Un document emis chiar de arhitectul șef al Ploieștiului, Cristina Herția, confirmă ceea ce ieri lansam ca ipoteză: existența la dosarul unei cereri de finanțare a unui Certificat de Urbanism fals, emis de Direcția pe care o conduce. Acest certificat fals pune în pericol accesarea unei finanțări nerambursabile în valoare de 9.500.000 de euro. Implicit este blocată și rezolvarea uneia dintre cele mai presante probleme de trafic ale orașului: lărgirea pe patru benzi a ieșirii de la Podul Înalt către parcurile industriale și Târgoviște. Dacă vă trece cumva prin cap ideea că arhitectul șef mimează măcar interesul în descoperirea autorului/autorilor, sunteți pe un drum greșit.
Articolul de ieri a generat o adevărată furtună printre angajații Direcției Generale de Dezvoltare Urbană (DGDU) Ploiești. Cum Cristina Herția este (din nou) în concediu, oamenii sunt debusolați și bârfele, scenariile și ipotezele interesante circulă intens pe hourile instituției. Cine a făcut falsul? Care a fost scopul? De ce nu a fost făcută o anchetă pentru a fi identificat autorul/autorii?
Această ultimă întrebare este și cea mai bună, în opinia noastră, pentru că avem toate motivele și informațiile să credem că nu a fost făcut niciun demers concret pentru aflarea adevărului, identificarea și sancționarea responsabilului/responsabililor. Până să vă spunem, cu documentul bombă pe masă, de ce credem asta, haideți să vă punem puțin în temă cu răspunsuri la întrebările: cine a descoperit situația și ce a făcut?
”În vederea accesării finanțării pe Axa prioritara 4 – Sprijinirea Dezvoltării Urbane Durabile, au fost elaborate fișe de proiecte pentru următoarele proiecte, planificate a se realiza in perioada 2018 – 2023 (valoare nerambursabila – 98%):
– “MODERNIZARE RETEA RUTIERA/STRADALA: LARGIRE LA 4 BENZI STR.GH.
- CANTACUZINO SI PASAJ NOU CF IN ZONA PODUL INALT, REABILITARE STR.GH.GR.CANTACUZINO,TRONSON SOS.VESTULUI – LIMITA ORAS, INCLUSIV TERMINAL INTERMODAL” – valoare estimata proiect: 9.500.000 Euro; (…)” ne spune la începutul anului primăria Ploiești prin documentul ”RAPORT PRIVIND STAREA ECONOMICĂ, SOCIALĂ ȘI DE MEDIU A MUNICIPIULUI PLOIEȘTI PE ANUL 2017” pe care îl puteți lectura integral AICI.
Evident că astfel de proiecte necesită un volum mare de muncă și o coordonare/integrare a mai multor tipuri de activități. Ca peste tot în lume în situații similare, și în Primăria Ploiești a fost formată o echipă care să supravegheze bunul mers al treburilor. Din echipă fac parte primarul, viceprimarii, directori din departamentele primăriei, specialiști, reprezentanți ai consultantului etc.
Fiind vorba de chestiuni urbanistice și arhitecturale complexe, ar fi fost cu adevărat ofensator ca din acest organism să nu facă parte și arhitectul șef Cristina Herția, un specialist cu experiență la vârf în domeniu. Deci și doamna Herția a participat la ședințele acestui organism.
Ei bine, conform relatărilor mai multora dintre participanți, la ultima astfel de ședință, primarul a sesizat că este ceva în neregulă cu un certificat de urbanism. Mai precis, așa cum spuneam și ieri, a constatat că sunt două certificate cu aceeași dată și același număr, dar care au titluri diferite.
Primarul a întrebat-o pe arhitectul șef ce se întâmplă? Aceasta a început să se bâlbâie și i-a spus că nu are nicio explicație pentru existența celor două documente la dosarul de finanțare. Extrem de nervos, Dobre i-a solicitat Cristinei Herția o explicație scrisă în cel mai scurt timp posibil. De asemenea, i-a cerut în mod expres să facă toate demersurile pentru identificarea autorului falsului.
Arhitectul șef a compus și transmis un răspuns prin care i-a spus primarului că are dreptate!, așa e!, e un fals flagrant la dânsa în unitate!, dar cum a fost făcut falsul e ”un mister”. Și, fără nicio urmă de jenă, rușine sau complex, a pasat responsabilitatea descoperirii autorului falsului cu consecințe deosebit de grave fix în spinarea celui care l-a descoperit, adică a primarului. După care a plecat, pentru a ”n”-a oară de la numirea în funcție, în concediu.
Documentul, în posesia căruia am intrat după publicarea articolului de ieri și pentru care le mulțumim funcționarilor DGDU care au ales să nu mai tacă, este cu adevărat fabulos și vi-l propunem pentru lectură mai jos.
Înainte de a-l citi, este obligatoriu să citiți trei precizări foarte importante:
- conform surselor noastre, Cristina Herția nu a făcut nicio comisie internă, nicio anchetă și niciun demers real pentru identificarea responabililor înainte de plecarea în concediu, conform obligațiilor clare pe care le are prin fișa postului și prin regulamentul de organizare și funcționare al Direcției,
- tocmai pentru prevenirea unor astfel de fapte și situații, Direcția are pus la punct un sistem informatic ce permite cu ușurință identificarea autorului Certificatului de Urbanism fals. Este cu adevărat un ”mister” – ca să cităm din documentul emis de arhitectul șef – cum Cristina Herția nu s-a folosit de forța clicului pe un mic executabil pentru a afla autorul falsului înainte de a pleca în concediu,
- demersurile pentru depunerea documentației pentru obținerea finanțării europene în valoare de 9.500.000 euro sunt blocate până la elucidarea situației.
Vom reveni cu informații.
Iată transcrierea (aveți și poza documentului pentru care un funcționar a riscat multe) răspunsului către primar, ticluit de arhitectul șef înainte de a pleca în concediu. Sublinierile ne aparțin:
”Stimate Domnule Primar,
În urma discuțiilor purtate în legătură cu proiectul “Modernizare Str. Gh. Gr. Cantacuzino în zona Pasaj CFR Podul Înalt prin lărgire la 4 benzi, reabilitare str. Gh. Gr. Cantacuzino tronson Șoseaua Vestului – limită oraș, inclusiv terminal multimodal” (elaborate de Intergroup Engineering S.R.L., beneficiar Municipiul Ploiești) s-a constatat faptul că Documentul Certificat de Urbanism nr. 257/12.04.2017 eliberat în mod legal în scopul specificat de solicitant în cererea pentru emiterea Certificatului de Urbanism: Studiu de fezabilitate – Modernizare Str. Gh. Gr. Cantacuzino în zona Pasaj CFR Podul Înalt prin lărgire la 4 benzi, reabilitare str. Gh. Gr. Cantacuzino tronson Șoseaua Vestului – limită oraș, inclusiv terminal multimodal, document în baza căruia a fost elaborat studiul de fezabilitate și a fost depus în copie la diverse instituții în vederea obținerii de avize și al cărui exemplar secund în original a fost înmânat solicitantului, nu corespunde cu exemplarul original aflat în arhiva DGDU.
Menționăm în mod expres faptul că în ambele exemplare ale certificatului de urbanism, la rubrica “Prezentul certificate de urbanism poate fi utilizat în scopul declarat pentru” (pag 3) este specificat faptul că este necesară întocmire și avizare PUZ.
În arhiva DGDU există un “așa-zis” exemplar original, care diferă de cel inițial prin următoarele:
- Este schimbat formatul datei din titlu, respectiv în locul datei care se ștampilează conform procedurii, aceasta este scrisă (printată) în sistem electronic,
- Scopul specificat de solicitant în cererea pentru emiterea Certificatului de Urbanism este Studiu de fezabilitate și PUZ – Modernizxare Str. Gh. Gr. C|antacuzino în zona Pasaj CFR Podul Înalt prin lărgire la 4 benzi, reabilitare str. Gh. |Gr. Cantacuzino tronson Șoseaua \Vestului – limită oraș, inclusiv terminal multimodal.
- În partea de jos a paginilor 1 și 2 din document, la rubrica “întocmit” nu figurează data întocmirii, dată care este înregistrată automat de către aplicația software
- Pe prima pagină în colțul din dreapta sus figurează scrise de mână numele și serie+număr Carte de Identitate ale persoanei care se presupune că a ridicat documentul, fără să existe însă și semnătura acesteia.
Menționăm că în cadrul DGDU s-a întreprins o anchetă în vederea aflării “misterului”cu persoanele semnatare și cu cele care înregistrează date, dar nu am putut afla în ce condiții s-a emis acest al doilea exemplar al certificatului de urbanism și nici cine a solicitat modificarea acestuia.
Având în vedere prevederile legale în vigoare privind atribuțiile Primarului cât și ale calității funcției acestuia de reprezentare a instituției în raport cu terți, ținând cont de faptul că nu dispunem de cadru legal și nici de mijloace tehnice pentru cercetări specifice în vederea aflării adevărului, ne vedem obligați să vă sesizăm aceste fapte și să vă solicităm respectuos să dispuneți măsrile legale care se impun în vederea cercetării acestora
ARHITECT ȘEF Arh. Cristina Herția”
FOTO Documentul înaintat de arhitectul șef al Ploieștiului primarului Dobre pe tema falsului: