Departe de a fi competitivă și accesibilă tehnologia propulsiei bazată exclusiv pe energie electrică, nu este deloc pe placul țărilor care au o industrie auto foarte dezvoltată. Sunt însă două mari probleme care ne duc în direcția motoarelor electrice, iar nemții par să fie deja pregătiți cu o alternativă viabilă.
Până mai ieri, se vorbea despre poluare, ca fiind principala problemă pentru care ar fi trebuit să renunțăm la motoarele termice. La fel de adevărat este că au început să apară din ce în ce mai multe studii serioase, care arată că producția autovehiculelor electrice ar fi mai poluantă decât cea a mașinilor clasice.
Cert este că războiul din Ucraina a schimbat radical prioritățile, așa că principala problemă de acum este procurarea petrolului. De aici și costurile din ce în ce mai ridicate, care se simt în toată lumea și care produc efecte economice în lanț. Suntem așadar obligați să adoptăm un comportament de criză, care să atenueze efectele asupra fiecăruia dintre noi.
Totodată, Comisia Europeană a anunțat că va interzice vânzarea mașinilor noi cu motoare termice din 2035. Mai sunt 13ani până atunci, mai trebuie să fie și Parlamentul European de acord și, în plus, este și foarte greu de anticipat ce se va întâmpla în sfera conflictelor militare.
Așa cum era de așteptat, deși dezvoltă în paralel tehnologii pentru autovehiculele electrice și produc deja o gamă variată de modele, marii producători europeni se opun deciziei C.E., dorind să producă în continuare și mașini cu motoare termice. S-ar pierde zeci de mii de locuri de muncă, implicit plata taxelor și impozitelor care alimentează bugetul de stat al fiecări țări producătoare.