Dacă ar fi să-i întrebăm pe ploieșteni, mulți ar spune că polițiștii locali sunt inexistenți când vinde vorba de comiterea unor fapte antisociale și total ineficienți aplicarea atribuțiilor pe care le au. Cu toate astea, instituția Poliției Locale Ploiești are 209 angajați, dintre care 150 sunt polițiști.
Cât despre salarizare, aceștia „au luat fața” de ani de zile altor categorii de bugetari, dar și polițiștilor din cadrul MAI, stârnind de multe ori indignare.
Observatorul Prahovean a solicitat Poliției Locale Ploiești informații despre numărul de angajați, salariile și sporurile pe care aceștia le încasează și totodată numărul angajaților care sunt scutiți din punct de vedere medical de la îndeplinirea atribuțiilor de serviciu.
Potrivit răspunsului transmis de Poliția Locală Ploiești, în prezent, instituția dispune de un număr de 209 angajați, dintre care 150 sunt polițiști locali, ce desfășoară muncă de teren, cu atribuții în domenii privind ordinea și liniștea publică; circulația pe drumurile publice; disciplina în construcții si afișajul stradal; protecția mediului; activitatea comercială și evidența persoanelor.
De asemenea, un număr de 20 de angajați desfășoară activități de pază, iar 9 angajați deservesc dispeceratul instituției.
Grilele de salarizare sunt stabilite conform anexelor 1 si 2 din H.C.L. nr. 658/2022 privind stabilirea salariilor de bază ale funcționarilor publici și ale personalului contractual din Primăria Municipiului Ploiești și din instituțiile si serviciile publice din subordinea Consiliului Local al municipiului Ploiești.
Tipurile de sporuri încasate de angajații Poliției Locale se prezinta astfel: control financiar preventiv
- 10% aplicat la salariul de baza (art. 15 din Legea – cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare); spor pentru persoanele cu handicap
- 15% aplicat la salariul de bază (art. 22 din Legea – cadru nr. 153/2017); personalul care își desfășoară activitatea în timpul nopții, între orele 22.00 și 06.00, beneficiază de un spor de 25% aferent orelor de noapte lucrate (art. 15 din Legea – cadru nr. 153/2017).
Venitul minim și maxim cumulat pe care îl înregistrează angajații Poliției Locale Ploiești:
- Salariul minim pentru polițist local, grad profesional debutant – 3000 lei brut/ aprox. 1870 lei net
- Salariul maxim pentru polițist local, grad profesional superior, funcție de execuție – 9.565 lei brut/ aprox. 5.595 lei net
- Salariul pentru șef serviciu – 12.600 lei brut/ aprox. 7.371 lei net.
La aceste venituri se adaugă sporul de noapte, proporțional cu numărul de ore lucrate în intervalul 22.00 si 06.00.
Totodată, un număr de 8 polițiști locali își îndeplinesc parțial atribuțiile de serviciu, așa cum reiese din fișa de aptitudini emisă de medicul de medicină muncii.
Dle ziarist : interesant ar fi dacă ați afla cîți dintre ei au trecut pe la Cîmpina la școală . Și cîți dintre ei cunosc Legislația , și obligațiile care revin unui ,,,Polițist ”’ habar nu au toți sunt cunoștințe și relații .
Nu inteleg, cum adica angajati la PLP dar care nu isi pot indeplini sarcinile de serviciu? Cum sa angajezi pe cineva care nu isi poate indeplini sarcinile de serviciu? E ca si cum clubul Dinamo (doar un exemplu) ar avea in lot vreo 50 de fotbalisti, dar doar 20 pot juca, restul au probleme de sanatate… Pai sa le verifice cineva certificatele alea de handicap, ca si prima masura (cine stie, poate se verifice si certificatele tuturor handicapatilor cu locuri de parcare din orasul asta…), iar daca nu indeplinesc niste conditii, ne pare rau, mergeti acasa.