becuri

Localitatea Valea Călugărească din Prahova va fi dotată cu becuri tip LED pentru iluminatul stradal. Primăria Valea Călugărească a semnat luna trecută un contract pentru amenajarea unui sistem de iluminat public eco eficient pe DN1B.

 

În această zonă, se vor înlocui corpurile existente pe stâlpi  cu corpuri de iluminat LED, adică cu un consum redus de electricitate şi care răspândesc lumina mai eficient. “Becurile actuale au un consum mare de energie pentru standardele prezentului. Asta duce la costuri foarte mari și îngreunează bugetul administraţiei publice locale. Această sursă este mai eficientă din punctul de vedere al consumului, ceea ce înseamnă o economisire a curentului pentru iluminatul public”, a spus Vasilică Neacşu, edilul localităţii.

Avantaje becuri LED:  - Durata de viaţă mare – becurile LED pot fi folosite de două ori mai mult (până la 50.000 de ore) faţă de cele fluorescente şi de peste 50 de ori mai mult faţă de cele incandescente. 

 - Eficienţă superioară – becurile LED produc o lumină mult mai puternică şi mai apropiată de conceptul de lumină albă. 

 

- Consum redus de energie – principalul avantaj al acestui tip de becuri este consumul său scăzut, de 10-15 ori mai mic decât cel al unu bec incandescent, motiv pentru care becurile LED se numără printre cele mai economice becuri.

- Tipul de lumină – becurile LED produc lumină rece, spre deosebire de becurile incandescente care se încing foarte tare ele având o eficienţă foarte scăzută. (90% din energia electrică ce le străbate este tarnsformată în căldură, şi numai 10% este transformată în lumină)  

 Dezavantaje becuri LED:  - Preţul mare – preţul destul de piperat este, probabil, cel mai mare dezavantaj al becurilor LED. În timp însă, prin economisirea energiei, costurile se amortizează. 

 

- Lumina direcţională – becurile LED produc lumină direcţională adică lumina nu este împrăştiată uniform în întreaga încăpere. Cu timpul însă, această problemă a fost parţial remediată, prin apariţia unor modele noi cu mai multe diode LED şi un sistem de lentile care împăştie lumina adoima becurilor incandescente.