Contul de Instagram al unei ploieștence a fost spart. În prezent, atacatorul cere 300 de dolari răscumpărare. Citește articolul și află cum a avut loc întreaga întâmplare.
Andreea are 23 de ani și este din Ploiești. Luni, 21 martie 2022, în jurul orei 13:00, aceasta a primit un mesaj pe telefon cu un link suspect. Victima nu a accesat link-ul, însă, în scurt timp, a fost deconectată de pe Instagram și nu a mai putut să se logheze.
“Ieri (luni, 21 martie 2022), în jurul orei 13:00, am primit un sms cu un link care pretindea că vrea să îmi verifice contul de Instagram.
Citește și: Povestea lui Alexandru Ciachir, expert în securitate cibernetică: “Internetul nu va mai putea fi oprit niciodată”
M-am gândit că poate este un virus și nu am apăsat pe link. La 15 minute după acest sms, m-a întrebat o prietenă dacă am primit și eu același sms. I-am confirmat că primisem acel sms și că cel mai probabil era vorba de un virus.”
Deși nu a accesat link-ul din sms, Andreea a fost deconectată de la contul de Instagram
“Înainte de ora 14:00, în aceeași zi, am fost delogată de la contul de Instagram. Când am încercat să mă reconectez, nu am mai reușit. Datele de configurare nu îmi mai aparțineau și implicit, toate codurile de securitate pentru recuperarea parolei erau trimise către alt număr de telefon și altă adresă de e-mail.”
Infractorul cibernetic a cerut o răscumpărare de 300 de dolari
“Am lăsat în pace contul de instagram pentru o oră, iar ulterior, sora mea a trimis niște mesaje contului respectiv. Apoi, tot sora mea, a încercat să sune cu video de mai multe ori. În cele din urmă, persoana a răspuns.
Se putea observa puțin din părul lui. Sora mea i-a cerut contul de Instagram înapoi, iar acesta i-a răspuns că îl pot recupera cu condiția de a îi da 300 de dolari.”
Citește și: Un nou număr unic de urgență, 1911, pentru sesizarea incidentelor de securitate cibernetică
Andreea spune că nu a accesat site-uri suspecte, nu a dat click pe link-uri necunoscute și nu a instalat nicio aplicație. Folosește un telefon marca Iphone și nu a divulgat nimănui parola de la Instagram. Singurul lucru bizar este legat de faptul că au trecut doar câteva zile de când a decis să-și facă contul de Instagram public.
Multe dintre amintirile Andreei erau arhivate pe Instagram
“Mă simt ciudat că s-a întâmplat acest lucru. Sunt tristă deoarece îmi place foarte mult această aplicație. Îmi plăcea felul în care îmi organizasem activitatea de acolo.
Aveam acel cont de foarte mult timp, aveam mulți prieteni cu care socializam online. Aveam poze arhivate pe care nu le mai am pe telefon și pe care nu le mai pot recupera.”
Mesajele, pozele și amintirile Andreei sunt în prezent pe mâinile unui atacator cibernetic
“Nu mă simt în siguranță pe internet. Sunt foarte atentă la ce fac pe internet și nu accesez link-uri suspecte. Cu toate acestea, contul meu a fost spart.”
Andreea ia foarte în serios această experiență și își dorește din suflet ca situația să se rezolve cât mai curând. Deși le-a trimis celor de la Instagram un e-mail în care le-a explicat, în detaliu, situația, până în momentul de față aceștia nu i-au răspuns.
Citește și: Nu deschideți acest mesaj primit pe Instagram: „Took me 2 hours to make it. I hope you love it”
“Mesajul meu pentru utilizatorii de Instagram este să își țină contul privat, să fie foarte atenți la ce mesaje primesc și să evite orice link ciudat. Să își configureze autentificarea în doi pași pentru Instagram, pentru securitatea contului.”
Situația Andreei este un atac direct la identitatea virtuală a acesteia
În multe dintre dintre cazuri nu ținem cont de sfaturile legate de siguranța datelor pe internet plecând de la premisa că nouă nu ni se poate întâmpla. Povestea Andreei este un semnal de alarmă vis a vis de viața noastră online.
Mihai Raneti, expert în securitatea cibernetică, a fost informat în legătură cu spargerea contului de Instagram care a avut loc și a dorit să expună o serie de măsuri de siguranță pe care cu toții să le luăm în considerare.
Citește și: În era internetului, Biblioteca Județeană “Nicolae Iorga” din Ploiești are peste 12.000 de abonați activi. Cine sunt pasionații de cărți
“Schimbarea parolei. Parola ar trebui să fie greu de ghicit, însă relativ ușor de ținut minte. Sunt de evitat folosirea în cadrul parolei a numelui, datei de naștere sau a altor cuvinte comune sau cuvinte indicii legate de acea persoană. Folosirea caracterelor speciale crește complexitatea parolei și o face și mai greu de spart.”, a precizat Mihai Raneti.
Parole diferite pentru aplicații/site-uri diferite
“Recomandarea este de a evita folosirea parolelor identice pentru mai multe tipuri de aplicații. Explicația este că dacă cineva reușește să ghicească parola de Facebook, acesta va avea acces și la parola de TikTok, de exemplu, dacă este folosită aceeași parola.
Similar, parola adresei de e-mail trebuie să fie extrem de greu de ghicit, urmând pașii de până acum.”, recomandă Mihai Raneti.
Parolele ar trebui schimbate lunar, inclusiv pentru adresele de e-mail și pentru cele aparținând conturilor de social media.
“Parola ar trebui să o știe doar utilizatorul acelui cont și nimeni altcineva, inclusiv indiciile legate de complexitatea sau cuvintele folosite în cadrul parolei. Folosirea setărilor de securitate ale conturilor de Facebook sporește siguranța pe internet.
Facebook, Instagram precum si compania mama, Meta, au sisteme de securitate avansate ce pot crește nivelul de protecție a conturilor.”, spune Mihai Raneti.
2FA – two factor authentication – autentificarea în 2 pași
„Acest nivel suplimentar de protecție înseamnă că se va cere un cod suplimentar de securitate de fiecare dată când folosim un dispozitiv nou pentru a ne loga la e-mail sau la conturile de social media.
Citește și: Avertizare Facebook în legătură cu conținutul contului Dianei Şoşoacă: „Provine de la un editor care poate fi parțial sau total sub controlul Guvernului Rus”
Este recomandată stabilirea unor contacte de încredere, ce pot fi definite în interiorul aplicației Facebook, contacte ce pot fi folosite pentru a se restabili controlul asupra contului în cazul în care se pierde controlul asupra lui.”, a spus Mihai Raneti.
Renunță la parolele slabe, vulnerabile
„Securitatea oferită de către platformele de social media și nu numai este de un nivel avansat, însă aceasta securitate poate fi foarte ușor subminată de parolele slabe, lipsa autentificării 2FA sau lipsa de securizare a telefonului personal.”, ne atenționează Mihai Raneti, expert în securitate cibernetică.
Fii cu update-urile la zi
„Telefoanele ar trebui să aibă update-urile la zi, aplicațiile sa fie actualizate constant, iar ca regulă generală, niciodată să nu se dea click pe vreun mesaj, indiferent de modul de transmitere al acestuia.
În mod special să nu se acceseze link-urile dacă mesajul folosește un URL shortener (adică un serviciu ce transforma adresa facebook.com în shorturl.at/jkrGT).” a adăugat expertul în securitate cibernetică, Mihai Raneti.
Dacă datele personale aflate pe social media sunt importante, atunci atenția arătată securizării ar trebui să fie pe măsură.
Andreea așteaptă un răspuns din partea celor de la Instagram și își dorește ca nimeni să nu mai fie pus într-o astfel de situație. Aceasta intenționează să contacteze în cel mai scurt timp poliția pentru a declara furtul contului de Instagram.





