Povestea cimitirului uman din Epoca Bronzului, descoperit la Câmpina. Scheletele au fost descoperite într-o poziție nefirească – FOTO

0

Este singurul sit arheologic din lume în care există trei culturi preistorice la un loc: cultura Tei, cultura Monteoru și cultura Noua. Vorbim despre o descoperire arheologică făcută la Câmpina, începând cu 2008, până în 2010, la parohia Sfântul Nicolae, descoperire care, astăzi, se încadrează pe lista obiectivelor ce neapărat trebuie vizitate și atent observate de către toți cei pasionați de istorie. Tot aici a fost descoperit și mormântul egumenului Damaschin, ulterior devenit monahul Dionisie, mormânt conservat astăzi chiar în interiorul bisericii. FOTO la finalul textului.

14 morminte vechi de 3500 de ani

Necropola de la Câmpina a fost descoperită absolut accidental, în timpul unor lucrări de întreținere. Preotul paroh de atunci, Petru Moga, spune că, în timp ce se efectuau acele lucrări, muncitorii au dat de oseminte umane. Au fost chemați arheologi de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, care, alături de cei de la Institutul de Antropologie, Fr. Rainer, din București,, au început săpăturile, ce s-au întins pe o perioadă de câțiva ani.  Rezultatul? 14 morminte, atât de înhumație, cât și de incinerație, ce marchează prezența unui cimitir uman din Epoca Bronzului. Vorbim de bărbați și femei cu vârsta cuprinsă, potrivit spuselor specialiștilor, între 25 și 35 de ani.

Pe lângă schelete, vase de ceramică și piese de podoabă

”Încadrarea în timp ar fi anul 1500 î. Hr.  Adică aproximativ 3500 de ani. Toate scheletele au fost descoperite în poziție chircită și au fost, ulterior, încadrate ca fiind resturi umane datând din epoca Bronzului. Aveau depuse, ca ofrande, probabil, vase de ceramică și piese de podoabă din os, chilimbar și bronz, ce au fost restaurate, bucata cu bucată, de către arheologi. A fost o muncă titanică. Pasionații de istorie le pot admira azi în cadrul expoziției găzduite de Casa Parohiala ,Sfântul Nicolae” a explicat istoricul Mădălin Focșa.

Ceea ce este fascinat la descoperirea acestui cimitir uman este faptul  că ar fi singurul din țară și din lume unde există vestigii de la trei culturi preistorice  distincte: Tei, Noua și Monteoru. Asta înseamnă împingerea în timp a celui de-al doilea municipiu al județului până în preistorie.

Se vrea înființarea unui muzeu

”Mormintele sunt astăzi conservate, iar vasele descoperite și restaurate, șase la număr, pot fi, încă de anul trecut, admirate în cadrul expoziției găzduite de Casa Parohială ,Sfântul Nicolae,. S-a făcut, în urmă cu ceva vreme, și un proiect de arheologie experimentală. Mai exact, un cuptor a cărui menire a fost aceea de a arăta vizitatorilor, în special copii de la școlile din localitate, cum se fabricau vasele de ceramică. Cât de curând, vom avea aici, în interiorul Casei Parohiale, un muzeu destinat acestei descoperiri arheologice” a mai explicat istoricul Mădălin Focșa.

Mormântul monahului Dionisie, descoperit în interiorul bisericii

În aceeași perioadă, fostul preot paroh al bisericii, în timpul unor lucrări de schimbare a pardoselii în interiorul bisericii, a mai făcut o descoperire interesantă.  Este vorba despre mormântul egumenului Damaschin, fost stareț al mănăstirii Sinaia, retras la Câmpina în anii 1800.

S-au făcut aceste lucrări și au fost descoperite niște grinzi putrezite. Ulterior, în urma săpăturilor, s-a descoperit o veche biserică, urme de fundație încadrate ca fiind de sfârșit de secol al XVIII-lea/ început de secol al XIX-lea și mormântul celui ce a devenit, din egumenul Damaschin, monahul Dionisie.

”La căpătâiul acestuia, de fapt sub craniu, a fost găsită cărămida pe care i-a fost scrijelit, cu litere chirilice, numele și care poate fi atent observată de către toți cei ce trec pragul acestei biserici astăzi. Mormântul este acum marcat prin paviment de piatră, încastrat în noul paviment de cărămidă al bisericii. Prin grija oamenilor bisericii, la vremea când a fost făcută descoperirea, a avut loc și slujba de reînhumare a osemintelor lui Dionisie”, a mai spus Mădălin Focșa, istoric.

Situl arheologic de la Câmpina, cu ușurință poate fi încadrat pe lista obiectivelor turistice care merită să fie vizitate. Reprezintă, cu adevărat, o  adevărată lecție de istorie, trăită și văzută nu doar cu ochii minții, prin pagini de carte…

 

 

 

 

 

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 40785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău