- Publicitate -

Scandal la Urlați. Comunitatea nu vrea demolarea clădirii Primăriei, emblematică pentru oraș

Scandal la Primăria Urlați. Edilul șef, Marian Măchițescu, și-a „pus în cap” o întreagă comunitate, după ce a anunțat că vrea să demoleze imobilul în care își desfășoară activitatea administrația locală. Construcția este una ce datează din perioada interbelică și a fost ridicată după planurile arhitectului Toma Socolescu.

Între timp, primarul din Urlați și-a retras de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului local, ce a avut loc chiar azi, proiectul privind demolarea. Din spusele acestuia, „e loc și nevoie de mai multe consultări și o mai amplă documentare, plus o dezbatere publică”.

Clădirea în care funcționează sediul Primăriei nu este inclusă pe lista obiectivelor de patrimoniu. Ea prezintă un pericol ridicat de prăbușire, din cauza stării avansate de degradare, construită fiind în 1929.

Sediul Primăriei Urlați se mută la Casa de Cultură

Primarul Marian Măchițescu a venit cu ideea demolării acestui imobil și ridicarea unei noi noi clădiri. Costurile, din spusele acestuia, ar fi de trei ori mai mici: „100 de milioane de lei ar fi însemnat o construcție nouă, 300 de milioane de lei renovarea celei deja existente, aflată într-o stare avansată de deteriorare. Până la noi consultări, în special cu cei de la ISU, îmi retrag proiectul de pe ordinea de zi, iar sediul Primăriei se va muta la Casa de Cultură din oraș”, a spus acesta.

„Demolarea ar fi o catastrofă!”

O poziție vehementă cu privire la consolidarea și restaurarea clădirii, nu demolarea ei, a avut-o consilierul USR, Mircea Crisbășanu.

Contactat telefonic, acesta a declarat că distrugerea imobilului proiectat de către marele arhitect Toma Socolescu, ar fi o „crimă”.

„Sunt și am propus soluții pentru finanțare în vederea resaturării, inclusiv prin PNRR. Știți cum e cu acest program: primul sosit, primul servit. Noi am pierdut atunci trenul acesta. Poate fi construită o nouă clădire, dar pe un alt teren. Această construcție trebuie restaurată, fiind extrem de valoroasă din punct de vedere istoric și cultural pentru oraș. Putem avea aici un muzeu sau alt punct de atracție. Soluții pentru reconsolidare și restaurare sunt. Demolarea ar fi o catastrofă”, a declara consilierul Crisbășanu.

Astăzi a venit, pe adresa Primăriei, și punctul de vedere al Ordinului Arhitecților din România

Documentul este semnat de către președinteLE OAR, Alexandru Bondrea. Printre altele, primarului Marian Măchițescu i se cere să reanalizeze proiectul privind demolarea unui imobil emblematic.

„Considerăm că intenția afirmată, de demolare și reconstruire într-o copie fidelă, este o abordare greșită și că decizia finală trebuie să reiasă nu doar din analiza cu privire la siguranța și stabilitatea imobilului, ci dintr-o analiză multicriterială, care să conțină obligatoriu și un studiu istoric și stilistic. Abordarea firească, în acest caz, este consolidarea, restaurarea, reabilitarea și refuncționalizarea în vederea ridicării nivelului de siguranță și confort necesare unei bune funcționări, fără a pierde substanța valorilor de patrimoniu pe care acest imobil în oferă comunității prin prezența sa în spațiul istoric, urban și arhitectural al orașului Urlați”, se arată în documentul Ordinului Arhitecților din România.

Până la noi consultări cu specialiști, posibil și o dezbatere publică pe marginea acestui subiect, inclusiv identificarea surselor de finanțare pentru o posibilă restaurare, edilul șef  din  Urlați și-a retras de pe ordinea de zi a ședinței de CL de astăzi proiectul cu privire la demolarea imobilului, vechi de peste 90 de ani.

 

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Sondaj

Cine credeți că este de vină pentru că Ploieștiul a rămas fără apă caldă?

- Publicitate -

Articole asemănătoare

Mircea Crisbășanu, candidatul USR-Plus la Primăria Urlați, la Observatorulph.ro LIVE: ”Putem să-i aducem acasă pe cei care muncesc în străinătate sau pe tinerii plecați...

Mircea Crisbășanu, candidatul USR-Plus la Primăria Urlați  este invitatul lui Marius Nica la emisiunea Observatorulph.ro LIVE, ediție de promovare electorală. Are 36 de ani, a...
- Publicitate -

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ultimele știri

Restaurante și feluri de mâncare în Bruges

După ce ne-am tot plimbat pe la Marea Nordului și prin alte orașe belgiene, cu siguranță vă întrebați unde mâncăm în Bruges? În Bruges o masă la...

David Popovici s-a calificat în finala de 100 de metri liber în cadrul Campionatului European de Înot de la Roma

În această seară, înotătorul român, David Popovici, s-a calificat în finala probei de 100 de metri liber la Campionatul European de Înot de la...

Ce supercaruri mai aduc românii în țară? Primul exemplar McLaren 765 LT a trecut pe la RAR Grivița

Sunt doar 765 în toată lumea și reprezintă un model aniversar, serie limitată, al brandului exclusivist McLaren. Poate atinge 100 de km la oră...

E vineri, 12 august. Tot dușuri reci, la Ploiești. Deja ne-am obișnuit cu situația?

Nu e zi în care să nu mă gândesc la faptul că Ploieștiul a rămas fără apă caldă. Ar fi putut fi o farsă...

Scandal în Câmpina. Șofer beat, reclamat la poliție chiar de soția sa

Joi seară, în jurul orei 19.00, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Câmpina au fost sesizați prin apel 112 de către o femeie, despre faptul...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Parteneri

- Publicitate -