În numeroase localități din Prahova, inclusiv la Ploiești, șoferii au avut parte de o surpriză neplăcută în această dimineață. Fenomenul este denumit de meteorologi ”ploaie înghețată” și este foarte periculos pentru că favorizează producerea unor accidente grave.
Din cauza burniței căzute peste noapte și a temperaturii scăzute, mașinile au fost acoperite cu un strat de gheață.
Ploaia înghețată este un fenomen meteorologic rar, în care picăturile de ploaie suprarăcite îngheață instantaneu la atingerea solului sau obiectelor cu temperaturi negative de la sol.
Citește și Atenție șoferi! Cod galben de burniță care favorizează depunerea poleiului pe raza județului Prahova
Iată câteva sfaturi pentru șoferii care se riscă să pornească la drum. Atenție, pericolul producerii unor accidente rutiere este foarte mare în aceste condiții meteo extreme!
Mergi incet si cu atentie maxima. Accelereaza cate putin, nu brusca niciodata masina si evita pe cat posibil sa folosesti frana de serviciu. Foloseste frana de motor. Franarea brusca inseamna in singur lucru – masina ta devine sania ta.
Citește și Blocaj la ieșire din Ploiești spre Strejnic. Coloana începe de pe podul de la Lidl Vest
Testeaza din cand in cand suprafata, franand foarte usor, ca sa te familiarizezi cu gheata.
Pastreaza o distanta MARE fata de masina din fata. E logic, din moment ce nu trebuie sa franezi brusc. Distanta de oprire va fi de doua sau chiar de 3-4 ori mai mare. Ia in calcul si un posibil derapaj.
O distanta mare intre masini inseamna ca ai spatiul necesar de franare, precum si spatiul necesar pentru a opri sau a controla masina daca derapezi.
Condu la fel ca la sah. Planifica-ti doua sau trei actiuni inainte. Chiar daca crezi ca stii drumul ca-n palma, ploaia inghetata iti va arata o alta perspectiva. Inca o data, evita sa franezi brusc. Anticipeaza posibila situatie ca un pieton sa iti sara sau, mai rau, sa se impiedice in fata masinii. Mergi cu viteza redusa!
Încearca sa conduci in principal pe drumurile mari, circulate mai intens. E probabil sa ai ceva mai multa aderenta din cauza celorlalte masini care circula si macina gheata.
Evita pe cat posibil strazile si aleile dintre blocuri sau drumurile necirculate. Suprafata lor va fi ca pe trotuar – sticla alunecoasa, iar spatiul de manevra poate fi mic din cauza masinilor parcate.
Tine minte tot timpul ca vei conduce pe o suprafata de sticla. E patinoar. Nu ai deloc aderenta. Asadar, pleaca mai devreme de acasa si asteapta-te la intarzieri mari.
Va trebui sa conduci mult mai incet, deci ia in calcul ca va dura mai mult sa ajungi la destinatie. Nu trebuie sa te grabesti. Daca conduci in viteza nu fac altceva decat sa devii pericol public.