Biblioteca Județeană “Nicolae Iorga” din Ploiești este vie, funcțională și primește cu brațele deschise cititorii. Aceștia pot parcurge titlurile atât în varianta fizică, cât și în varianta digitală. Peste 530.000 de titluri îi așteaptă pe cititorii dornici să împrumute o carte de la bibliotecă.
Conform Mihaelei Radu, director al Bibliotecii Județene “Nicolae Iorga” din Ploiești, cititorii au acces la un număr de peste 530.000 de titluri.
Citește și: Deși starea de alertă a încetat, angajații preferă să lucreze de acasă
Orice prahovean își poate face un abonament la bibliotecă, prin prezentarea unui buletin. Cei care nu au reședința în Prahova nu pot împrumuta cărți de la bibliotecă, dar pot parcurge titlurile în interiorul instituției, în sala de lectură.
Mai bine de 60% dintre cititorii care ajung la biblioteca județeană au vârste până în 14 ani.
17% dintre cititori au vârste cuprinse între 14 și 25 de ani, iar restul sunt adulți care caută titluri de beletristică, cărți despre sare, cărți tehnice etc. În 2021, cititorii au făcut peste 56.000 de vizite la bibliotecă. În prezent există un număr de peste 12.000 de abonați activi, dintre care 2800 de cititori s-au alăturat în anul 2021.
„Fata mea mă rugase să îi cumpăr cartea «Hoțul de cărți»”
„În magazin cartea era undeva la vreo 50 de lei. I-am zis că nu îmi permit până la următorul salariu și că ar face bine să aleagă un alt titlu. Pentru că nu a renunțat la idee, am fost să caut cartea la bibliotecă și, spre surprinderea mea, aveau cartea.”, ne-a povestit mămica unei cititoare.
“Cel mai vechi și valoros titlul pe care îl găzduiește biblioteca este «Titus Livius – Ab urbe condita», un titlul care datează de pe la 1500.”, a declarat Sânziana Constantin, șef serviciu la secția pentru copii.
Sânziana Constantin, șef serviciu la secția pentru copii: “Cel mai mult se citește literatură”
Mihaela Radu – manager Biblioteca Județeană “Nicolae Iorga” Ploiești: “Găzduim pentru 530.000 de titluri”
“În urmă cu 40 de ani, lucrurile stăteau puțin altfel, pentru că cititorii erau mult mai atrași către lectură, deși fondul de carte era mai mic. Asta se întâmpla, cel mai probabil, din pricina interesului nedivizat către alte medii de informație. Cred că cel mai potrivit cuvânt pe care îl pot folosi pentru a ilustra atmosfera de atunci este «furnicar».
Bibliotecarii își cunoșteau destul de bine cititorii, chiar dacă erau foarte numeroși, iar sugestiile de lectură pe care le dădeau erau, de cele mai multe ori, foarte nimerite.
Biblioteca era un hub social, nolens volens, pentru că stătea la intersecția celor mai variate interese de lectură și nevoi de informare, de multe ori, înșiși bibliotecarii așteptând cu sufletul la gură noile apariții editoriale.
Citește și: Apelul unui ploieștean către Primărie și Poliția Locală Ploiești: Ce ne facem cu „stăpânii domeniului public, care moștenesc locurile de parcare?”
Spre exemplu, pentru a citi «Cel mai iubit dintre pământeni» am stat cu toții la rând, bibliotecari și cititori deopotrivă, pentru că exemplarele erau puține, iar cererea era foarte mare.”, Ileana Vasile, bibliotecară cu o experiență de peste 40 de ani.
«Cititorii din ziua de astăzi» este o sintagmă oarecum stigmatizantă și stigmatizată.
„Ziua de astăzi e văzută, din nefericire, ca o contrapartidă a unei perioade citite mai degrabă în cheie romantică decât realistă. Și perioada de atunci, ca și perioada de acum, avea plusurile și minusurile sale. Ceea ce aș vrea să subliniez fără urmă de îndoială este faptul că și astăzi oamenii citesc.
Și asta chiar dacă există televizor, calculator, internet.
Aș merge chiar mai departe și aș spune, în ciuda existenței kindle-ului, există un curent care pledează pentru hârtia tipărită, pentru foșnetul și mirosul ei inconfundabil, dacă doriți. Este ceea ce înseamnă vinilul pentru muzică.
Cititorul de astăzi poate fi atras și de alte medii de informare sau distracție, dar cartea rămâne printre sursele de relaxare, de delectare și mai ales, printre sursele de câștigare de prestigiu, pentru că îndeletnicirea de a citi rămâne una nobilă și de certificare a valorii.
Citește și: ”Dacă te uiți la mașinile ucrainenilor, ai zice că noi suntem refugiații.” Ați citit des asta, dar merită să o dicutăm
Secția pentru copii este cu atât mai importantă pentru o bibliotecă cu cât ea sădește semințele interesului pentru lectură în inimile și mințile viitorilor devoratori de literatură sau ale unor potențiali oameni de știință, pentru că le arătăm drumul către o informare corectă și bazată pe studiu minuțios.
Cititorul de astăzi nu se deosebește cu mult de cel de ieri, în esență. Munca mea de ieri are ecouri puternice în cititorii de astăzi, iar acesta nu e puțin lucru”, a mai adăugat Ileana Vasile, bibliotecară cu o experiență de peste 40 de ani.
Cum arată Biblioteca Județeană “Nicolae Iorga” din Ploiești în anul 2022