Observatorul Prahovean publică, în exclusivitate, noi informații privind eșecul proiectului construcției unui nou compartiment de primiri urgențe la Spitalul de Pediatrie din Ploiești. Investiția trebuia realizată prin intermediul Fundației Metropolis, a lui Codin Maticiuc, cu fondurile strânse în urma concertului caritabil organizat de MRS Residence, în urmă cu mai bine de un an. Birocrația, dar mai ales incompetența și, de ce nu, reaua credință, au blocat o investiție capitală pentru sănătatea copiilor noștri.
Aproape 100.000 de euro strânși în urma concertului caritabil. Fundția Metropolis a dublat suma
Peste 10.000 de prahoveni au participat, pe 1 iunie 2023, la un concert caritabil organizat de MRS Residence pe stadionul Ilie Oană, în colaborare cu Fundația Metropolis a lui Codin Maticiuc, evenimentul fiind susținut și de Observatorul Prahovean.
Scopul concertului a fost strângerea de fonduri necesare pentru construirea unui nou compartiment de primiri urgențe la Spitalul de Pediatrie din Ploiești, singura unitate medicală pentru copii din Prahova.
Merită precizat faptul că, înainte de anunțarea publică a proiectului, managerul spitalului, Anca Miu, i-a informat pe organizatorii evenimentului caritabil că deține toate documentele necesare realizării și dării în folosință a Compartimentului, inclusiv planuri arhitecturale și PUZ. De asemenea, a avansat chiar și suma necesară, făcută de specialiștii care întocmiseră documentele: aproximativ 200.000 de euro.
În urma vânzării de bilete s-a strans suma de 427.358,71 lei, carea fost dublată de Fundația Metropolis, valoarea totală ajungând la 854.717 lei.
Conducerea spitalului promitea rezolvarea ”birocrației”
De la concertul caritabil au trecut 13 luni, timp în care Observatorul Prahovean a publicat mai multe declarații ale managerului spitalului, Anca Miu, care promitea că mai sunt de obținut doar câteva avize pentru eliberarea autorizației de construire.
Iată ce declara managerul Miu pe 26 ianuarie 2024 pentru ziarul nostru:
”Documentele întocmite de arhitect au fost depuse la Direcția Sanitară Prahova în vederea aprobării, apoi va fi nevoie de avizul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova. După ce vor fi obținute toate avizele, vom solicita de la primărie autorizația de construire în baza căreia Fundația Metropolis, care gestionează fondurile strânse la concertul caritabil, va putea desemna constructorul. Sperăm la în luna mai să înceapă lucrările de extindere la noua unitate de primiri urgențe”.
Maticiuc a aruncat ”bomba”
Cum acest lucru nu s-a întâmplat, sătul să aștepte rezolvarea problemelor birocratice, Codin Maticiuc a ieșit public săptămâna trecută și a aruncat ”bomba”, postând pe pagina sa de Facebook următorul mesaj:
”Dragă Ploiești, Fundația Metropolis și #spitalepublicedinbaniprivati îți datorează 170.000 euro. Pe scurt, vara trecută compania MRS o organizat un concert caritabil în urma căruia a strâns 85.000 de euro. Eu am dublat suma și astfel 170.000 de euro așteaptă de un an să intre la Spitalul Pediatric Ploiești.
Spitalul a decis ca acești bani să intre într-o extindere a CPU actual (compartiment primiri urgențe). Am așteptat un an de zile ca managementul să autorizeze această construcție și astăzi vă anunț că am decis sa renovam CPU actual. Nu credem că spitalul va reuși să facă lucrările dorite prea curând și noi vrem să ne separam total de a mai lucra cu ei.
Vom face renovările fără să mai depindem de autorizarea noului proiect de extindere (în cadrul căruia era prevăzut CPU) și spitalul nu va fi decât beneficiar ca în majoritatea cazurilor de care ne ocupăm”.
Cum se apără managerul spitalului, Anca Miu
În replică, managerul Spitalului de Pediatrie, Anca Miu, a transmis un comunicat în care respinge acuzațiile lui Maticiuc și îi cere acestuia să facă publice ”informațiile corecte și complete în ceea ce privește suma de bani strânsa din concertul organizat, această sumă nefiind niciodată înregistrată în Bugetul de venituri și cheltuieli al unității sanitare, întrucât nu a fost virată în contul acesteia”.
Mai mult, Miu îi amintește lui Maticiuc că nu poate moderniza nimic din spital fără acordul său!
ISU Prahova explică: documentațiile depuse nu erau conforme
Pentru că avem o responsabilitate pentru cititorii noștri, care au răspuns pozitiv apelului redacției de a participa la evenimentul caritabil, Observatorul Prahovean a solicitat conducerii Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova să explice de ce nu a eliberat avizul pentru extinderea unității de primiri urgențe la spitalul de Pediatrie și fără de care nu poate fi obținută autorizația de construire?
În răspunsul transmis redacției, conducerea ISU Prahova precizează:
”Până la această dată în cadrul compartimentului avizare-autorizare au fost depuse 4 solicitări pentru emiterea avizului de securitate la incendiu investiția „unitate sanitar – centrul medical pentru îngrijire copii” amplasat în municipiul Ploiești, str. Mihai Eminescu, nr. 4-6, județul Prahova (3 în anul 2023 finalizate cu adrese de respingere nr. 3.763.250 din 28.04.2023, 3.763.478 din 18.07.2023 și 3.763.719 din 11.10.2023 și una în anul 2024 finalizat cu adresa de respingere 763.572 din 04.07.2024).
Documentațiile depuse în vederea obținerii avizului de securitate la incendiu nu respectau prevederile reglementărilor tehnice în vigoare.
Menționăm faptul că avizul de securitate la incendiu este actul emis, în baza legii, de inspectoratul pentru situații de urgență, după verificarea de conformitate cu prevederile reglementarilor tehnice în vigoare a măsurilor de apărare împotriva incendiilor, adoptate în documentațiile tehnice de proiectare, pentru îndeplinirea cerinței esențiale – securitate la incendiu a construcțiilor;
Atât în anul 2023 cât si în anul 2024 inspectorii de specialitate din cadrul compartimentului avizare-autorizare au acordat nenumărate asistente tehnice cu privire la soluționarea neconformităților precizate în adresele de respingere”.
Documentul ISU Prahova poate fi consultat integral aici: Răspuns Observatorul PH
Din acest răspuns înțelegem că, în ciuda consultanței oferite de inspectorii ISU – cu alte cuvinte aceștia au explicat firmei contractate de spitalul de pediatrie ce a greșit în documentația depusă și cum trebuie rezolvată problema, și nu o dată, ci de patru ori, acest lucru nu s-a întâmplat!
Așadar, din cauza incompetenței, ca să nu spunem și din rea voință, proiectul extinderii unității de primiri urgențe de la Spitalul de Pediatrie din Ploiești rămâne, deocamdată, doar pe hârtie. Păcat de efortul celor care au organizat, dar mai ales au participat la strângerea de fonduri!
Și, cel mai important lucru, victime colaterale și nevinovate sunt copiii și părinții care ajung la spitalul de pediatrie și care stau înghesuiți pe un hol așteptând să fie consultați de medicul de gardă….
Vom reveni cu detalii.