Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în şedinţa de miercuri, a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 4,75% pe an, de la 3,75% pe an, începând cu data de 7 iulie 2022.
BNR: ”Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în şedinţa de astăzi, 6 iulie 2022, a hotărât următoarele:
- majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 4,75% pe an, de la 3,75% pe an, începând cu data de 7 iulie 2022;
- majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 5,75% pe an, de la 4,75% pe an şi creşterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 3,75%, de la 2,75% pe an, începând cu data de 7 iulie 2022
- păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară, precum şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.
Ce este rata dobânzii de politică monetară
Rata dobânzii de politică monetară (RPM) reprezintă rata dobânzii utilizată pentru principalele operaţiuni de piaţă si este o parte a Politicii Monetare a Bancii Nationale.
Politica monetară a unei bănci centrale influentează cantitatea de monedă aflată în circulație, a cursului de schimb valutar, a dobânzilor din piață și a altor indicatori în vederea realizării obiectivelor politicii economice.
Rata dobânzii de politică monetară influențează în mod direct cantitatea de monedă aflată în circulatie.
Pana la urma, sa ma lamureasca si pe mine cineva de ce cresterea acestei dobanzi se aplica si creditelor luate cu ani in urma. Se spune ca prin cresterea dobanzii, scadem inflatia – nimic mai fals, bineinteles, in lumea reala in care traim, nu in teoria BNR. Cresterea dobanzii, atata vreme cat afecteaza creditele luate in trecut, va genera INTOTDEAUNA cresterea inflatiei. Dar cine sa ii spuna ceva domnului Isarescu? El stie sa vina sa ne traga de urechi ca de ce cumparam case pe credit… Pai cum altfel si-ar permite marea majoritate o casa daca nu prin credit? De ce nu protejeaza BNR populatia tarii in loc de profiturile bancilor? Si multe alte intrebari…