Guvernul a aprobat, joi, procedura de aplicare a mecanismului de stabilire și actualizare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. Decizia urmărește aplicarea unei directive europene care vizează asigurarea unui salariu minim adecvat pentru toți angajații.
„Hotărârea adoptată de Guvern astăzi reprezintă un angajament de a îmbunătăți condițiile de muncă și de viață ale lucrătorilor români.
Această măsură oferă predictibilitate angajatorilor și siguranță salariaților și contribuie la creșterea nivelului de trai prin asigurarea unui sistem echitabil de remunerare.
Hotărârea de astăzi este cu atât mai importantă cu cât reforma salariului minim reprezintă încă un jalon atins în cadrul PNRR – Jalonul 392”, a declarat ministrul Simona Bucura Oprescu.
Cum va fi stabilit salariul minim brut pe țară
Stabilirea salariului minim brut pe țară garantat în plată va fi stabilit în baza unor noi indicatori.
- puterea de cumpărare, luând în considerare costul vieții;
- nivelul general al salariilor;
- rata de creștere a salariilor;
- productivitatea muncii la nivel național.
„Directiva UE are în vedere stabilirea salariilor minime adecvate, promovarea negocierii colective privind salariile și îmbunătățirea condițiilor efective ale lucrărilor”, a anunțat Ministerul Muncii.
Salariul minim brut, stabilit în funcție de rata inflației și productivitatea muncii
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a anunțat că salariul minim brut garantat pe țară va fi actualizat anual în funcție de rata inflației și de productivitatea muncii.
„Este mecanismul de calcul european care va fi aplicat și în România, iar această reformă, asumată de Guvern prin Planul Național de Redresare și Reziliență va aduce predictibilitate salariului minim brut, care vă reamintesc că, acum, este la nivelul de 4050 lei lunar”, a susținut Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Proiectul de lege a fost aprobat în cursul anului trecut de parlament, astăzi, prin hotărârea de Guvern fiind detaliat modul de stabilire a salariului minim.