„Elevii trebuie să fie ajutați să spună cine consumă droguri. Fenomenul există și în școlile din Prahova, iar mulți tac de frică. Consumul de stupefiante e considerat subiect tabu, deși el există și nu doar izolat, din păcate”, spune ploieșteanul David Ristea, vicepreședinte al Consiliului Național al Elevilor, care consideră că, în școlile din județ, campaniile antidrog trebuie să fie mult mai eficiente.
Reprezentanți ai elevilor și studenților, inclusiv din Prahova, au venit cu propuneri de campanii de informare împotriva consumului de stupefiante în școli. Asta în cadrul unei dezbateri care a avut loc, zilele trecute, în comisia de învățământ din Camera Deputaților.
Principala sugestie a fost ca în fața elevilor să vină să vorbească despre droguri, oameni care au trecut prin această experiență și care, astăzi, sunt reabilitați. Acest lucru, dincolo de campaniile derulate în colaborare cu Agențiile Antidrog, care nu sunt, însă, suficiente pentru a stopa sau măcar diminua acest fenomen.
„Ideea este să admitem că în școli se consumă droguri. Am cunoscut colegi care au consumat. Stresul, lipsa unui scop, părinții care nu sunt tocmai implicați în problemele copiilor, tentația, anturajele proaste, toate acestea duc către consum încă de la gimnaziu. Cum ajung astfel de substanțe în școli? Un elev este atras de către un dealer din afara școlii. Elevul respectiv devine distribuitor și vinde marfa printre colegi, care, treptat, devin dependenți de substanțe. Cred că pentru a diminua fenomenul e nevoie ca părinții, profesorii, directorii de școli să se implice în egală măsură”, a precizat David Ristea.
Citește și: Cum recunoști un copil care se droghează. „Iarba consumată frecvent ajunge să îți placă atât de mult încât să nu mai poți scăpa de ea”
Reamintim faptul că, potrivit datelor furnizate de către Centrul Județean de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog, cel mai mic consumator are 13 ani, iar cel mai consumat drog, în Prahova, este cannabis-ul.