cavaleriei usoare care a a fost salvată de la distrugere totală de intervenția rezervelor britanice și franceze. Bătălia s-a terminat fără vreun rezultat strategic important, amândouă părțile rămânând în posesia tunurilor proprii, reîntorcându-se pe pozițiile de plecare. Aliații au pierdut 350 de britanici, 250 de francezi și un număr necunoscut de turci, iar ruși au suferit piederi de la câteva sute la 1.000 de oameni.

- Publicitate -

1881 – S-a născut pictorul, sculptorul, gravorul şi ceramistul spaniol Pablo Picasso (Pablo Ruiz Blasco).

1917 –  Revoluția din Octombrie – parte din Revoluția Rusă din 1917 – 1923. La 25 octombrie după calendarul iulian încă în uz la acea vreme în Rusia, sau 7 noiembrie, după calendarul gregorian, grupări militare conduse de liderul bolsevic Vladimir Ilici Ulianov (Lenin), au înlăturat de la putere guvernul provizoriu al lui Alexandr Kerenski , aproape fără vărsare de sânge.

1920 – Se finalizează Congresul Ostaşilor Moldovei, prezidat de Vasile Cijevschi, în cadrul căruia a fost proclamată autonomia Basarabiei Ţariste fata de Imperiul Rus.

- Publicitate -

Peste 15.000 de oameni în stradă în București. Miting pro Europa

De 9 mai, ziua Europei unite, la București are loc o manifestaţie pentru democrație, libertate și valori europene. De asemenea, mitinguri pro-europene au fost anunțate...

1921 – S-a născut Regele Mihai I al României.  Acesta a domnit ca Rege al României între 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930, precum și între 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947. A fost unul dintre puținii foști șefi de stat din perioada celui de-al Doilea Război Mondial care au trăit și în secolul XXI. Fiu al principelui moștenitor Carol, Mihai a moștenit de la naștere titlurile de principe al României și principe de Hohenzollern-Sigmaringen (la care a renunțat mai târziu).

1922 – A fost inaugurat, în grădina Cişmigiu, Monumentul eroilor francezi căzuţi în războiul din 1916-1918.

1935 – A avut loc, la Opera Română din Bucureşti, premiera operei bufe “O noapte furtunoasă”, de Paul Constantinescu (libretul după I. L. Caragiale).

- Publicitate -

1936 – Printr–o circulară a lui Corneliu Zelea Codreanu a fost înfiinţat Corpul Muncitoresc Legionar. În timpul rebeliunii legionare din 1941, cele mai multe atrocităţi au fost comise de acest Corp, care, potrivit unor istorici, era infiltrat cu membri ai PCR si agenti diversionisti ai NKVD – ului sovietic.

1940 – Comisia europeană şi Comisia internaţională a Dunării sunt înlocuite cu Comisia dunăreană unică, formată din opt membri (Germania, Italia, Iugoslavia, Slovacia, Ungaria, România, Bulgaria şi Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste.)

1944 – Armata română intră în orașul Carei, preluând controlul asupra întregului teritoriu transilvanean ocupat în urma Dictatului de la Viena  din 1940, de Ungaria.

- Publicitate -

Bătălia de la Carei reprezintă ultima etapă de eliberare a teritoriului actual al României, în cadrul celui de-al Doilea Război Mondial. La 25 octombrie 1944 au fost eliberate orașele Carei și Satu Mare, fiind anulat de facto Dictatul de la Viena. Printr-un decret din 1959, această zi a fost instituită ca Ziua Armatei Române. După această bătălie, armata română participă în continuare pe Frontul de vest, contribuind la eliberarea Ungariei și Cehoslovaciei de sub ocupația Germaniei naziste. În amintirea acestei lupte, în centrul orașului Carei a fost ridicat Monumentul ostașului român. Inaugurat în 1964, complexul monumental este opera sculptorului Vida Gheza și a arhitectului Anton Dâmboianu.

1955 – Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a hotărât pe baza unei decizii unanime să adopte simbolul organizaţiei Consiliului Europei,  un cerc format din 12 stele aurii, aşezate pe un fond albastru, având formatul unei embleme. Ca urmare a acestei decizii, Comitetul Miniştrilor a adoptat, la 9 decembrie 1955, această emblemă, drept drapelul Consiliului Europei.

1962 – Scriitorului american John Steinbeck i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Literatură.

- Publicitate -

1973 – A murit Bikila Abebe, celebrul atlet african din Etiopia (n.07.08.1932). A fost campion olimpic la maraton ( Roma, 1960 si Tokio, 1964 si primul campion olimpic dintr-o țară africană.

1999 – Primul transplant de cord din România a fost efectuat la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca din Bucureşti, în cadrul Clinicii de cardiologie conduse de doctorul Şerban Brădişteanu.

2002 – A încetat din viaţă matematicianul francez Réné Thom, autorul ”teoriei catastrofelor”.

- Publicitate -

2004 – A fost lansat proiectul  „Biblioteca Virtuală Națională” de către Ministerul Culturii şi Cultelor, Biblioteca Metropolitană Bucureşti şi firma Softwin. Biblioteca Digitală Națională este alcătuită din colecții digitale create prin digitizarea unor documente aflate în colecțiile speciale ale Bibliotecii Naționale a României, organizate după tematici sau după evenimente.

2011 – A decedat marele regizor român de teatru si film Liviu Ciulei. A fost peste 10 ani director artistic al Teatrului Bulandra, între anii 1963 – 1974 , de unde a fost îndepărtat de cenzura comunistă în urma scandalului cu premiera „Revizorul”, montată de Lucian Pintilie, care a fost interzisă de a mai fi reprezentată după doar câteva spectacole. Sub conducerea sa, Teatrul Bulandra devenise cea mai importantă instituție teatrală a vremii,din Romania.

Cum ți se pare subiectul?

Ce părere ai? Comentează aici!

Comentariul tău
Numele tău

Sondaj Observatorul Prahovean

Provocarea Observatorul Prahovean

Doctor bun

Expunerea la soare fără protecție, risc major pentru sănătatea pielii

O singură arsură solară poate avea consecințe pe termen...

Medicul Carmen Ionică m-a salvat după un diagnostic greșit”

Observatorul Prahovean continuă campania „Doctor bun” dedicată medicilor apreciați...

„Datorită medicului Oana Ignatov am ales Maternitatea Ploiești”

Ioana Arion este o ploieșteancă ce a născut un...
- Publicitate -

Antreprenori de succes

Măcelăria Pion din Ploiești, mezeluri ca pentru la ei acasă

Gabriel Barbu nu are birou cu vedere panoramică, aflat...

Chic Fleuriste, arta bijuteriilor din flori naturale la Ploiești

În centrul Ploieștiului, în apropierea Sinagogii, pe strada Traian...

Un antreprenor produce sucuri naturale la Urleta. Fără e-uri!

Urleta, satul din Prahova care îmbină istoria cu modernitatea,...
- Publicitate -

Exclusiv

Măcelăria Pion din Ploiești, mezeluri ca pentru la ei acasă

Gabriel Barbu nu are birou cu vedere panoramică, aflat...

Zeci de case din Ploiești vor fi demolate. Oamenii sunt disperați

Situație revoltătoare în Ploiești. Aproximativ 50 de case de...

Patroni de magazine înșelați prin terminalele self pay

Escrocii au găsit o metodă prin care să-i lase...

Ce a pățit șoferul care a golit vidanja pe câmp, la Berceni

După ce Observatorul Prahovean a publicat imagini surprinse recent cu...

Pasajul sub DN 1, pagubă de un milion de euro la Primăria Azuga

Primăria Azuga a solicitat suspendarea licitației pentru viitorul pasaj...

Ai un pont?

Trimite-ne un mesaj pe WhatsApp la 0785 075 112

- Publicitate -

Știri noi

Podium mondial, 100% din Ploiești, la Karate Fudokan

În perioada 8-11 mai 2025, în Polonia, la Pulawy,...

Peste 15.000 de oameni în stradă în București. Miting pro Europa

De 9 mai, ziua Europei unite, la București are...

Controale: Zone din Ploiești transformate în gropi de gunoi

Primăria Ploiești anunță depistarea mai multor persoane surprinse în...

Expunerea la soare fără protecție, risc major pentru sănătatea pielii

O singură arsură solară poate avea consecințe pe termen...

Cum arată buletinul de vot pentru turul II al alegerilor

Biroul Electoral Central a validat, vineri, buletinul de vot...
- Publicitate -

Emisiuni

Se poate și la Ploiești. Orașul se schimbă

Jurnaliștii Marius Nica, Claudiu Vasilescu și Ștefan Vlăsceanu au...

Cum poți avea factură de curent pe ”minus”? Secretul fotovoltaicelor

De la 1 iulie, guvernul nu va mai subvenționa...

Tăieri de sporuri și salarii în Primăria Ploiești

Jurnaliștii Marius Nica, Claudiu Vasilescu și Ștefan Vlăsceanu au...
- Publicitate -

Vox Publica

De ce simțim atâta frică zilele astea?

Crearea a două tabere între membrii aceleiași populații este...

Ploieșteancă din Diaspora după vot: „Stau cu inima strânsă”

Votul din 4 mai a generat o imagine distorsionată...

PSD-ul, balaurul cu șapte capete, a îngropat România

Indiferent cât am fost de blamată cu privire la...
- Publicitate -

Pe aceeași temă

Controale: Zone din Ploiești transformate în gropi de gunoi

Primăria Ploiești anunță depistarea mai multor persoane surprinse în...

Cum se circulă pe DN1 în Prahova. Unde sunt coloane

Traficul rutier pe DN1 în Prahova a început să...
- Publicitate -

Accident în Prahova. Mașină proiectată într-un magazin

Un accident rutier în care au fost implicate două...

Săteni din Drajna care trec gârla cu copiii în brațe

Situaţie dificilă pentru trei familii din satul Ogretin, comuna...

Frig pentru o săptămână. Vreme rece, brumă și lapoviță

Administrația Națională de Meteorologie a emis o nouă informare...

Furt într-un cabinet stomatologic din Ploiești

Autorul unui furt petrecut miercuri într-un cabinet stomatologic din...