Daniela Preda s-a născut în Ploiești, are 34 de ani și este fondatoarea Centrul educațional Montessori din Ploiești. Este mămică a 2 copii, educator Montessori 3-6 ani, consilier psiho-educațional și parte din Asociația „Montessori pentru fiecare copil”.
În cadrul podcastului Generația lui John, Daniela a discutat despre relevanța educației alternative de tip Montessori. Aceasta a subliniat că implicarea părinților și a cadrelor didactice este esențială pentru ca această metodă să fie implementată în România.
Citește și: Ploieșteanca Aytana Anghel, elevă a C.N. Mihai Viteazul, bursieră la Oxford și director general al revistei Daily Dose of Millennial
Daniela și-a dorit mai multe pentru cei doi băieți pe care îi are și a căutat variante alternative. Și-a propus să studieze metoda Montessori. A început să citească cărți de specialitate și să pună în practică tot ce afla. Din 2019, pentru că a vrut să aducă în Ploiești educația Montessori, a fondat un centru educațional pentru cei mici.
Copiii pricep rapid dacă sunt ghidați corect
Părinții își pot pierde rapid răbdare și nu înțeleg neapărat ce beneficii poate avea o metodă de educație alternativă. Chiar dacă pentru mulți părinți și cadre didactice Montessori este ceva străin, a venit momentul ca educația să primească un upgrade și în Ploiești.
“E mult mai dificilă comunicarea cu adulții decât cu cei mici. Adulții au nevoie de foarte multe explicații pentru a face ceva, în vreme ce copiii au nevoie doar de îndrumare. Educația Montessori îi ajută pe cei mici să se descurce și să se adapteze cât mai ușor la mediul înconjurător.”, a spus Daniela Preda în cadrul podcastului.
Educația alternativă de tip Montessori este pentru toții copiii
Nu doar copiii care se află în situații speciale pot beneficia de educația Montessori. Invitata susține că, din propria experiență, a văzut rezultate pozitive pe orice copil care a încercat metoda Montessori.
“Mulți cred că metoda Montessori vine ca propunere doar pentru cei care au autism sau sindrom Down sau alte situații speciale. Nu. Montessori se adresează tuturor copiilor și dă rezultate. Am observat asta din propria experiență.”, a povestit invitata.
Părinții trebuie să fie alături de copii
Ideea de siguranță e importantă, mai ales atunci când vine vorba de grija părinților față copiii lor. Însă, atunci când grija este exagerată, asta nu indică neapărat un beneficiu pentru cel mic, ci un început de handicap în a se descurca singur în societate.
Citește și: Povestea antreprenoarei care a organizat un concert caritabil pentru cei 18 copii de la Așezământul “Leagăn prins de stele”
“Ar fi necesar ca părinții să își încurajeze copiii să se descurce singuri în viață. Dependența celor mici de părinți nu este benefică neapărat. Metoda Montessori îi ajută pe cei mici să se descurce singuri. Acesta este un beneficiu și pentru părinți.”, a zis Daniela Preda.
Copilul se poate pregăti singur, poate pune masa, poate strânge masa. Practic, cu ajutorul exercițiilor practice pe care le au în cadrul unui centru educațional Montessori, cei mici reușesc să devină independenți și să se descurce atunci când apare o problemă.