Ce ați făcut cu banii? De ce vă bateți joc de încrederea noastră?

Directorii spitalelor Municipal Câmpina și Orășenesc Sinaia nu au făcut publică lista sponsorilor – persoane fizice sau juridice private – care au sprijinit spitalele pe care le conduc. Cel puțin până în acest moment. Iar directorul de la Județean a dat publicității o listă incompletă și neconformă cu realitatea. Cum vi se pare asta?

Nu există statistici publice ale donațiilor în bani și echipamente, făcute de persoane private (fizice sau juridice), către spitalele din Prahova. Deși valorile donațiilor în bani sau echipamente sunt impresionante – după estimările noastre, cumulat, valoarea acestora apropiindu-se lejer de 1.000.000 de euro la nivelul întregului județ -, nimeni nu pare a fi interesat de acest subiect.

În paralel, directorii de spitale din Prahova, nu doar cei trei menționați, au primit alte alocări bugetare de milioane de euro pentru achiziții. Sunt foarte rare excepțiile în care unitățile spitalicești afișează clar, la vedere, modul în care au cheltuit acești bani.

Deși am studiat în detaliu site-urile celor două unități spitalicești, mărturisesc faptul că nu am reușit să aflu cum au cheltuit un leu în ultimele trei, patru luni spitalul Județean și municipalul din Câmpina. Nici din fondurile din sponsorizări, nici din alocările guvernamentale.

Nu am auzit și nu am primit dovezi despre achiziții de aparate și echipamente făcute recent de vreunul dintre cele două spitale, aparate care să ne ajute pe noi, posibilii viitori pacienți, să trăim și să nu murim. Nu am auzit despre echipamente, nu am aflat despre dotări.

În loc să fie promovate pe toate canalele de comunicare, acest tip de achiziții sunt tratate cu o maximă discreție și secretomanie.

De ce aduc în discuție subiectul care pare fi tabu al cheltuirii banilor și modului în care au fost folosite materialele ori aparatele primite? Nu este vorba doar despre banii noștri. Este vorba despre atitudinea sfidătoare și arogantă a unor manageri plătiți cu salarii enorme ca să facă fix acest lucru: să gestioneze transparent și eficient spitalele.

De ce? Care este motivul pentru care să nu vrei să-i spui patronului de fast food care, deși vedea cum afacerea sa intră în faliment, a venit zi de zi la spital cu hrană pentru personalul medical?

De ce să nu-i spui familiei care a donat prin sms doi euro, sau zece euro, pentru dotări? De ce să nu știe ce s-a întâmplat cu banii săi cel care a virat zeci sau sute de mii de lei în contul spitalului?

Ce interes să ai să nu-i comunici celui care ți-a dăruit echipamente sau aparate de zeci ori sute de mii de lei, unde, cine, cum și pentru ce le folosește? Eu nu pot înțelege.

Ce aleg ei să facă în schimb? Aleg să își bată joc de o comunitate poate prea naivă, care a dat dovadă de o mobilizare admirabilă în criză, și care acum este lovită de o inexplicabilă apatie.

 

Ai un pont? Contactează-ne pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău