Mă întreb cum s-ar simți dacă ar afla că era purtător al COVID 19 și i l-a transmis prietenului pe care l-a vizitat?

covid-19-4908692_1920_05fd0.jpg

covid-19-4908692_1920_05fd0.jpg

Nimic nu mă uimește mai tare zilele astea decât aplauzele aduse la scenă deschisă dezinformărilor, mistificărilor dintre cele mai sinistre. Uneori par a fi majoritare, copleșitoare. Cel mai tare mă doare să văd cum oameni buni, bine intenționați, cad pradă acestor mistificări și devin instrumente de difuzare și manipulare convinși fiind că au ”adevărul”, ”dreptatea”, de partea lor.

Am experimentat astăzi un caz unic: un cetățean a postat pe facebook un video despre ”cât de mare este minciuna” referitoare la coronavirus. L-am ascultat cu atenție, de aceea, paradoxal cumva, îl introduc în acea categorie a oamenilor bine intenționați, dar greșit informați.

În linii mari, domnia sa spunea că ne aflăm într-o situație de panică indusă de mass media, că ”nu există coronavirus”, că lumea este manipulată de cercuri interesate prin intermediul mass media. Celor mai mulți dintre voi vă este familiară tema, nu?

Nu teoriile domnului m-au uimit, sunt până la capăt adeptul libertății de exprimare. M-a șocat numărul incredibil de mare al celor care au vizualizat și distribuit clipul, fiind de acord cu el – peste 400.000.

L-au viralizat cât ai clipi, fără să se gândească o secundă că ar fi bine ca înainte să verifice dacă teoriile domniei sale conțin cel mai mic dram de adevăr științific. E fun! E cool! E tare. Iar viralizarea continuă.

Pot admite că, dacă s-ar fi oprit aici, lucrurile ar fi fost ok. În fond, omul crede în opiniile sale și ceilalți care i le însușesc, cred și ei.

Continuarea demersului ar trebui să facă părul măciucă tuturor cetățenilor din România. Să vă spun de ce.

Domnul respectiv se filma luni venind în România, din Milano. Când vii dintr-o astfel de zonă, considerată ”zonă roșie”, ai niște obligații legale pe care trebuie să le respecți. Și, din câte știam eu până azi, unde e lege, nu ai ce să mai discuți – o respecți.

Conform deciziei din 9 martie 2020, ora 12:00, a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență privind impunerea unor restricții de trafic dinspre și înspre statele afectate de infecția cu noul coronavirus: ”Cetățenii români care sosesc în țară prin punctele de frontieră terestre venind dinspre sau după ce au călătorit înainte în Italia, China, Iran și Coreea de Sud intră în carantină instituționalizată pe raza județului de graniță sau în izolare la domiciliu, în funcție de zona din care vin.

Accesul cetățenilor străini care vin în România din Italia, China, Iran, Coreea de Sud, indiferent de mijlocul de transport folosit, este permis doar cu condiția obligatorie de a intra în carantină sau autoizolare, după caz”. Decizia are caracter de aplicabilitate imediată și valoare de lege.

Așadar, nu este vorba despre o chestiune care ține de libertatea de exprimare, ci una care ține de respectarea legii.

FOARTE IMPORTANT! Ca să fie cât se poate de clar, subliniez că, sub nicio formă, nu aș vrea să sugerăm, măcar, că domnia sa ar fi contagios sau purtător al coronavirusului. Ne dorim și îi dorim să fie sănătos tun. Discutăm strict despre procedura legală care se aplică TUTUROR.

Domnia sa nu a respectat aceste prevederi legale și s-a deplasat în Corlătești și apoi în Berceni, localități vecine cu Ploieștiul. Ar fi venit și prin Ploiești, chiar într-unul dintre mall-urile din oraș. Problema este că în această comunitate locuiesc aproximativ 300.000 de oameni.

Citește și: Ai vorbit sau ai dat mâna cu el? Află că este un posibil infectat și vezi ce ai de făcut urgent (VIDEO)

Întrebarea mea în primul rând pentru domnia sa, dar și pentru aceia care i-au aplaudat astăzi acțiunile, este următoarea: cum ar fi dacă medicii, cercetătorii, epidemiologii ar avea dreptate și nu el. Trebuie să recunoașteți, ipoteza mea are o probabilitate științifică mare.

Cum s-ar simți el, și cei care îl aplaudă, dacă ar afla că era purtător al COVID 19 și l-a îmbolnăvit chiar pe prietenul la care a venit în vizită? Sau pe cei cu care a stat de vorbă față în față? Este, în același timp, o ipoteză care îmi doresc în primul rând pentru el să rămână la acest stadiu: de ipoteză.

Este și o întrebare legitimă, zic. Una care să merite 14 zile de autoizolare decentă pentru a-i afla răspunsul și a demonstra lumii că ești o ființă umană care respectă viața celor din jur.

Asta mă șochează cu adevărat: că este atât de simplu să arăți că ești om, că îți pasă, chiar respectându-ți crezurile, ideile la care ai aderat.

Citește și: ”Niște cetățeni” veniți din Milano s-au plimbat prin Berceni și prin Ploiești. Cum a procedat primarul din Berceni

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0726 221 596 pe WhatsApp sau Signal

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău