Zeci de prahoveni pentru care s-a impus măsura carantinei au fost cazați la Conacul dintre vii, în zona Urlați. Ultimul ”lot” a fost personalul medical de la spitalul județean de urgență din Ploiești, unde o asistentă a fost depistată inițial ”pozitivă”, apoi ”negativă” la Matei Balș.
Conacul dintre vii, de lângă Urlați, se află în proprietatea uneia dintre fostele soții ale lui Călin Popescu Tăriceanu, Livia Tăriceanu.
În vârstă de 63 de ani, Livia a fost cea de-a doua soție a președintelui ALDE, fiind absolventă de ASE şi fiică a primului ambasador al României în Israel, Valeriu Georgescu.
Înainte de pandemia de coronavirus, ”Conacul dintre vii” funcționa ca o pensiune de lux, bazată pe turism ecologic, însă ulterior a primit ”carantinați”.
Unitatea are 49 de locuri de cazare, restaurant și cramă. Pentru fiecare persoană cazată într-un centru de carantină statul de contează aproximativ 300 de lei, după cum urmează:
- a) alocația de cazare în valoare de 230 lei/zi , care include pe lângă costurile legate de asigurarea spațiului de locuit, costurile cu servicii de curățenie, servicii de spălătorie, produse de igienă personală, lenjerie, prosoape, protecţia bagajelor persoanelor şi a altor efecte personale ale acestora. În situația în care persoana este cazată într-un centru de carantină pus la dispoziție în mod gratuit, alocația de cazare este in valoare de 50 de lei/zi, care include cheltuielile pentru serviciile de curățenie, servicii de spălătorie, produse de igienă personală, lenjerie, prosoape, protecţia bagajelor şi a altor efecte personale ale acestora.
- b) indemnizaţia de cazare, în cuantum de 70 lei/zi care include următoarele cheltuieli:
- i) cheltuieli cu hrană – 3 mese/zi, servite în cameră, cu utilizarea tacâmurilor și a veselei de unică folosință.
- ii) cheltuieli cu apa – între 2-4 l/zi/persoană, cu utilizarea paharelor de unica folosință.
- iii) cheltuieli cu îmbrăcăminte corespunzătoare – câte 2 pijmale și 2 perechi de papuci de unică folosință pentru toată perioada de carantinare.
- c) în cazul în care persoana aflată în carantină necesită servicii de traducere, cheltuielile aferente acestora se vor deconta, pe bază de documente justificative.
- d) în cazul în care persoana aflată în carantină necesită tratament pentru afecțiuni preexistente sau care pot apare în perioada de carantină, acestea se vor acorda în baza unor documente medicale de tipul: scrisoare medicală, rețetă, iar cheltuielile aferente acestora se vor deconta pe baza documentelor justificative.