spot_img
- Publicitate -

Concert extraordinar, joi, 22 septembrie, la Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiești

Data:

Eveniment special, joi, 22 septembrie, la Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiești. Deschiderea stagiunii aniversare 2022 – 2023 va fi marcată printr-un concert de excepție. Violonistul Gabriel Croitoru va deschide programul cu celebrul Concert pentru vioară și orchestră al marelui compozitor Piotr Ilici Ceaikovski. În fruntea Orchestrei Simfonice din Ploiești se va afla maestrul Radu Postăvaru, care în a doua parte a serii va conduce de la pupitrul dirijoral Simfonia I în sol minor (op. 13).

- Publicitate -

Filarmonia „Paul Constantinescu” din Ploiești și-a propus să ofere publicului meloman, joi, 22 septembrie, un concert extraordinar care să marcheze deschiderea stagiunii aniversare.

Citește și: Filarmonica „Paul Constantinescu”, stagiunea 2022-2023. Concerte excepționale susținute de interpreți consacrați – VIDEO

Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești inaugurează, joi,22 septembrie, un ambițios ciclu de concerte dedicate marelui Piotr Ilici Ceaikovski.

Filarmonica „Paul Constantinescu” Ploiești a anunțat că violonistul Gabriel Croitoru va deschide programul cu celebrul Concert pentru vioară și orchestră (op. 35) al marelui compozitor rus Piotr Ilici Ceaikovski, iar în a doua parte a serii în fruntea Orchestrei Simfonice se va afla maestrul Radu Postăvaru, care va conduce de la pupitrul dirijoral Simfonia I în sol minor (op. 13).

Cu zdrențe și indiferență. Așa ești întâmpinat în Ploiești

Ploieștiul se scufundă tot mai adânc în mocirla nepăsării administrative, iar declarațiile sforăitoare ale autorităților locale nu mai păcălesc pe nimeni. Vineri dimineață, un...
- Publicitate -

Comunicatul Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești

Joi, 22 septembrie, la orele 19.00, în Sala „Ion Baciu”, Filarmonica ”Paul Constantinescu” marchează deschiderea Stagiunii aniversare printr-un concert de excepție. În inaugurarea Integralei operei simfonice și concertante a giganticului romantic Piotr Ilici Ceaikovski — firul roșu al noii stagiuni —, violonistul Gabriel Croitoru va deschide programul cu celebrul Concert pentru vioară și orchestră (op. 35) al marelui compozitor rus. În fruntea Orchestrei Simfonice din Ploiești îl regăsim pe Maestrul Radu Postăvaru, care în a doua parte a serii va conduce de la pupitrul dirijoral Simfonia I în sol minor (op. 13).

De-a lungul vieții sale, Ceaikovsky (1840-1893) a scris șase simfonii pe o perioadă cuprinsă între 1866-1893, la care se poate adăuga Manfred — un poem simfonic gigantic în patru mișcări ce urmează parțial structura simfoniei. Cultivând formele moștenite de la școala Vieneză a secolului al XVIII-lea și aliniindu-se compoziției romantice europene contemporane, Ceaikovsky își hrănește simultan inspirația din adâncurile folclorului rus; realizează astfel o sinteză originală între cuceririle muzicii occidentale și filonul melosului național, de o adâncă sensibilitate. Precum scrie muzicologul André Lischké în biografia dedicată compozitorului: „Contextul real al esteticii lui Ceaikovski este (…) nu Rusia Evului Mediu, a Moscovei sau a Vechilor Credincioși. Este Rusia așa cum apare după reformele lui Petru cel Mare, construită pe structurile sociale ale Occidentului, dar care, după ce și-a ascuns o vreme propriile origini, și-a reechilibrat pozițiile și a găsit cu trecutul și pământul său legături care nu sunt doar emoționale, ci și verificate intelectual”.

Văzute în ansamblul lor, simfoniile se pot grupa în două trilogii. Primele trei, variate ca atmosferă și inspirație,sunt încă lucrări situate în zona experimentului, a cristalizării unui stil pe de-a întregul personal, dar pline de fantezie și invenție debordantă. Începând cu a patra, Ceaikovski cade sub povara maladiilor obsesive ce i-au marcat întreg restul vieții: greutatea destinului îl copleșește, angoasa metafizică îl macină. Simfoniile lui devin din ce în ce mai puțin exerciții formale, și din ce în ce mai mult autentice confesiuni, dintre care ultima se va constitui într-un veritabil testament.

- Publicitate -

Citește și: Sisteme NFT ticketing și plăți cu cryptomonedă, la Filarmonica Paul Constantinescu din Ploiești – VIDEO

Sub semnul creației lui Piotr Ilici Ceaikovski, concertul de deschidere din 22 septembrie ne oferă în prima parte a sa acest apogeu al virtuozității expresive, care este Concertul pentru vioară și orchestră, interpretat aici de renumitul Gabriel Croitoru. Compus în primăvara anului 1878, cu premieră la Viena în 4 decembrie 1881, alături de violonistul Adolph Brodsky și Filarmonica din Viena sub conducerea lui Hans Richter, Concertul pentru vioară poate fi considerat una dintre cele mai dificile și cuceritoare opere din repertoriul lui Ceaikovsky. Lucrarea, perfect încadrată în contextul romantismului prin lirismul său pasional, contrastele expresive de ritm și tempo și cerințele sale tehnice superioare, a devenit rapid calul de bătaie al tuturor marilor violoniști din lume — acum și pe scena „Ion Baciu”.

În partea a doua, Orchestra ploieșteană va interpreta prima Simfonie scrisă de Ceaikovsky în intervalul 1866-1868, și revizuită în 1874. Supranumită Winter Daydreams — reverie de iarnă — această lucrare de tinerețe de o profundă atmosferă poetică, personală și tandră, se naște ca urmare a imboldului primit de la pianistul și dirijorul Nikolai Rubinstein, care a dirijat-o în premieră în 1868 la Moscova. Deși realizarea acestui prim mare proiect a fost aspru criticat de către foștii săi profesori, Ceaikovsky a păstrat o afecțiune specială pentru prima sa Simfonie, considerând-o întotdeauna „un păcat al dulcii mele tinereți”. Melodiile fermecătoare și orchestrația vie divulgă prea puțin din truda compozitorului, iar sunetul ceaikovskyan inconfundabil se regăsește deja în fiecare frază.

Unul dintre cei mai valoroși violoniști români, Gabriel Croitoru este deținător al dreptului de a cânta pe vioara de patrimoniu universal Guarneri, ce a aparținut lui George Enescu. Violonistul a absolvit Liceul de Muzică din București la clasa profesorului Mihai Constantinescu și Conservatorul de Muzică din București la clasa profesorului Modest Iftinchi, studiind în particular și cu profesorul Ștefan Gheorghiu. A susținut numeroase recitaluri în Franța, Spania, Germania, China, Bulgaria, Statele Unite ale Americii, fosta URSS, Ungaria și România. Este solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio, solist concertist al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești și membru (vioara I) al Cvartetului de Stat Transilvan al Filarmonicii din Cluj-Napoca. De asemenea desfășoară și o activitate didactică, fiind profesor la Universitatea de Muzică din București. În anul 2006 a obținut titlul de doctor în muzică pe tema: „Pablo Sarasate – Virtuozitate interpretativă și fantezie componistică”, avându-l ca îndrumător pe profesorul Octavian Lazăr Cosma. Este laureat al unor concursuri naționale și internaționale iar discografia sa cuprinde numeroase CD-uri, între care Integrala lucrărilor pentru vioară și orchestră de Pablo Sarasate, o premieră mondială.

- Publicitate -

Fisuri în podul din zona Teleajen, Prahova. Cât mai rezistă?

Podul peste DJ139, în zona Teleajen, este într-o stare avansată de degradare. Șubrezirea acestuia a început să fie observată încă din toamna anului 2024,...

Cum ți se pare subiectul?

Sondaj Observatorul Prahovean

Provocarea Observatorul Prahovean

Doctor bun

Expunerea la soare fără protecție, risc major pentru sănătatea pielii

O singură arsură solară poate avea consecințe pe termen...

Medicul Carmen Ionică m-a salvat după un diagnostic greșit”

Observatorul Prahovean continuă campania „Doctor bun” dedicată medicilor apreciați...

„Datorită medicului Oana Ignatov am ales Maternitatea Ploiești”

Ioana Arion este o ploieșteancă ce a născut un...
- Publicitate -

Antreprenori de succes

Măcelăria Pion din Ploiești, mezeluri ca pentru la ei acasă

Gabriel Barbu nu are birou cu vedere panoramică, aflat...

Chic Fleuriste, arta bijuteriilor din flori naturale la Ploiești

În centrul Ploieștiului, în apropierea Sinagogii, pe strada Traian...

Un antreprenor produce sucuri naturale la Urleta. Fără e-uri!

Urleta, satul din Prahova care îmbină istoria cu modernitatea,...
- Publicitate -

Exclusiv

Măcelăria Pion din Ploiești, mezeluri ca pentru la ei acasă

Gabriel Barbu nu are birou cu vedere panoramică, aflat...

Zeci de case din Ploiești vor fi demolate. Oamenii sunt disperați

Situație revoltătoare în Ploiești. Aproximativ 50 de case de...

Patroni de magazine înșelați prin terminalele self pay

Escrocii au găsit o metodă prin care să-i lase...

Ce a pățit șoferul care a golit vidanja pe câmp, la Berceni

După ce Observatorul Prahovean a publicat imagini surprinse recent cu...

Pasajul sub DN 1, pagubă de un milion de euro la Primăria Azuga

Primăria Azuga a solicitat suspendarea licitației pentru viitorul pasaj...

Ai un pont?

Trimite-ne un mesaj pe WhatsApp la 0785 075 112

- Publicitate -

Știri noi

Fisuri în podul din zona Teleajen, Prahova. Cât mai rezistă?

Podul peste DJ139, în zona Teleajen, este într-o stare...

Cu zdrențe și indiferență. Așa ești întâmpinat în Ploiești

Ploieștiul se scufundă tot mai adânc în mocirla nepăsării...

Ce poți face în weekend la Ploiești și în restul județului

Chiar dacă vremea nu este una tocmai plăcută în...

Podium mondial, 100% din Ploiești, la Karate Fudokan

În perioada 8-11 mai 2025, în Polonia, la Pulawy,...

Peste 15.000 de oameni în stradă în București. Miting pro Europa

De 9 mai, ziua Europei unite, la București are...
- Publicitate -

Emisiuni

Se poate și la Ploiești. Orașul se schimbă

Jurnaliștii Marius Nica, Claudiu Vasilescu și Ștefan Vlăsceanu au...

Cum poți avea factură de curent pe ”minus”? Secretul fotovoltaicelor

De la 1 iulie, guvernul nu va mai subvenționa...

Tăieri de sporuri și salarii în Primăria Ploiești

Jurnaliștii Marius Nica, Claudiu Vasilescu și Ștefan Vlăsceanu au...
- Publicitate -

Vox Publica

De ce simțim atâta frică zilele astea?

Crearea a două tabere între membrii aceleiași populații este...

Ploieșteancă din Diaspora după vot: „Stau cu inima strânsă”

Votul din 4 mai a generat o imagine distorsionată...

PSD-ul, balaurul cu șapte capete, a îngropat România

Indiferent cât am fost de blamată cu privire la...
- Publicitate -

Pe aceeași temă

Fisuri în podul din zona Teleajen, Prahova. Cât mai rezistă?

Podul peste DJ139, în zona Teleajen, este într-o stare...

Salarii mai mici cu 20%, la Filarmonica Ploiești

Angajații de la Filarmonica Paul Constantinescu vor primi salarii...

Paradă și spectacole, în weekend, pe Bulevardul Castanilor

Bulevardul Independenței va fi închis, în weekend, la Ploiești,...

Zone din Ploiești unde au loc plantări de arbuști și cosit iarbă

SGU Ploiești a prezentat, joi, zonele din Ploiești unde...
- Publicitate -

Director interimar la TCE Ploiești. Decizia CA a fost prorogată

TCE Ploiești are, începând de miercuri, are un nou...

Cristian Ganea, oficial, director la SC Hale și Piețe Ploiești

Oficial, SC Hale și Piețe Ploiești, societatea aflată în...

Noi demersuri pentru conectarea Văii Slănicului la gaze

Marți, 6 mai 2025, la sediul Consiliului Județean Prahova,...

Zeci de parcuri fotovoltaice, construite de primării în Prahova

Zeci de primării din Prahova speră să scape de...