În urmă cu 12 ani, orașul Bușteni rămânea fără spital. La momentul respectiv se punea problema renovării clădirii, veche din perioada interbelică. Neîncrezători, însă, în viabilitatea unor lucrări de reabilitare, cei din administrația locală de la momentul respectiv s-au pronunțat în favoarea demolării imobilului și a construirii altuia nou, pe același loc. A trecut, iată, mai bine de un deceniu, iar stațiunea nu are un spital. „Și nici nu îl va mai avea vreodată”, spune actual primar, Mircea Corbu.
Spitalul Orășenesc Bușteni a fost ras din temelii, clădirea fiind una, spuneau autoritățile de la vremea respectivă, una care nu mai poate asigura servicii de calitate bolnavilor și care nici siguranță nu mai prezenta.
Renovarea a fost o variantă, neagreată, însă, nici de către fostul primar Emanoil Savin, nici de către consilierii locali. „Poate constatăm ca imobilul are si alte probleme, iar in loc de 600 de mii de euro, reparațiile să ne coste 1 milion de euro. Chiar și consolidată, clădirea e neconformă cu standardele medicale existente azi (n.r. 2011).
Așadar, s-a demolat, dar nu s-a mai pus nimic în loc. Bușteniul, deși stațiune turistică, unde, cel puțin pe pârtia de schi, au loc frecvent accidente nu are o unitate spitalicească unde să poată ajunge pacienții. „Și nici nu o va mai avea vreodată”, spune azi primarul Mircea Corbu. Pesimist, acesta a precizat că a depus cerere de finanțare prin CNI, încă de acum 7 ani.
„Bușteniul e pe locul 570. Oricum nu vom primi vreodată bani fiindcă nu avem numărul de locutori necesar pentru a avea spital. Cam 14 milioane de euro ar fi azi necesari pentru construcția unui spital. Dar, repet, nicio șansă. Și e rău, fiindcă pe pârtie au loc frecvent accidente. Oamenii ajung la Sinaia sau Azuga și, da, recunosc, situația e critică de multe. E o chestiune de minute în cazul anumitor răniți. Avem și Abruptul Prahovean al Bucegiului, unde au loc accidente grave, cu operațiuni de salvare complexe. E o situație delicată, dar de spital nu mai poate fi vorba aici, în Bușteni”. a declarat, pentru observatorulph.ro, Mircea Corbu.
Soluția de compromis o reprezintă construcția unui centru de primiri urgențe. „Cu bani de la buget și din alte surse, poate reușim să ridicăm un centru permanent, pentru deservirea turiștilor”, a mai precizat primarul din Bușteni.
Costurile pentru un astfel de centru ar fi de aproximativ 1 milion de euro, iar durata de execuție un an.