Ca în fiecare an sărbătorile de iarnă vin cu organizarea de serbări pentru cei mai mici, pentru copiii de grădiniță, dar la pachet cu banii și stresul părinților.
Ca orice serbare care se respectă avem așa: o temă, iar copilul trebuie să fie îmbrăcat corespunzător; mai trebuie cadoul pe care copilul îl primește la sfârșitul serbării și mai trebuie angajat Moș Crăciun, și, eventual, spiridușii aferenți, mai trebuie angajată o persoană care să filmeze și să pozeze și, de bun simț, cadourile pentru educatoare și îngrijitoare.
Cât ajunge să coste o astfel de serbare? Păi cel puțin 100 de lei cu totul, dacă luăm în calcul un buget minim pentru toate cele enumerate mai sus, dar fără Moș închiriat sau cameraman profesionist, iar pentru cadoul copilului un buget mic, de 30-40 de lei.
Există însă și grădinițe, sau mai bine zis grupe, care închiriază alte săli pentru serbarea de Crăciun, nu le este de ajuns sala de festivități sau sala de grupă pe care grădinița le-o poate pune la dispoziție gratuit.
Astfel, la calculul inițial, se mai adaugă și prețul acestei săli, împărțit la numărul de copii.
Ce poate face un părinte pus într-o asemenea situație: ori se conformează, adică se alătură celorlalți părinți din grupă, ori face notă discordantă și nu dă banii care se cer. Și atunci? Singura variantă este să nu-și ducă copilul la serbare.
Dar copilul ce vină are? Cum se va simți dacă nu va participa la serbare? Atâtea variabile trebuie luate în calcul încât un părinte pus în asemenea situație renunță la orice gând de a se da deoparte și decide să participe la toate aceste acțiuni.
Ce te faci când părinții nu vor la grădiniță doar cadouri simbolice
Deși Moș Crăciun vine acasă pentru cei mai mulți, există părinți care consideră că „Moșul” trebuie să vină încărcat cu de toate și la grădiniță.
Sunt și părinți care, din dorința de a-și etala situația financiară poate, consideră că trebuie să ia copilului cadou mare și la grădiniță.
Și, dacă la sfârșitul serbării, copilul lui are cel mai mare, mai frumos și mai scump cadou, atunci le-a „dat mucu” tuturor, cum se spune… Nu râdeți, așa stă situația de multe ori.
Copiii nu știu să aprecieze de multe ori. Nici nu știu să se comporte în asemenea situații. Și, de multe ori, serbările de sfârșit de an cu cadouri deschise se lasă cu lacrimi și suspine: „De ce el a primit mașina aia? Eu o voiam! A fost mai cuminte decât mine?”, se aude printre plânsete… Copiii nu înțeleg dar, din păcate, nici părinții nu înțeleg.
O altă situație a fost cea: „De ce să luăm cadou comun? Eu știu ce-și dorește copilul meu! De ce să îi iau altceva?”. Nu cred că o păpușă pentru fete și o mașinuță pentru băieți, la prețuri rezonabile, ar fi în plus pentru copii.
S-ar bucura pentru că au toți la fel și nu ar mai ieși nimeni în evidență. Dar, uneori, tocmai asta este problema… părinților: de ce nu iese în evidență copilul lui?!?!?!
Situații diferite, dorințe diferite, generează reacții diferite. În vreme ce unele grupe se înțeleg și reușesc să ajungă la un numitor comun cu sume rezonabile, la alte grupe sumele care se vehiculează de copil pentru serbarea de Crăciun ajung la scoruri exorbitante.
Pe tine cât te costă anul acesta serbarea copilului tău?