Controlul ANPC la depozitul Humana din Prahova care s-a terminat cu oprirea de la comercializare a 179 de tone de haine second hand neconforme a stârnit controverse în mediul online.
Citește și: 179.000 de kilograme de haine second-hand oprite de la comercializare în Ploiești – FOTO
Hainele urmau să ajungă la magazinele din Prahova, însă inspectorii au constatat că documentele care atestă efectuarea operațiunilor de curățare, dezinfecție și dezinsecție nu erau în conformitate cu prevederile legale.
Mai exact, „documentele la care se face referire nu sunt în conformitate cu prevederile Hg 163/2007, în sensul că certificatul de dezinfecție-dezinsecție nu este emis, distinct, pentru fiecare lot, ci pe total transport, nefiind astfel posibilă verificarea exactă a trasabilității produselor.
Nu a fost prezentat document de curățare a articolelor (care să menționeza modalitatea de curățare și data efectuării acesteia), ci doar o simplă declarație a furnizorului” a precizat Ion Iordăchescu, Directorul la Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea Sud-Muntenia, într-un răspuns dat postării mediatizată pe pagina de Facebook.
Citește și: Hainele second-hand, interzise temporar la vânzare de inspectorii OPC Prahova, urmau să ajungă în magazinele Humana
Ion Iordăchescu, a revenit joi cu noi lămuriri asupra situației constată în depozitul Humana și ce presupune lipsa unor astfel de documente pe care a constatat-o în urma controlului de marți.
„Cu privire la unele comentarii referitoare la acțiunile de control privind operatorii economici care comercializează articole second hand, precizez următoarele:
Vă rog să faceți un exercițiu de imaginație și să vă gândiți ce reprezintă un magazin în care produsele expuse nu sunt spălate și dezinfectate…
Acest magazin devine o bombă epidemiologica, un pericol real pentru cei care ating aceste haine, chiar dacă se gândesc că totul va fi în regula dacă le vor spăla acasă, însa aceștia deja s-au expus unui pericol.”