bust paunesc valea

Pe 10 noiembrie, la Căminul Cultural din Valea Călugărească s-a dezvelit un bust al poetului Adrian Păunescu. La eveniment au fost prezente oficialități locale și județene, membri ai familiei, profesori etc.

 

În cadrul evenimentului, au luat cuvântul câteva personalități (primarul Neacșu Vasilică, un candidat la Senat, directoarea Căminului Cultural din Copăceni- județul Bălți, localitate unde în 1943 s-a născut poetul, iar la urmă, încununând întâlnirea, din partea locuitorilor din Valea Călugărească, profesorul Mihai Constantin.

Statuia în bronz care-l reprezintă pe poet a fost realizată de sculptorul George Dumitru. După momentul festiv a urmat un moment artistic în interpretarea unui grup de copii din Valea Călugărească, coordonați de profesorul George Soare de la Școala Gimnazială Ion Ionescu din Valea Călugărească precum și o interpretare a lui Andrei Păunescu care a cântat împreună cu un prieten din Maramureș.

Cenaclul Flacăra condus de Păunescu a fost interzis în 1985, în urma unui incident petrecut pe stadionul din Ploieşti

 

Între anii 1970-1980, Păunescu a devenit o figură importantă în mass-media românească. Cenaclul Flacăra, pe care l-a înfiinţat, şi revistele pe care le-a dirijat au exercitat o atracţie indiscutabilă asupra tineretului şi a vieţii publice din România prin combinaţia de idei de stânga de inspiraţie occidentală şi de naţionalism.

În 17 septembrie 1973, a înfiinţat Cenaclul „Flacăra”, adevărat fenomen de masă, cu care susţine, până la interzicerea sa, în 16 iunie 1985, 1.615 manifestări de muzică, poezie şi dialog, în faţa a mai mult de 6 milioane de spectatori.