Trei măsuri imediate la care vă invităm să lucrăm împreună pentru combaterea poluării

WhatsApp_Image_2020-02-21_at_15.40.53_ff3eb.jpeg

WhatsApp_Image_2020-02-21_at_15.40.53_ff3eb.jpeg

Există oameni dispuși ”să facă ceva” cu adevărat! Aceasta este concluzia trasă la rece după masa rotundă de vineri. În premieră pentru ultimii 30 de ani, în primul rând autoritățile reprezentate la vârf, au admis ineficiența măsurilor luate până acum pentru combaterea reală a poluării.

Tot pentru prima dată, reprezentanți ai societății civile au putut să-și expună punctele de vedere în fața reprezentanților la vârf ai administrației publice județene și locale, ai parlamentarilor și ai principalilor agenți economici, în contextul unui dialog firesc, democratic. Același lucru l-au putut face și directorii celor trei rafinării, prezenți la eveniment, precum și reprezentanții insituțiilor de mediu sau de sănătate.

Cifrele de audiență ne arată că, deși a fost o acțiune-maraton – o oră și cincizeci de minute de transmisiune live și aproape patru ore de discuții aplicate -, interesul publicului a fost uriaș.

Înregistrarea video a  primei părți a dezbaterilor a fost urmărită de peste 20.000 de oameni, impactul în social media a fost, la fel, foarte ridicat – peste 45.000 de persoane doar pe Facebook-ul Observatorului Prahovean, zeci de preluări și sute de comentarii.

Acest interes fără precedent față de problema poluării mediului în aglomerarea urbană Ploiești ne arată cât de imperioasă este necesitatea trecerii la acțiuni concrete. La fel, discuțiile ne-au arătat că este obligatorie schimbarea abordării ineficiente de până acum.

Deși nu a fost un demers care să aibă alt obiectiv decât exercițiul de comunicare între toate părțile, noi am tras câteva concluzii câteva concluzii, care rezultă din necesitatea de acțiuni concrete, cu rezultate concrete pe termen scurt și mediu.

În paralel cu continuarea organizării de întâlniri pentru facilitarea dialogului și schimbului de idei și informații, noi, jurnaliștii de la Observatorul Prahovean, ne vom implica voluntar în:

  • schimbarea fundamentală a modului în care autoritățile comunică pe tema poluării mediului în Ploiești și Prahova,
  • integrarea tuturor senzorilor deținuți de agenții economici care măsoară calitatea aerului în aglomerarea urbană Ploiești pe o platformă special creată și crearea unei baze de date online cu datele culese de acești senzori,
  • promovarea în mod gratuit a tuturor demersurilor și inițiativelor, de orice natură și din orice zonă, care au ca obiectiv real reducerea poluării: inițiative cetățenești, ale autorităților locale, ale instituțiilor de mediu sau de sănătate, ale agenților economici și/sau ale parlamentarilor.

Tuturor celor care au participat la masa rotundă de vineri, le mulțumim și îi așteptăm alături de noi.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0726 221 596 pe WhatsApp sau Signal

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău