Secția de înot a Clubului Sportiv Școlar (CSS) Ploiești se închide, după mai mult de 70 de ani de funcționare și rezultate remarcabile. E trist că într-un oraș cum e Ploieștiul, un municipiu reședință de județ, cu atâtea talente printre copiii de aici, se închid secții sportive în loc să se înființeze unele noi. Nu avem bazin în oraș din 2021, de când Vega s-a închis. Înotătorii noștri se antrenează la Izvorani sau la bazine private din oraș.
Nu avem patinoar în oraș. Cu toate acestea Eduard Nițu, patinatorul nostru antrenat la CSM Ploiești de Marius Băcilă, a cucerit, la începutul lunii februarie, prima medalie de aur din istoria României la o Cupă Mondială masculină de patinaj viteză.
Cam acesta este rezumatul Ploieștiului, unde autoritățile se ceartă și căpușează instituții sportive în loc să facă ceva pentru ploieșteni și pentru sportivi.
După ce, ani la rând a obținut rezultate remarcabile, după ce în ultimii ani a funcționat „pe avarie” doar la nivel de începători, a venit și rândul secției de înot a CSS Ploiești să se închidă definitiv, începând cu anul școlar 2025-2026. Concret, aceasta se află în ultimul ei an de funcționare, lucru confirmat de reprezentanții clubului.
„Mai avem un singur profesor. Au fost opt profesori (în 2020 – n.r.), anul acesta au rămas patru, iar de anul viitor va rămâne unul singur. Da, secția de înot se va închide din anul școlar viitor”, a declarat pentru Observatorul Prahovean, Alina Uțu, directoarea clubului ploieștean.
În prezent, antrenamentele se desfășoară în bazinul de la Ana Maria Pop, unde școlile, prin intermediul Primăriei Ploiești, plătesc închirierea bazinului. „La fiecare început de an, școala stabilește în buget și suma necesară pentru închirierea bazinului. Primăria aprobă (sau nu – n.r.) acest buget. Și în fiecare an l-a aprobat și a dat banii”, explică directoarea.
Din cei opt profesori pe care clubul îi avea în 2020, unul a decedat, unul s-a pensionat, iar doi au plecat, prin detașare. Au rămas, în momentul de față, patru, dintre care trei vor pleca deoarece se intră în „restrângere de activitate”, a explicat Alina Uțu.
Rezultate notabile ale secției de înot a CSS Ploiești
Mai puțin mediatizate decât rezultatele clubului municipalității, performanțele celor de la CSS Ploiești nu sunt deloc de neglijat.
Dacă în 2022-2023 au avut sportivi care au încheiat pe locul I cupe internaționale (Sopron-Ungaria – Sopron Open Olympic Qualification Event, Oberkirch-Elveția – Swiss Open 2022 International Winter Challenge) și în 2023-2024 au încheiat pe locul I la Laussane-Elveția la Swiss Open International Winter, deși bazinul Vega era închis, acum, pentru anul școlar 2025-2026 sunt în situația în care vor închide secția de înot.
În plus, față de acestea, au avut, în anul 2018-2019 36 de locuri I, 22 locuri 2 și 24 locuri III la competițiile naționale la care au participat. Treptat rezultatele s-au situat pe trend descendent, astfel că, în anul 2023-2024 au avut doar 3 locuri I, 3 locuri II și 5 locuri III.
Încotro se îndreaptă înotul ploieștean? Sportivii de la CSM Ploiești fac naveta la Izvorani… măcar ei au secție de înot. Sportivii de la CSS Ploiești însă nu vor mai avea posibilitatea să practice înotul în cadrul clubului lor deoarece nu va mai exista secție de înot, una care a funcționat, fără întrerupere, 70 de ani!
În acest timp autoritățile se ceartă, orașul se umple de gunoi iar copiii noștri visează la un trai mai bun și la performanțe dar doar în afara orașului în care trăiesc. Aici ei nu au condiții pentru a-și urma pasiunile.