Trăim vremuri tulburi, în care ni se vorbește constant despre o mare criză alimentară, despre scumpiri fără precedent și alte necazuri care ne așteaptă. Minți bolnave generează stări de panică în rândul populației planetei, tot ele oferind ”soluții” halucinante pentru a ne fi mai ușor. Chiar dacă sunt într-o perioadă marcată de război, totuși lumea își vede de treabă și caută singură soluții pentru a atenua efectele crizei. De aici și până la ”catastrofa mondială” este cale lungă.
În contextul acesta a apărut și soluția aberantă a consumului de ”făină din greieri”. Unii glumim pe această temă, alții se enervează, dar ”sugestia” nu avea cum să treacă neobservată pe lângă nimeni. Chiar și autoritățile din domeniul alimentar o comentează.
Petre Daea, ministrul Agriculturii: ”Nu mâncaţi făină de greieri! Ce căutaţi cu greierii? Lăsaţi-i să cânte acolo unde sunt!
Noi mâncăm ce trebuie să mâncăm. Mâncăm sarmale, mâncăm cârnaţi, mâncăm ouă de găină. N-o să înlocuiţi acuma ouăle de găină cu vreun vierme. N-are rost să faceţi un asemenea efort.”
Comisia Europeană a autorizat în februarie comercializarea greierilor de casă – Acheta domesticus – ca aliment nou în Uniunea Europeană, acesta devenind astfel a treia insectă care primeşte aprobare de consum şi care vine după autorizaţiile precedente emise în iulie anul trecut pentru larva desicată de Tenebrio molitor şi în noiembrie pentru Locusta migratoria.
Greierele de casă va fi disponibil integral, sub formă congelată, uscată sau de pudră.
În ultimii ani, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură a ajuns la concluzia că insectele reprezintă o sursă de alimentaţie hrănitoare şi sănătoasă, având un conţinut ridicat de grăsime, proteine, vitamine, fibre şi minerale.