Somnul este esențial pentru organismul uman (atât fizic, cât și psihic) aducând beneficii enorme pentru sănătate. După o noapte de nesomn ochii sunt umflați și încercănați, pielea devine mată și își pierde suplețea. În timpul somnului sunt reîncărcate toate rezervele energetice, iar după un somn bun organismul se simte revitalizat.
Fără somn, memoria ne slăbește
“Prin lipsa somnului se accelerează procesul de îmbătrânire, pielea va avea un aspect îmbătrânit și se produce o reducere semnificativă a vitalității. Specialiștii au studiat timp îndelungat efectele nevaforabile ale privării de somn și modul în care sănătatea este afectată de lipsa acestuia, precum și beneficiile unui somn odihnitor. Principala structură afectată este o parte din creier implicată în coordonarea stocării datelor din memoria de lungă durată. Aceste rezultate, duc la concluzia că lipsa somnului determină pierderea de celule nervoase și, implicit, scăderea capacității de memorare.”, ne spune dr. Alin Scarlat, medic de medicină internă.
Iritabilitate, depresie și hormoni debusolați
Privarea de somn este cumulativă și poate avea efecte grave asupra sănătății, duce la modificarea tuturor funcțiilor fiziologice ale organismului și se manifestă atât la nivel comportamental (iritabilitate, stare depresivă, capacitate scăzută de concentrare), cât și în ceea ce privește menținerea performanțelor fizice. Câteva ore de somn lipsă pe săptămână poate să împiedice menținerea stabilă a hormonilor, afectează abilitatea organsimului de a face față la stres și de a procesa carbohidrații.
Inima suferă când nu dormim
“Știu din experiență că lipsa cronică a somnului poate duce la creșterea tensiunii arteriale și al nivelului de cortizol (hormon al stresului), scade toleranța la glucoză a organismului și favorizează apariția tulburărilor de ritm cardiac (palpitații) și a altor boli cardiovasculare. Din acest motiv, atunci când îmi consult pacienții, îi întreb întotdeauna despre regimul lor de somn.”, precizează dr. Alin Scarlat.
Lipsa somnului ne face urâți
În timpul somnului organismul intră într-o aparentă stare de inactivitate, însă, mecanismele celulare de reparare și refacere a depozitelor energetice lucrează în continuare, iar celulele se refac în timpul somnului, sistemul imunitar și epiderma având mari beneficii ca urmare a unui somn bun.
Producția de colagen de tip 1 este accelerată în timpul somnului. Colagenul este un compus care influențează hidratarea pielii. Dacă producția de colagen este alterată, pielea își va pierde tonusul, suplețea și aspectul tânăr. În lipsa colagenului, pielea va fi mult mai expusă pericolului de deshidratare, sub influența factorilor de mediu (vânt, umiditate redusă, praf) care vor face ravagii la nivelul tegumentului. Prin privarea de somn sistemul imunitar va fi afectat și va crește riscul de a dezvolta mai frecvent infecții, precum și erupții cutanate și chiar boli de piele (cum ar fi psoriazisul). Concluzia este că, somnul este o necesitate, nu atât pentru va arăta bine, cât și pentru a ne simți bine.
… Experții estimează că în ultimii 100 de ani s-a redus timpul de somn cu aproximativ 2 ore. Chiar dacă nu pare mult, pentru economia organismului aceste 2 ore sunt de improtanță vitală. O privare de 2 ore înseamnă că toate procesele care au loc în acest timp trebuie replanificate.”
Stresul provoacă insomnie
Aproximativ 30% dintre oameni suferă de insomnie cel puțin o dată pe an
Cauzele cele mai frecvente în cazul insomniei sunt stresul, anxietatea, depresia, durerile de orice fel, utilizarea unor medicamente, bolile psihice, bolile organice ale sistemului nervos, boli infecțioase și febrile, patologiile endocrine (hipertiroidism), bolile organice generale.
Printre alte cauze se numără: excesul de cafea, alcool, obiceiul de a mânca târziu.
Cum să dormiți mai bine
O mulțime de trucuri prin care vă puteți păcăli creierul să “primească” mai ușor starea de somn le găsiți în cartea “Cheia Longevității” a dr. Alin Scarlat, dr. Cristina Scarlat, psihologii Monica Tohăneanu și Tomi Tohăneanu. Printre acestea se numără: reducerea activităților intelectuale intense pentru a da de înțeles creierului că urmează starea de relaxare către somn sau servirea ultimei mese înainte de somn cu minimum două ore înainte. Detalii despre carte aici: http://www.cartinaturiste.ro.
Mai cititi si: http://www.observatorulph.ro/lifestyle/39819-dr-alin-scarlat-30-35-din-cazurile-de-cancer-sunt-datorate-dietei
Sau http://www.observatorulph.ro/lifestyle/39400-primul-tratat-complet-de-medicina-naturista