Tu când te-ai gândit ultima dată la vecinul tău, Analfabetul Funcțional?

Te prinde martie 2020 în oricare dintre următoarele situații de viață: tu ospătar, soția recepționeră la un hotel. Aveți doi, trei copii la școală. Sau lucrezi în aproape orice domeniu al prestărilor de servicii, exceptând livrările la domiciliu ori IT-ul. Sau ești migrant în Vest și lucrezi în orice domeniu, dar pe perioadă determinată sau fără forme legale. Sau în orice situație pe care ți-o poți imagina în care, ca urmare a deciziilor luate pentru combaterea pandemiei, rămâi fără venituri sau ți se diminuează drastic.

Din martie 2020 ai fost complet lăsat pe cont propriu. ”Ți s-a dat” doar cât să nu mori, dar să fii continuu înfometat. Locul tău de muncă ”s-a închis”. Nu prea te pricepi la altele și nici nu prea ai de unde învăța, pentru că nu prea ai voie să ieși din casă.

Chiria, ratele, facturile la întreținere, internetul, școala, toate curg lună de lună, că n-au treabă cu covidul.

Când e vorba de ”sistemul de sănătate” știi din zeci de experiențe proprii anterioare că ai șanse mai mari să scapi de Covid decât de stafilococi, pioceanci sau clebsiele. Ți-au murit neamuri sau vecini în spitalele la care s-au dus cu încredere la operat sau tratat.

De 30 de ani, când vine vorba despre sănătate, ai o singură certitudine: ești pe cont propriu.

Deodată, pentru prima dată din martie 2020, observi că zilele astea ceva se schimbă. Ai ajuns, cumva, în prim-planul ”dezbaterii naționale”. Afli, după caz, că ești fie analfabet funcțional, fie erou al luptei pentru libertate.

E o situație inedită. Până acum câteva zile te obișnuiseși să fii ignorat dar uite că, dacă ieși în stradă, în sfârșit ceva se întâmplă. Apari la televizor, se discută despre tine în parlament, ești ”pe internet”. Ești băgat în seamă, apare un dram de speranță că ceva se va schimba în bine și pentru tine.

Brusc, ieșitul în stradă, mersul la proteste devine o opțiune foarte promițătoare nu doar pentru viitorul tău, ci, în special, pentru sănătatea ta.

E plin main-stream-ul de indignați că ești ești prost, că ești analfabet funcțional, că ești ultraortodox, că te aliezi cu galeriile, cu hoții, cu șuții dar știi ce, te doare în cot de asta. Pentru prima dată după un an de chin simți că ești liber. Senzația asta merită chiar tot Covid-ul din lume.

Iată o perspectivă la care ar fi bine să se gândească mai des intelighenția oripilată zilele astea de revolta analfabeților funcționali, inconștienți și proști care pun în pericol puritatea Luptei Anti-Covid și Sănătatea Vaccinaților și a Celor De Pe Liste.

Înainte de a scuipa printre dinți otrava invectivelor, poate ar fi bine ca toți să ne mai gândim odată: ce am făcut în ultimul an pentru vecinul nostru speriat, terorizat, lăsat pe drumuri și fără niciun orizont de cele mai capii guvernări pe care le-a avut România?

 

 

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal

1 COMENTARIU

  1. Situatia economica este pentru unii disperata. Dar daca pe langa acesta se mai si imbolnavesc de covid daca nu respecta masurile ( cu o evolutie inprevizibila care poate duce inclusiv la deces ) este bine ? Cred ca viata si sanatatea sunt mai importante decat orice senzatie din lume, tocmai fiindca avem copii de crescut si dupa ce trece pandemia.

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău