- Publicitate -

Povestea Fondului Științescu, un proiect care aduce copiii din Prahova mai aproape de știință, inginerie, tehnologie, matematică și artă

Fondul Științescu Prahova este un fond de finanțare al Fundației Comunitare Prahova pentru proiecte care ajută profesorii, elevii și practicienii să își reactiveze pasiunea pentru științe și tehnologie. Fondul Științescu este o inițiativă privată 100% a fundațiilor comunitare, care a fost propusă Romanian – American Foundation.

- Publicitate -

Încă din 2015 în România a apărut Fondul Științescu, iar în prezent sunt 14 fundații care dezvoltă acest fond. Științescu își propune să crească interesul copiilor pentru știință, inginerie, tehnologie, matematică și artă în comunitățile în care se lucrează.

Principiul fondului: „Noi strângem bani din comunitate, iar Romanian – American Foundation dublează banii până la 10.000 de dolari. Toți banii strânși se lansează prin concurs de proiecte către grupuri de inițiativă, adică pasionați de știință, ingineri, etc., persoane care vor să transmită mai departe pasiunea lor pentru știință. Dar sunt finanțate și școli, organizații non-profit, orice entitate care ar putea duce știința mai aproape de copii.”, spune Bianca Dăniță, coordonatorul de programe al Fundației Comunitare Prahova.

Fundația Comunitară Prahova s-a axat în principal pe zona rurală, acolo unde nu sunt, de obicei, destule resurse, dar au în desfășurare proiecte și în orașele din județ.

- Publicitate -

Până acum s-au desfășurat trei ediții ale Fondului Științescu, anul acesta, în primăvară, urmează să se lanseze ediția a patra, al patrulea apel de finanțare.

Citește și: Bianca Dăniță de la Fundaţia Comunitară Prahova a renunțat la un job important ca să facă fapte bune

În 2022 a apărut conceptul de „hub educațional”, ajungându-se astfel la „hub-ul educațional Științescu”, hub care necesită finanțare, iar cu sprijinul național al Romanian-American Foundation şi Federația Fundațiile Comunitare din România, împreună cu partenerii locali: Colen Impex, Aquila Construct, RBG Gas, Britt Construct, Ina Dent, Farmacia Farmex, Grupul Observatorul Prahovean și cu suportul Inspectoratului Județean Prahova, am lansat ediția a treia a Fondului Științescu.

„Hub-ul educațional este un spațiu dedicat, în școală sau în comunitate, unde profesorii și pasionații de știință se pot întâlni și acolo pot avea diverse materiale, cum ar fi roboți, sau kituri Lego, imprimantă 3D, și alte asemenea materiale care pot fi achiziționate și astfel, cei din școală sau din comunitate să aibă acces la ele.” , explică Bianca Dăniță conceptul de hub educațional, pe care se bazează Fondul Științescu.

- Publicitate -

Citește și: Școala din Tinosu are un super-laborator de științe. Încă un proiect de succes al Fundației Comunitare Prahova

Luna aceasta se va da startul ediției a patra a Fondului. Apelul de proiecte va fi deschis pentru toată Prahova. „Noi lansăm apel de proiecte în toată comunitatea, anunțăm organizațiile non-profit, profesorii și, cei care doresc să aplice și să aibă un hub Științescu, completează un formular narativ online, pe platforma de grand management a Fundației Comunitare Prahova, încarcă un buget și trimite aplicația”, spune Bianca despre modul de accesare a fondurilor pentru hub-urile educaționale.

Ulterior, aplicațiile sunt trimise către un juriu care selectează patru proiecte pentru care bugetul ediției se va împărți în mod egal. Până acum au fost strânși 96.000 de lei.

În 2022 bugetul strâns a fost de 86.000 de lei, care a fost împărțit în mod egal între patru hub-uri educaționale, fiecare a primit câte 21.500 de lei.

- Publicitate -

Cu respectivii bani se amenajează săli de clase, pentru că cei patru câștigători au fost patru școli: Școala Gimnazială Comuna Filipeștii de Târg, Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” din Breaza, Liceul Tehnologic „Elie Radu” din Ploiești și Școala Gimnazială „H.M. Berthelot” din Ploiești. Aceste unități de învățământ, cu banii respectivi, renovează sălile și le dotează pentru a deveni hub-uri educaționale.

Proiectele câștigătoare anul trecut au prezentat idei diferite, dar toate au avut componenta comună atragerea copiilor spre știință.

Citește și: Fundația Comunitară Prahova a lansat Fondul de urgență #SolidaripentruUcraina

Astfel, la Școala Berthelot s-au gândit kituri de început pentru elevii de școală primară. Vor avea practic o sală unde vor avea acces la tablete și își vor face lecțiile într-un mod interactiv.

- Publicitate -

Cei de la Filipeștii de Târg au gândit un spațiu într-o zonă eco-bio, deoarece vor să amenajeze și o parte de sere outdoor, deoarece vor să-i învețe pe cei mici și despre grădinărit.

Cei de la Liceul Tehnologic Elie Radu s-au orientat spre partea de robotică, ei doresc să crească echipa de robotică de acolo.

La Breaza vor să înființeze, printre altele, un laborator digital. Cei de acolo au o sferă foarte largă de activități pe care vor să le implementeze. Vor să amenajeze mai multe ateliere educaționale la care copiii să participe în afara orelor de curs.

- Publicitate -

„Noi, Fundația Comunitară Prahova, suntem liantul între finanțatori oamenii care vor să se implice, pe de o parte, și cei care au nevoie de finanțare, cum ar fi școli, grupuri de inițiativă, organizații non-profit, de cealaltă parte”.

Citește și: Școala din Tinosu are un super-laborator de științe. Încă un proiect de succes al Fundației Comunitare Prahova

Prin Fondul Științescu scopul Fundației este să finanțeze cât mai multe proiecte, cât mai multe hub-uri. „Dacă noi creăm acest spațiu în comunitate, în școală, care este foarte bine dotat, activitățile pot fi desfășurate ulterior și fără ajutorul nostru. Noi îi finanțăm o perioadă, pentru a-și desfășura activitățile, pentru a-și cumpăra tot ce au nevoie, dar apoi pot continua și fără suportul nostru financiar. Adică, odată ce au ajuns la un anumit punct, sunt independenți.”, explică Bianca Dăniță.

Fondul Științescu de anul acesta este finanțat de Supermarketul La Cocoș, firma locală de transport persoane DST (Dan Sepsi) și Verytas Plus Construct.

În perioada 2017-2021 Fundația Comunitară Prahova a susținut 26 de proiecte de educație pentru știință cu 195.000 de lei, în opt localități din județul Prahova, în beneficiul a peste 2.500 de persoane. Și povestea continuă pentru că cei de acolo au multe proiecte în curs de implementare în județ.

Corina Matei
Corina Mateihttps://www.observatorulph.ro/
Corina Matei lucrează în presă încă din 2001. A trecut prin toate ramurile presei scrise: monitorizare, analiză și consultanță de imagine. Din 2007 și până în 2022 a lucrat la Ziarul Financiar. În februarie 2021 s-a alăturat echipei noastre redacționale, ca autor colaborator, și a pus bazele site-ului vacanta-ta.ro, divizia de vacanță a Grupului Observatorul Prahovean. Din 2022 a renunțat la presa centrală pentru a se dedica în întregime proiectelor dezvoltate în cadrul Observatorului Prahovean.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -
- Publicitate -

Articole asemănătoare

Consiliul Județean Prahova, sumă record, de 3 milioane de lei, acordată pentru activitățile non-profit

Consiliul Judeţean Prahova susţine şi în acest an proiectele pentru activităţi nonprofit de interes judeţean, acordând, din bugetul propriu, suma record de 3.000.000 de...

Primăria Ploiești și-a luat adio de la proiectul de modernizare a străzii Gh. Grigore Cantacuzino, din zona Podul Înalt

Proiectul care viza extinderea la patru benzi a străzii Gheorghe Grigore Cantacuzino, din Ploiești, respectiv modernizarea ieșirii din oraș, de la Podul Înalt, riscă...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Ultimele știri

Mesaj ro-alert pentru un urs prins într-un gard la Valea Doftanei

Inspectoratul pentru Situații de Urgenţă Prahova a emis în această seară un mesaj RO-ALERT pentru a semnala prezența unui urs în zonele populate. ”Din informațiile...

Ploieștenii reclamă că au caloriferele fierbinți când afară au fost 20 de grade Celsius. Explicația Termo Ploiești

Ploieștenii au reclamat că au caloriferele fierbinți în condițiile în care afară au fost înregistrate 20 de grade Celsius. Termo Ploiești susține că agentul...

Un polițist local din Gura Vitioarei i-a făcut propuneri indecente unei persoane, deși i-a spus că este elevă de 16 ani

Un polițist local de 47 de ani, din Gura Vitioarei, a demisionat după ce a purtat o discuție mai mult decât indecentă pe mesageria...

Primarul din Câmpina a făcut o demonstrație de arte marțiale în fața elevilor [VIDEO]

Primarul orașului Câmpina, Alin Moldoveanu, a făcut o demonstrație de arte marțiale în cadrul proiectului Erasmus intitulat ”All different, all equal”, găzduit de Școala...

Cafenea Starbucks din București, închisă de comisarii ANPC. Ce nereguli au găsit [FOTO]

Comisarii ANPC au închis o cafenea din lanțul Starbucks din incinta București Mall, din sectorul 3 al Capitalei. Condițiile de preparare și vânzare a...
Emisiuni
- Publicitate -