De o bună perioadă de timp, pe Valea Doftanei, punctul gastronomic local „La mama Lili” a dat tonul dezvoltării zonei din punct de vedere culinar. Cum i-au inspirat și pe alții și, acum, zona este deosebit de ofertantă din punct de vedere al experienței culinare, tânăra echipă de la „La mama Lili” s-a gândit la ceva inedit: o șezătoare de Sânziene.
Vezi la finalul articolului VIDEO cu atmosfera de la șezătoare
Să merg? Să nu merg? Am fost sceptică la început, mai ales când am citit că șezătoarea presupune „lăutari”. Din păcate, în ultimii ani, conceptul de „lăutari” și-a pierdut valoarea inițială și mulți care se declară „lăutari” interpretează un stil muzical fără nicio legătură cu lăutarii tradiționali, fără nicio legătura cu muzica tradițională, fără nicio legătură cu folclorul românesc.
Am ajuns la punctul gastronomic local cam la o oră de la începerea evenimentului, fiind un grupă de patru, cu un copil după noi. Sceptici? Puțin spus… „Dacă nu ne place, ce facem?”. „Ne ridicăm și plecăm!”, a fost concluzia unanim îmbrățișată.
Încă de când am intrat în curte atmosfera era una care aducea mai mult a sărbătoare câmpenească decât a „petrecere cu lăutari”, cum știam noi că există. Am fost șocată să aud melodii pe care le auzisem în copilărie la țară, în Argeș, melodii pe care le-am recunoscut de la spectacolele folclorice din copilărie, într-o interpretare „live” (cum se spune acum) de excepție.

Tarafu’ lui Trocan era formația „responsabilă” de muzica din curte de la Mama Lili iar oamenii de la mese aveau clar o energie pozitivă la superlativ. Gazdele alergau în sus și-n jos, cu farfurii de mâncare, platouri cu aperitive și băuturi reci. Rezervarea noastră era pentru patru persoane, iar copilul a fost binevenit. Nu prea a mâncat, ceea ce știam de acasă că nu o va face, dar s-a distrat de minune, pentru că da, pentru copii a fost chiar ceea ce aveau nevoie.
Într-o lume dominată de gadgeturi, copiii s-au întors la origini
Au fost unii care făceau poze, unii care filmau… de fapt AM fost. Dar atât. În rest, muzică bună, mâncare bună și o reconectare cu tradițiile românești.
Ca o surpriză din partea gazdelor, au fost prezenți meșteri care, împreună cu copiii (și erau mulți) au arătat, celor din curte de la șezătoare, câteva din tainele meșteșugurilor lor. Bineînțeles, copiii au fost cei mai fericiți. Au desenat pe bucățele de lemn, au văzut cum funcționează roata olarului și și-au făcut propriile vase din lut cu ajutorul meșterului olar.

În rest, au alergat prin iarbă, s-au tolănit în hamacele pregătite special de gazde, au stat pe pături sub copaci și, mai presus de orice, au văzut un crâmpei din viața bunicilor lor.
„Îți place aici?”, mi-am întrebat în nenumărate rânduri copilul. „Daaaa, foarte mult! E foarte tare aici! Mi-am făcut prieteni mulți!”, mi-a răspuns pe fugă de fiecare dată, fiind ocupată să alerge între hamac și atelierul de desenat pe lemn, împreună cu alți copii. De mâncat a luat așa, în fugă, din mers, o felie d epâine cu brânză, o roșie, două linguri de ciorbă… nu avea stare de altceva.
Adulții s-au bucurat încingând horă în mijlocul curții
Era imposibil să stai pe scaun pe acordurile Tarafului de la Trocan! Așa că, în prima pauză, dintre antreuri și ciorbă, o horă mare s-a încins în curtea pietruită a punctului gastronomic local. În timp ce copiii erau în grădină, pe iarbă, la meșteri, adulții s-au adunat la o horă tradițională, semn că toată lumea se simțea bine.

Nu voiai să te prinzi în horă? Nicio problemă. Grădina din spate era amenajată pentru toată lumea, cu băncuțe, mese sau fotolii puf, unde puteai sta liniștit să savurezi o cafea sau un pahar de țuică (cei care nu erau cu mașina).
Este frumos să vezi că, și în ziua de astăzi, într-o lume a digitalizării, sunt oameni care își doresc să experimenteze viața de altădată și, mai ales, reușesc să se și bucure de ea deconectându-se complet de la viața agitată de zi cu zi.
Gastronomie la superlativ la Mama Lili
Deschizând „moda” punctelor gastronomice locale pe Valea Doftanei, „La mama Lili” își păstrează specificul care l-a consolidat pe piață, devenind un model de afacere pentru alții din zonă.
La șezătoarea de duminică, 23 iunie, bucatele pregătite în bucătăria „bunicii” au fost apreciate de toți cei prezenți. De la aperitive, formate din platouri cu produse tradiționale, la ciorbă, sarmale sau stufat de miel, până la prăjiturile și cozonacul de casă, totul a venit în completarea atmosferei de sărbătoare.
Preparatele gătite cu drag, de o familie din Valea Doftanei, sunt vestite în întreaga zonă și nu numai. O dată ce ai trecut pragul punctului gastronomic local, clar revii de fiecare dată când ai ocazia. Iar atunci când este vorba de un eveniment, ca șezătoarea de Rusalii, vii special pentru el la Valea Doftanei.
Am văzut în fața punctului gastronomic mașini de București (multe), de Dâmbovița, de Vâlcea dar și câteva de Prahova. Oamenii au venit cu rezervare prealabilă, au aflat de eveniment de pe internet.
Citește și: Punctul gastronomic local de pe Valea Doftanei, La Mama Lili, introduce un concept nou de agroturism: prânz cu cobzari
„Nu ne dorim să ne extindem mai mult. Este bine așa cum e acum. Ne place ce facem și, cel mai mult, ne bucurăm că oamenii pleacă de la noi mulțumiți, cu promisiunea că vor reveni. Da, sunt și unii cărora nu le place, dar nu putem mulțumi pe toată lumea”, a povestit Alin Piele, sufletul echipei „La mama Lili”.

În ceea ce privește concurența din zonă din ultima perioadă, spune că se bucură. „Astfel zona se va dezvolta mai mult. Noi, poate, nu reușim să satisfacem toate gusturile și, atunci, este bine ca oamenii să aibă de unde să aleagă atunci când vin aici”, mai spune el. O mentalitate care, cu siguranță, este benefică pentru business pe termen lung, deși nu mulți văd așa situația.
Siguranța pe care echipa „La mama Lili” o afișează, atunci când vine vorba de concurență este pe deplin meritată. Oamenii știu foarte bine ce au, ce vând, ce calitate găsesc oamenii la ei și, astfel, pot sta liniștiți și chiar se pot bucura de concurență. Produse naturale, mâncare foarte bună, amabilitate deosebită a gazdelor, atmosferă ca la bunici în curte și, din când în când, un eveniment deosebit, ca cel de duminică în colaborare cu Tarafu’ lui Trocan, au contribuit semnificativ la poziționarea punctului gastronomic local „La mama Lili”, în topul preferințelor celor care i-au trecut pragul. De ce? Mergeți măcar o dată și veți înțelege. 😉