Comercializarea unor produse alimentare expirate, modificarea stării termice a produselor alimentare și utilizarea unor condiții de depozitare neconforme sunt doar câteva dintre neregulile constatate de comisarii ANPC în cadrul Comandamentului Munte 2022, pe raza județelor Prahova și Brașov. Comisarii ANPC au dispus oprirea temporară a trei unități.
Comisarii ANPC au verificat, în perioada 4 – 8 iulie, zeci de operatori din zona de munte din Prahova și Brașov. Neregulile nu au întârziat să apară, amenzile cifrându-se la 95.000 de lei. Totodată, comisarii ANPC au oprit temporar activitatea a trei unități.
„Primele rezultate ale acestei perioade aparțin Comandamentului Munte 2022, în urma acțiunilor desfășurate în perioada 04-08.07.2022, în care au fost verificați 22 operatori economici, din județele Prahova și Brașov”, a anunțat ANPC.
Pentru neregulile constatate, comisarii ANPC au aplicat 15 sancțiuni contravenționale, respectiv 6 amenzi, în valoare totală de 95.000 lei și 9 avertismente.
„Măsurile complementare dispuse s-au referit la oprirea definitivă de la comercializare a 84 kg de produse alimentare, în valoare de peste 5.000 lei și oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficiențelor, pentru 3 unități”, a anunțat ANPC.
Lista neregulilor constatate pe durata controalelor:
- Comercializarea unor produse alimentare expirate
- Modificarea stării termice a produselor alimentare
- Utilizarea unor condiții de depozitare neconforme
- Lipsa informării cu privire la alergeni și ingrediente care pot cauza alergii sau intoleranțe, în lista meniu
- Comercializarea unor produse alimentare cu caracteristici organoleptice modificate
Citește și: Lista localităților din Prahova cu restricții de apă din cauza secetei și consumului extrem de ridicat
- Folosirea unor agregate și spații frigorifice neigienizate, cu depuneri de grăsimi
- Utilizarea unor cântare fără a avea buletine de verficare metrologică
- Folosirea unor materii prime fără elemente de identificare și a unor legume-fructe, fără a fi indicată țara de origine și calitatea acestora
- Utilizarea unor ustensile de bucătărie neprofesionale
- Nerespectarea vecinătății produselor alimentare în spațiile frigorifice
- Depozitarea unor produse alimentare sau băuturi direct pe paviment
Citește și: Starea unui drum din satul Popești, Podenii Noi Prahova: “Este un dezastru. Arată ca un drum de țară” – FOTO
- Reutilizarea ambalajelor de plastic ale produselor alimentare
- Comercializarea unor jucării notificate în sistemul RAPEX ca fiind periculoase
- Comercializarea unor produse textile fără etichete traduse în limba română, fără a fi menționată pe etichetă compoziția fibroasă sau a produselor de încălțăminte fără pictograme
”(…) Voi milita pentru promovarea operatorilor economici care înțeleg că legea și, implicit, consumatorii trebuie respectați. Ar fi bine să ne caute, să ne ceară sfaturi și să ia măsuri, înainte ca noi să ajungem acolo, pentru că nimic și nimeni nu mă va face să închid ochii la nereguli. Am venit în această instituție pentru că am șansa să schimb lucrurile în bine. Sunt prahovean și mă doare inima să văd că stațiuni întregi de pe Valea Prahovei aproape dispar de pe harta turistică, din cauza neglijenței. Acesta este doar primul val”, a precizat Ion Iordăchescu, comisar șef al Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Sud Muntenia.