Astăzi Biserica Ortodoxă Română are marea șansă de a arăta dacă este biserica națională

Confuzia legată de participarea sau nu la slujba de Înviere, creată de populiștii oportuniști ai lui Orban, oferă Bisericii Ortodoxe Române o oportunitate rară de a demonstra că este o instituție contemporană. Modul în care BOR se va poziționa, mai ales după intervenția președintelui, va fi decisiv pentru influența reală pe care aceasta o va avea în societatea românească în viitor.

În primul rând să clarificăm contextul: acordul a fost propus BOR de către PNL, partid de guvernământ, nu de către altcineva. Vela este doar un populist mic, dispus la orice ca să pară un ministru important și să-și păstreze simpatia colegilor. Inclusiv la a-și asuma demisia/demiterea, dacă partidul i-o va cere, pentru că eu asta cred că urmează să se întâmple.

Gestul este, așadar, o reprezentare a voinței întregului partid. Cu excepția ministrului sănătății și a două, trei voci fără ecou, aparatul de partid a încuviințat complice inițiativa. Poziția clară, diametral opusă, a președintelui Iohannis nu se pune la partid. A arătat foarte clar acum câteva minute cam cât de mare este prăpastia între abordarea sa și abordarea lor.

Scuza penibilă a lui Vela: ”primarii PSD stârneau credincioșii să asalteze bisericile”, este scuza partidului, nu a ministrului. Având în vedere contextul, niciun ministru de interne întreg la cap nu ar fi permis vreunui individ să incite la încălcarea prevederilor ordonanțelor militare.

Cum adică să încerci să te justifici spunând că nu poți să aplici legea? Ce mizerie de atitudine de comandant suprem al polițiștilor și jandarmilor e asta? O poți înțelege doar prin prisma stupidei abordării politice, de partid fără viziune: ”dacă lucrurile ies prost, o dăm pe PSD”. Iată că lucrurile au ieșit prost și mi-e teamă că nu PSD va deconta.

Dacă cineva își imaginează că există vreo diferență esențială între PNL, PSD sau USR atunci când este vorba de vândut sufletul pentru voturi, este un naiv și merită să meargă la slujba de Înviere de la sfârșitul aceste săptămâni. Gargara politică generată pe marginea subiectului nu are nimic sfânt, luminat, spiritual în ea.

Dimpotrivă, necuratul – sub forma disperării de a câștiga voturi, cât mai multe voturi – este prezent zilele acestea în spațiul public din nefericire mult mai frecvent decât în oricare alt context. Ne aflăm în Săptămâna Mare, dar discuțiile despre suflet, despre Înviere, despre compasiune și grija față de cei de lângă tine aproape că au dispărut. Și, având în vedere contextul, ar fi mai necesare decât niciodată în decursul existenței noastre de creștin ortodocși practicanți sau nepracticanți.

Acum și în acest context poate interveni clarificator BOR, anulând orice înțelegere cu orice partid sau politician. Are șansa de a le transmite credincioșilor să respecte știința, să asculte sfaturile medicilor, să nu iasă din cuvântul specialiștilor ca împreună să avem o noapte de Înviere și o săptămână cu adevărat luminate și duhovnicești. Are oportunitatea rară de a fi cu adevărat o flacără de lumină și încredere pentru credincioșii săi și de a-și recâștiga rolul de biserică milenară a românilor.

Așadar, eu aștept cât se poate de interesat răspunsul la întrebarea: este BOR o instituție contemporană? Sau va arunca la coș această oportunitate unică de a da o lecție rară de moralitate și își va supune marea parte a celor mai fervenți susținători riscului de a trece prin chinuri groaznice ori moarte, chemându-i la slujba de Înviere?

Astăzi Biserica Ortodoxă Română are marea șansă de a arăta dacă este biserica națională.

sursa foto: basilica.ro

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0726 221 596 pe WhatsApp sau Signal

2 COMENTARII

  1. SAH la PSD si MAT la BOR! Intersesant joc ,e adevarat si foarte murdar (la fel ca si jucatorii), dar cred ca e tarziu pentru BOR care deja a mutat prost semnand pactul cu MAI. Orice mutare suplimentara e in afara jocului.

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău