Deși nu este sărbătorit la fel ca Revelionul sau Crăciunul din punct de vedere al petrecerilor, Paștele la români vine cu pregătiri specifice din punct de vedere al cosmeticii și coafurilor. Saloanele cunosc în perioada premergătoare Paștelui o aglomerație ceva mai mare decât în restul anului, dar nu se ridică la nivelul finalului de an, când programările se fac cu câteva luni de zile înainte, sunt de părere hair-styliștii cu care am discutat.
„În general doamnele preferă coafuri simple și, de cele mai multe ori, vin să se vopsească exact înainte de Paște. Nu prea se solicită coafuri complicate. Vor doar să arate „proaspăt”, mai ales cele care pleacă în vacanțe în această perioadă”, spune proprietara unui salon de coafură din Ploiești.
Prețurile sunt cele normale, plecând de la 60 – 100 de lei pentru o coafură simplă, care presupune îndreptat de păr cu placa sau bucle lejere. Pentru un „pachet complet”, în funcție de lungimea părului, un tuns cu vopsit și coafat pleacă de la 200 de lei. Dar poate ajunge și la 600 de lei în funcție de „renumele” salonului sau coafezei.
„Locuri în Săptămâna Mare nu prea mai sunt la salon zilele astea. Dar doamnele și domnișoarele vor, în general, vopsit. Pachetul pleacă de la 150 de lei pentru păr scurt”, spune proprietara unui salon din Breaza.

La manichiură lucrurile stau altfel: Unghii cu ouă și iepurași de Paște
Dacă la coafură, de Paște, doamnele și domnișoarele nu caută ceva spectaculos, la manichiură sunt în trend modelele specifice sărbătorii: ouă de paște și iepurași. Mai ales la manichiura cu gel, care ține mai mult, modelele sunt solicitate pentru că, chiar dacă mâinile sunt solicitate, manichiura rezistă foarte bine.
Un model simplu, de manichiură cu gel și model pascal cu ouă, pleacă de la 150 de lei. Dacă modelul este mai complicat, iar manichiurista are și cursuri de design pe unghii, poate ajunge și la 3-400 de lei.
Se face diferența între unghii cu gel și ojă semipermanentă. „Clientele noastre preferă unghiile cu gel în detrimentul ojei semipermanente. Manichiuristele care au cursuri și mână formată pentru pictură pe unghii, au tarif și de 350 de lei la un model mai complicat, de Paște. Cele care încă nu s-au specializat în pictură, aplică accesorii sub stratul de finish. Așa ceva este doar 150 de lei”, spune proprietara unul salon de manichiură din Ploiești.

Prețurile sunt mai mici „la negru”
Manichiura cu gel sau „semipermanentă” este o afacere care se dezvoltă în toată țara, mai ales „la negru”. Aici prețurile sunt ceva mai mici față de saloanele autorizate dar și riscurile pe care și le asumă clientele sunt mai mari. Dar nici aici nu prea mai sunt locuri libere înaintea sărbătorilor pascale.
„Modelele solicitate sunt cele în ton cu Paștele, normal. Vin clientele că vor unghii mai colorate, sar vor să le desenez iepurași pe ele. Pot să le fac. Am exersat și îmi ies iepurași chiar drăguți din gel colorat. Dacă vine clienta la mine, prețul pleacă de la 150 de lei. Dacă mă duc eu la ea, pleacă de la 1800 de lei”, povestește o manichiuristă particulară.
Problema aici este timpul. „Modelele complicate îmi iau mai mult timp și, atunci, programările sunt mai puține în ziua respectivă. Așa că prețul crește în consecință”, mai povestește ea, sub protecția anonimatului.
„Un model simplu, uni sau french, îmi ia cam 60-80 de minute. La cele complicate pot sta și trei ore. Normal că nu e același preț…”, încheie ea.
Deși nu atât de „pregătite” din punct de vedere al cosmeticii ca sărbătorile de Crăciun sau Anul Nou, sărbătorile de Paște preocupă totuși doamnele și domnișoarele. Mai ales cele care pleacă într-un sejur în această perioadă, au grijă să aibă un „look” proaspăt și, pentru aceasta apelează în primul rând la saloanele de coafură și manichiură.