După aproape trei luni fără apă caldă, la Ploiești a fost reluată furnizarea în luna octombrie, iar tot de atunci a început distribuția de agent termic. Din această săptămână, la avizierul mai multor blocuri racordate la sistemul centralizat din municipiu au fost afișate inclusiv costurile pentru căldură.
Furnizarea agentului termic în Ploiești a început, treptat, cu data de 24 octombrie. Facturarea pentru căldură, în schimb, a fost realizată de abia în decembrie. De altfel, primele costuri ale agentului termic au apărut în această săptămână la avizierul mai multor blocuri din municipiu.
Chiar dacă facturile la căldură includ și consumul pentru cele câteva zile din octombrie, dar și pentru luna noiembrie, costurile strict pentru agentul termic sunt relativ asemănătoare cu cele de anul trecut, iar în unele cazuri sunt chiar mai mici.
Citește și: Termo Ploiești a început facturarea pentru căldura furnizată la blocuri
„Au fost efectuate primele calcule și chiar au apărut costurile pentru căldură, iar comparativ cu anul trecut în unele cazuri facturile sunt mai mici. Avem două situații, respectiv blocurile unde sunt montate repartitoare și blocurile fără repartitoare.
La un apartament cu două camere, fără repartitoare, factura la căldură este de aproximativ 100 de lei, iar la un apartament cu trei camere de aproximativ 120 de lei, în condițiile în care prețul la agent termic este subvenționat și a rămas la același nivel ca anul trecut, respectiv 186,98 fără TVA.
În cazul blocurilor unde au fost montate repartitoare factura la căldură este mai mică, respectiv 50 – 70 de lei/ apartament cu două camere, dar calculul are la bază consumul aferent din fiecare apartament, facturile mai mici fiind probabil ca urmare și a faptului că unii locatari au preferat să facă economie și au mai oprit repartitoarele”, a precizat Aurel Răileanu, administrator de bloc.
Citește și: Bugetul de la Termo Ploiești a fost aprobat. Ce tarif vor plăti ploieștenii pentru gigacalorie
Facturile mai mici la căldură, comparativ cu anul trecut, spun unii locatari, însă, ar putea avea ca explicație și desele avarii înregistrate pe rețeaua primară de termoficare, dar și la cazanul de apă fierbinte (CAF2), perioade în care a fost sistată furnizarea de agent termic la nivelul Ploieștiului.
În plus, s-au mai plâns ploieștenii care sunt racordați la sistemul centralizat de termoficare, nici temperatura din calorifere nu a fost la fel ca în alți ani.
Reamintim faptul că cea mai serioasă avarie la CAF 2 a fost înregistrată pe 24 noiembrie, dată la care Ploieștiul a rămas fără apă caldă și căldură pentru aproximativ 40 de ore.
Citește și: Ploieștiul a rămas fără apă caldă și căldură. ”Intervenție neprogramată” la cazanul CAF 2 de la Termo Ploiești
O a doua avarie la cazanul cu apă fierbinete (CAF 2) a avut loc pe 8 decembrie când a fost sistată furnizarea de agent termic în Ploiești timp de mai bine de 24 de ore.
Cheltuielile incluse în întreținerea de la bloc
Pe lângă costul pentru căldură, întreținerea de la bloc include și factura pentru colectarea deșeurilor menajere, pentru consumul de gaze, în cazul în care blocul nu are separație de gaze pentru fiecare apartament, și pentru consumul de apă rece și apă caldă. La aceste costuri se adaugă cheltuielile comune (pentru consumul de curent electric pe scara blocului, salariul pentru administrator/președinte de bloc/femeia de serviciu, iar în cazul blocurilor turn – cheltuieli de mentenanță pentru lift).