Ce te faci când ”eroii din linia întâi” sunt paralizați de frică?

Încep cu un mesaj pentru cei care se vor simți vizați: aceste rânduri pot fi prilejul unui bun moment de reflecție și introspecție. Pentru că ceea ce urmează să citiți este noua imagine pe care o construiți profesiei dumneavoastră cu fiecare consult refuzat pe motiv de ”suspiciune de infectare” .

Ne aflăm într-una dintre regiunile țării a cărei populație a s-a conformat rapid și serios regulilor impuse prin ordonanțele militare. Această abordare are efecte spectaculoase pentru cel mai dens populat județ al României: zero decese și un număr mic de cazuri cu infecții COVID 19. Este un semn al unei surprinzătoare și sănătoase educații de masă, și a unui spirit civic pe care nu îl bănuiam înainte.

Ce a livrat, la schimb, sistemul? O foarte convenabilă interpretare a contextului prin luarea unor măsuri care au dus la suprimarea efectivă a accesului pacienților la servicii medicale de urgentă necesitate.

De câteva săptămâni, Prahova a devenit județul în care este implementat un accelerat proces de alungarea efectivă a pacienților ”non-Covid” din spitale. Această abordare s-a manifestat prin abordări inumane ale oamenilor aflați în suferință de către ”personalul medical”.

Este un fenomen generalizat și complet scăpat de sub controlul vreunei autorități, de la spitalele mici, orășenești, la gigantul spital Județean. Prea mulți dintre medici refuză să mai consulte ”urgențele minore”, ”acuții” etc și îi tratează pe pacienți ca pe inamici mai periculoși decât virusul, în sine.

Jignirile venite de la o parte a personalului medical și lipsa de compasiune sunt, de cele mai multe ori, tratamentul primit cel mai des de oamenii care ies din autoizolare pentru a merge la spitale, adeseori din cauza unor dureri atroce. Iar când oamenii protestează, sunt alungați cu bodyguarzi sau jandarmi ori poliție din curțile ”unităților sanitare”.

Aceasta este starea de fapt care a generat în Prahova morțile a doi tineri nevinovați și, foarte important, neinfectați cu COVID 19. Și nu oricum, ci după ore de tortură, dureri atroce și agonizare sub privirile ”celor din linia întâi”.

Citește și Un prahovean de 25 ani a murit după ce a fost plimbat între patru spitale. Considerat suspect de Covid, testul a ieșit negativ în ziua decesului

Mă refer la cazul tânărului de 25 de ani, tată al unei fetițe de o lună, care a murit pe drumurile dintre spitalele ai căror medici nu au vrut să îl consulte pentru că era ”suspect COVID” și la cazul tinerei avocate din Bușteni, pe care, pur și simplu, nu am cuvinte să-l descriu.

Iată o realitate care șochează, care pulverizează pur și simplu gândurile bune și bunele intenții ale oamenilor față de reprezentanții sistemului: medici, personal medical, funcționari etc. Pe nedrept, spun eu – derapajele nu sunt, din fericire, regula.

Șocat de lipsa umanității în abordarea celor două cazuri, am vrut să obțin o explicație. Am discutat cu medici. Am aflat că acest tip de cruzime colectivă, de lipsă a empatiei, are la bază un sentiment uman primar: frica.

”Mulți medici, buni profesioniști, pe care îi cunosc de o viață, se află pur și simplu în blocaj intelectual fiind paralizați de frică. Nu mai percutează la argumente științifice, raționale, de teama că se vor infecta. Pe cale de consecință, acționează irațional: se tem să consulte pacienții, să îi atingă, să le vorbească. De aici vin toate problemele”, mi-a explicat unul dintre ei.

Iată o realitate pentru care nu suntem deloc pregătiți: ”cei din linia întâi” nu sunt deloc eroii de legendă ai clipurilor de pe social media, și nici supranaturalii din noul val de cântece motivaționale. Sunt niște ființe normale, paralizate la gândul că vor fi ”infectați, ”contacți”, ”pacienți”.

Nu știu ce mă sperie mai tare: această teamă irațională, de ființe cu gândire primară a prea multora? Sau tăcerea asurzitor de adâncă a acelor medici care muncesc zilele astea de două ori mai mult pentru a suplini, pe cât posibil, dezumanizarea celor din jur?

Pentru că vocea lor nu este deloc, dar deloc auzită.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0726 221 596 pe WhatsApp sau Signal

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău