fbpx

muzeul de arta ploiesti

Muzeul Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus” vă invită marţi, 4 august 2015, ora 17.00 la sediul muzeului Ploieşti, B-dul Independenţei nr. 1 la vernisajul expoziţiilor retrospective Ileana Dăscălescu şi Ion Şinca. Expoziţiile sunt dedicate memoriei a doi dintre cei mai apreciaţi artişti ploieşteni, la un an de la trecerea lor in nefiinţă.

ILEANA DĂSCĂLESCU
Născută la 24 ianuarie 1939, în Ploieşti, absolvă Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“ Bucureşti, promoţia 1963, de unde devine, pentru început creator de modele la I.T. „Dacia“, Bucureşti, până în 1977. Din anul 1969 este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România.
Are o intensă activitate artistică, participând an de an la expoziţii de grup şi personale – în ţară: Bucureşti, Craiova, Piteşti, Piatra Neamţ, Târgovişte şi Ploieşti şi străinătate: Varşovia, Polonia; Budapesta, Ungaria; Erfurt, Germania; Lodz, Polonia; Concursul „Joan Miro“ – Barcelona, Spania;  Moscova, URSS; Piran, Iugoslavia; Târgovişte, Bulgaria.
A lucrat grafică de carte şi desene, publicate în ziarele „Contemporanul“, „Luceafărul“ şi „Scânteia“. Colaborează de asemenea cu revistele: „Urzica“, „Femeia“, „Moftul Român“, „Intermezzo“, „Opus“ şi „Rebus“. În 1987 şi 1988 este premiată pentru desene umoristice la Saloanele concurs de la Brăila.

ION ŞINCA
Născut la 3 decembrie 1950 în satul Pietriceaua, comuna Brebu, judeţul Prahova, absolvă în 1973 Facultatea de Arte Plastice, Universitatea Iași
În 1971  debutează la expozițiile studențești, iar din 1974 participă la toate saloanele de artă, județene, interjudețene sau zonale organizate de Filiala U.A.P. – Ploieşti
Între1977-1990 participă la peste 30 expoziții republicane anuale sau bienale de pictură și sculptură. Din 1980 este membru Uniunii Artiștilor Plastici din România, iar o bună parte din viaţă şi-o dedică elevilor săi, profesor fiind la catedra de desen-pictură a Liceului de Artă “Carmen Sylva” din Ploiești.
“Viața pictorului Ion Șinca este o fantasmă care are forma și culoarea picturii sale. Fantasma picturii lui Șinca este forma și culoarea copilăriei, a locului natal. Fantasma locului natal e Ion Șinca, chiar și atunci când se află în atelier, la ore, pe stradă el este de fapt în satul său și bântuie, ca o fantomă a memoriei dealurile, curțile, ulițele, grădinile…” completează Cornel Sântioan Cubleșan, în volumul în pregătire “Micul Montparnas”.

image fea75
Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

Comentează cu profilul tău de Facebook


Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești
...
970.jpg