fbpx

WhatsApp Image 2018-10-01 at 10.38.17.jpeg

”Dacă cumva cineva crede că nu merge la referendum, deci nu-și mărturisește credința, și după aceea crede că e creștin ortodox, se înșală amarnic iubiți credincioși, să știți”, spune un preot așezat în fața altarului, preluat de Adevărul. Urât mod să aflu că sunt anatemizat, afurisit, scos în afara  Bisericii în care m-am născut deoarece am decis să fiu trestie gânditoare și să accept poate primul comandament al condiției de creștin: Dumnezeu este iubire. Posibila afurisire m-a făcut să cuget, acțiune momentan netaxată de biserica mea ortodoxă, și să remarc unele chestii.

Ca să nu fiu excomunicat doar pentru că nu mă voi duce să le suprim unor semeni de-ai mei un drept pe care nici măcar nu îl au, m-am gândit că este important să le ofer inchizitorilor de rit bizantin și alte motive.

Nu pot să nu observ această stranie coincidență a declanșării nebuniei anti-legalizare a căsătoriilor între persoanele de același sex aproape imediat după ”vizita istorică la Moscova” a Preafericitului Patriarh Daniel. La fel, nu pot să nu observ că această temă profund dezbinătoare a societății este prima temă majoră în care se implică biserica după Revoluție.

Niciodată această instituție nu a fost implicată atât de activ în teme zguduitoare ale societății românești, fenomenul natalității infantile sau acela al părăsirii copiilor pentru un loc de muncă în străinătate, de exemplu, putând fi unele dintre ele.

Am un mare respect pentru poporul rus și felul admirabil în care își protejează/promovează interesele. Tocmai de aceea nu pot să înghit pe nemestecate o falsă temă de dezbatere al cărei unic sens este acela de a dezbina o națiune.

Și diabolic – adică de proveniență opusă celei divine - mi se pare că succesul pe care îl au în a folosi biserica pentru a întoarce români împotriva românilor. Nu agenți FSB, nu GRU, nu alții. Proprii păstori.

Așadar anunț de pe acum, ca să nu fie discuții, că nu voi participa pozitiv nici la viitoarele campanii pe care li le pregătește domnul Putin: anti-avort, anti-divorț, anti-blonzi, anti-șateni etc, etc. Sau, mă rog, pro inversul lor. Nici măcar anti-unguri.

Pe urmă, biserica aceea pe care o cunoșteam eu până recent, preoții aceia cu care am crescut eu se răsucesc în morminte când află că la celebrul conclav de la Bănești (V-ați strâns în biserică, cu spatele la altar, ca să nu doarmă persoane de același sex într-un pat?) nu doar politicieni femei și bărbați stăteau cu spatele la altar. Că au stat cu spatele la altar și cu coatele pe un tricolor pus invers, la mișto, e doar o parte foarte puțin gravă din punct de vedere teologic și deontologic care a fost extrem de ușor trecută cu vederea de mai marii bisericii.

Cei care au participat și cu care am vorbit mi-au povestit unii iritați, alții încântați, cum cel mai înflăcărat vorbitor, cel mai aprig susținător al mersului la vot a fost un domn care este membru activ al unui cult.

Adică un apostat celebru în zonă pentru ardoarea prozelitismului său, le-a oferit preoților, ”civililor” și politicienilor prezenți în biserică argumente mobilizatoare, spre și în admirația preoților care îmi pregătesc excomunicarea.

Asta îmi spune că ceva este profund în neregulă cu biserica pe care o cunosc eu: ultra-tolerantă cu oamenii și nevoile lor, dar total intransigentă cu deviațiile și deviaționiștii de la învățăturile seculare. Cumplită răsucire logică și teologică: să-l primești în Casa Domnului pe ăla care îți fură oile și, în același timp, să-ți dai de bună voie pe mâinile lui oile care cred în toleranță, egalitate, emancipare. Și pentru ce? Ca să însămânțezi semințele urii și discriminării în sufletul acestei tinere națiuni care încă nu a împlinit suta de ani.

Asta nu e biserica pe care o cunosc eu.

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

banner sos deces ultim 300 copyright.jpg
970.jpg