Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a lansat proiectul inovator Geomonitor pentru monitorizarea fenomenelor naturale periculoase pentru populația din zona Slănic. FOTO la finalul textului.
Alături de specialiștii INCDFP acest proiect este implementat de reprezentanți ai Institutului Geologic al României, Universitatea București – Facultatea de Geologie și Geofizică, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospatială „Elie Carafoli” (INCAS) București și Software Imagination & Vision S.R.L. (SIMAVI).
”Scopul proiectului este de a crește contribuția cercetării științifice la înțelegerea și gestionarea riscurilor din zonă, prin furnizarea de servicii avansate de cercetare geologică și geofizică” au transmis inițiatorii.
În urma cercetărilor vor fi identificați factorii declanșatori ai surpărilor și vor fi realizate hărți geologice de detaliu.
De asemenea, va fi implementat un sistem de alertare automată care să genereze notificări în timp real atunci când pragurile de risc prestabilite sunt depășite.
Reamintim că anul trecut, în zona centrală din Slănic, s-au produs surpări în urma cărora mai mulți locuitori au fost evacuați.