Fondul Științescu Prahova este un fond de finanțare al Fundației Comunitare Prahova pentru proiecte care ajută profesorii, elevii și practicienii să își reactiveze pasiunea pentru științe și tehnologie. Fondul Științescu este o inițiativă privată 100% a fundațiilor comunitare, care a fost propusă Romanian – American Foundation.
Încă din 2015 în România a apărut Fondul Științescu, iar în prezent sunt 14 fundații care dezvoltă acest fond. Științescu își propune să crească interesul copiilor pentru știință, inginerie, tehnologie, matematică și artă în comunitățile în care se lucrează.
Principiul fondului: „Noi strângem bani din comunitate, iar Romanian – American Foundation dublează banii până la 10.000 de dolari. Toți banii strânși se lansează prin concurs de proiecte către grupuri de inițiativă, adică pasionați de știință, ingineri, etc., persoane care vor să transmită mai departe pasiunea lor pentru știință. Dar sunt finanțate și școli, organizații non-profit, orice entitate care ar putea duce știința mai aproape de copii.”, spune Bianca Dăniță, coordonatorul de programe al Fundației Comunitare Prahova.
Fundația Comunitară Prahova s-a axat în principal pe zona rurală, acolo unde nu sunt, de obicei, destule resurse, dar au în desfășurare proiecte și în orașele din județ.
Până acum s-au desfășurat trei ediții ale Fondului Științescu, anul acesta, în primăvară, urmează să se lanseze ediția a patra, al patrulea apel de finanțare.
Citește și: Bianca Dăniță de la Fundaţia Comunitară Prahova a renunțat la un job important ca să facă fapte bune
În 2022 a apărut conceptul de „hub educațional”, ajungându-se astfel la „hub-ul educațional Științescu”, hub care necesită finanțare, iar cu sprijinul național al Romanian-American Foundation şi Federația Fundațiile Comunitare din România, împreună cu partenerii locali: Colen Impex, Aquila Construct, RBG Gas, Britt Construct, Ina Dent, Farmacia Farmex, Grupul Observatorul Prahovean și cu suportul Inspectoratului Județean Prahova, am lansat ediția a treia a Fondului Științescu.
„Hub-ul educațional este un spațiu dedicat, în școală sau în comunitate, unde profesorii și pasionații de știință se pot întâlni și acolo pot avea diverse materiale, cum ar fi roboți, sau kituri Lego, imprimantă 3D, și alte asemenea materiale care pot fi achiziționate și astfel, cei din școală sau din comunitate să aibă acces la ele.” , explică Bianca Dăniță conceptul de hub educațional, pe care se bazează Fondul Științescu.
Citește și: Școala din Tinosu are un super-laborator de științe. Încă un proiect de succes al Fundației Comunitare Prahova
Luna aceasta se va da startul ediției a patra a Fondului. Apelul de proiecte va fi deschis pentru toată Prahova. „Noi lansăm apel de proiecte în toată comunitatea, anunțăm organizațiile non-profit, profesorii și, cei care doresc să aplice și să aibă un hub Științescu, completează un formular narativ online, pe platforma de grand management a Fundației Comunitare Prahova, încarcă un buget și trimite aplicația”, spune Bianca despre modul de accesare a fondurilor pentru hub-urile educaționale.
Ulterior, aplicațiile sunt trimise către un juriu care selectează patru proiecte pentru care bugetul ediției se va împărți în mod egal. Până acum au fost strânși 96.000 de lei.
În 2022 bugetul strâns a fost de 86.000 de lei, care a fost împărțit în mod egal între patru hub-uri educaționale, fiecare a primit câte 21.500 de lei.
Cu respectivii bani se amenajează săli de clase, pentru că cei patru câștigători au fost patru școli: Școala Gimnazială Comuna Filipeștii de Târg, Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” din Breaza, Liceul Tehnologic „Elie Radu” din Ploiești și Școala Gimnazială „H.M. Berthelot” din Ploiești. Aceste unități de învățământ, cu banii respectivi, renovează sălile și le dotează pentru a deveni hub-uri educaționale.
Proiectele câștigătoare anul trecut au prezentat idei diferite, dar toate au avut componenta comună atragerea copiilor spre știință.
Citește și: Fundația Comunitară Prahova a lansat Fondul de urgență #SolidaripentruUcraina
Astfel, la Școala Berthelot s-au gândit kituri de început pentru elevii de școală primară. Vor avea practic o sală unde vor avea acces la tablete și își vor face lecțiile într-un mod interactiv.
Cei de la Filipeștii de Târg au gândit un spațiu într-o zonă eco-bio, deoarece vor să amenajeze și o parte de sere outdoor, deoarece vor să-i învețe pe cei mici și despre grădinărit.
Cei de la Liceul Tehnologic Elie Radu s-au orientat spre partea de robotică, ei doresc să crească echipa de robotică de acolo.
La Breaza vor să înființeze, printre altele, un laborator digital. Cei de acolo au o sferă foarte largă de activități pe care vor să le implementeze. Vor să amenajeze mai multe ateliere educaționale la care copiii să participe în afara orelor de curs.
„Noi, Fundația Comunitară Prahova, suntem liantul între finanțatori oamenii care vor să se implice, pe de o parte, și cei care au nevoie de finanțare, cum ar fi școli, grupuri de inițiativă, organizații non-profit, de cealaltă parte”.
Citește și: Școala din Tinosu are un super-laborator de științe. Încă un proiect de succes al Fundației Comunitare Prahova
Prin Fondul Științescu scopul Fundației este să finanțeze cât mai multe proiecte, cât mai multe hub-uri. „Dacă noi creăm acest spațiu în comunitate, în școală, care este foarte bine dotat, activitățile pot fi desfășurate ulterior și fără ajutorul nostru. Noi îi finanțăm o perioadă, pentru a-și desfășura activitățile, pentru a-și cumpăra tot ce au nevoie, dar apoi pot continua și fără suportul nostru financiar. Adică, odată ce au ajuns la un anumit punct, sunt independenți.”, explică Bianca Dăniță.
Fondul Științescu de anul acesta este finanțat de Supermarketul La Cocoș, firma locală de transport persoane DST (Dan Sepsi) și Verytas Plus Construct.
În perioada 2017-2021 Fundația Comunitară Prahova a susținut 26 de proiecte de educație pentru știință cu 195.000 de lei, în opt localități din județul Prahova, în beneficiul a peste 2.500 de persoane. Și povestea continuă pentru că cei de acolo au multe proiecte în curs de implementare în județ.