41393517_264547067525384_6835097833452863488_n.jpgTe învoiești de la muncă o oră sau două, să-ți duci copilul la ”deschidere”. Faci slalom printre mașini, dai prin gropi, ignori claxoane, înjurături și semne obscene. Găsești cu greu un loc de parcare, la un kilometru distanță de școală/liceu pentru că în Ploiești toate cârciumile, stabilimentele, blocurile inaugurate în ultimii trei-patru ani ”s-au descurcat” să obțină autorizații fără locuri de parcare.

Te scurgi din mașina aproape lipită de a vecinului și atenționezi copilul să aibă grijă să nu se murdărească de praful de pe ea. Și să nu strivească florile pe care le-ai cumpărat cu nervi, la suprapreț.

Treci cu frică pe lângă maidanezii care scormonesc și întind gunoiul lăsat la colț de stradă, lângă un stâlp, de cetățeni mult prea comozi să-și deplaseze fizicul până la ghenă. De ce ar face-o? La Ploiești polițistului local îi este frică să dea amenzi pentru că nu știe dacă nu cumva contravenientul nu este nu știu ce pilă a nu știu cărui șmecher din nu știu ce partid și-l lasă fără serviciu.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Te uiți neputincios și rușinat la copil: asta este prima lecție pe care o primește în prima zi de școală – să învețe să nu-i mai pese și să ignore ce e în jur și, pe cât posibil, pe nesimțiții din jur. Urâtă lecție. Frustrantă.

Ajungi la aceeași școală, azi fardată strident, mâne arătându-și crăpăturile de autorizație ISU scoasă cu forcepsul. Îi treci pragul știind că o să ai de plătit rechizitele, paznicul, zugrăvelile etc etc.

Acolo dai de rapandule pe care tu și copilul tău sunteți obligați să le ascultați în tăcere pentru că te imploră domnul/doamna director și tu știi că dacă faci altfel e mai mult decât posibil ca fi-tu/fi-ta să aibă parte de repercursiuni.
Taci, înghiți și îi asculți strângându-ți de mână copilul care nu înțelege de ce-l forțezi să stea să urmărească niște discursuri paralele cu realitatea. Supliciul se termină, îți lași odrasla la școală și pleci grăbit să nu întârzii la muncă. Trebuie să produci ca să ai cu ce plăti taxele și impozitele din care loazele gângave să trăiască bine ca să te umilească zi de zi.

Aceasta este prima zi de școală a anului 2018 în Ploiești iar filmulețul este elocvent pentru toate școlile la „deschiderea” cărora au participat politicieni, indiferent de partid. Am selectat special imaginile de la CN Ion Luca Caragiale, pentru că sunt elocvente: festivitățile au avut loc pe terenul de sport de ani de zile folosibil doar jumătate, pentru că cealaltă jumătate primăria și consiliul local nu au fost în stare să o cumpere de la proprietar. Atât știu, atât pot, atât fac.


Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.