cursuri gratuite valea

Începând cu luna septembrie, “Asociația pentru Sănătate, Educație și Familie” a deschis în Valea Călugărească un centru de sănătate care oferă cursuri gratuite în diferite domenii (limbi străine, programare, nutriție, design vestimentar, științe ale naturii și creativitate) precum și măsurarea tensiunii arteriale, indicele de masă corporală și procentul de grăsime din organism. În rândurile ce urmează ne va prezenta mai pe larg activitatea Asociației și a Centrului de Sănătate,  educatorul de sănătate, Savu Isvoraș, coordonatorul tuturor proiectelor inițiate în localitate.

 

Reporter: Deși cititorii noștri vă cunosc prin articolele publicate în ziarul local, la rubrica de sănătate, spuneți-ne câteva cuvinte despre dumneavoastră.

Savu Isvoraș: Lucrez ca educator de sănătate în cadrul ”Asociației pentru Sănătate, Educație și Familie” de aproximativ 15 ani, sunt căsătorit, am 3 copii și iubesc oamenii. Filosofia mea de viață se poate defini într-o singură maximă: ”Decât să condamni întunericul, mai bine aprinde o lumină!”

Reporter: Care sunt activitățile desfășurate în Valea Călugărească?

 

Savu Isvoraș: Am încercat să acoperim tot palierul de servicii oferite de ASEF la nivel național. Astfel, avem seminare de prevenție la școală și liceu. Am adus ”Caravana Sănătății”  pentru teste de sănătate și organizăm cursuri pe diferite teme din domeniul medical. În domeniul social, împreună cu primăria și colaboratorii locali, am putut interveni pentru câteva familii aflate la limita subzistenței, fie că a fost nevoie de construirea unei locuințe sociale, fie igienizare sau asigurarea unui coș cu alimente.

Reporter: De curând ați deschis un mic centru ASEF. Care este scopul centrului și  ce urmărește să aducă cetățenilor?

Savu Isvoraș: Începând cu data de 1 Septembrie, în Valea Călugărească, am deschis acest centru, parte a proiectului ”Educație pentru Sănătate”. Scopul centrului este dublu. În primul rând suntem interesați de prevenție. Știm cu toți că este mai bine să previi decât să tratezi, și este mult mai ieftin. Astfel, cetățenii din localitate pot să își măsoare gratuit tensiunea arterială, indicele de masă corporală și procentul de grăsime din organism. Acolo unde sunt probleme oferim consiliere și cărți de specialitate. În al doilea rând am venit în ajutorul tinerilor cu o ofertă bogată de cursuri gratuite.

 

Reporter: Descrieți-ne în câteva cuvinte activitatea centrului, de la înființare și până în prezent.

Savu Isvoraș : Sunt peste 200 de persoane care au apelat la serviciile noastre pentru măsurarea unor indicatori ai stării de sănătate sau pentru a împrumuta o carte. De asemenea avem organizate 5 cursuri pentru copii și adulți:  ”Engleza pentru începători”/  aprox. 30 de participanți, ” Inițiere în programare”/ 12 participanți, ” Nutriție și gătit sănătos”/ 20 participanți, ” Design vestimentar”/8 participanți și clubul de ”Științe ale naturii și creativitate”.

Reporter: Care este locația centrului, datele de contact și programul de funcționare?

 

Savu Isvoraș: Centrul se află pe strada principală, la nr. 189, lângă Peco. Programul: Luni și Miercuri  de la orele 9 la 12; Joi de la orele 16 la 19. Pentru contact tel. 0723930441

Reporter: Ce așteptări aveți în urma acestui proiect?

Savu Isvoraș: Îmi doresc să putem oferi acces la informații de calitate pentru cât mai multe persoane. Cred că vor fi mai multe rezultate ale proiectului:  numărul bolnavilor cronici va scădea, vor rămâne mai mulți bani în buzunar și ne vom putea bucura de o sănătate mai bună. Mai cred că este o oportunitate excepțională pentru tinerii din localitate să își pregătească o carieră de succes. Este o șansă în plus pentru a forma o generație cu valori și principii de viață sănătoase. În încheiere doresc să mulțumesc oficialităților pentru o colaborare de excepție. Mulțumesc profesorilor care susțin cele 5 cursuri. Apreciez competența și dedicarea lor. Trebuie să subliniez faptul că fiecare colaborator lucrează voluntar în cadrul acestui proiect. Toate serviciile sunt gratuite. Împreună dovedim că se poate!