De ce mai plătesc prahovenii taxa pe apa de ploaie? Guvernul a eliminat-o din 2018, dar primarii și operatorii se fac că…plouă

Taxa pe apa de ploaie, facturată prahovenilor racordați la sistemul de canalizare indiferent de operator, nu mai este obligatorie de doi ani. Deși guvernul a modificat legislația încă din decembrie 2018, astfel încât autoritățile locale să poată elimina, prin hotărâri de consilii, taxa aberantă din facturile cetățenilor, acest lucru nu s-a întâmplat.

În decembrie 2018, Guvernul a modificat prin ordonanță de guvern Legea 241/2006 prin care operatorii de apă și canalizare percepeau bani pentru apa de ploaie.

Este vorba de taxa pentru strângerea apei “meteorice”, care se calculează în funcţie de suprafaţa deţinută de fiecare proprietar şi media precipitaţiilor din luna respectivă.

Taxa, considerată una aberantă, a scos din buzunarele prahovenilor sume importante de bani, care au ajuns în conturile operatorilor de apă și canalizare.

Aceștia au justificat încasarea ei prin costurile de epurare a apei de ploaie care ajunge în sistemul de canalizare, deși cea mai mare parte ajunge în pământ!

Ei bine, taxa aberantă nu mai este obligatorie încă de la sfârșitul anului 2018, când legea a fost modificată printr-o ordonanță de urgență.

Anunțul a fost făcut la vremea respectivă de Daniel Zdrânc,  vicepreședintele e Autorității Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSCUP), pe Facebook:

”În ultima ședința de Guvern a anului trecut a fost adoptată OUG 114/2018 prin care au fost abrogate mai multe articole din Legea 241/2006 care fusese modificată, la rândul ei, printr-o inițiativa a unor parlamentari PNL și obliga operatorii serviciilor de apă și canalizare să factureze apa meteorică. Acum, administrațiile locale pot opta dacă se mai facturează sau nu apa meteo (pluvială) la cetățeni. Această măsură împreună cu scăderea TVA la 9% pentru serviciile de canalizare, se va reflecta în reducerea semnificativă a facturilor emise către utilizatori.”

Așadar, primarii și consilierii locali au de mai bine de doi ani baza legală pentru a elimina din facturile cetățenilor taxa pe apa de ploaie, însă există o complicitate a autorităților locale cu operatorii de apă și canalizare care a menținut acest bir.

Practic, operatorii de apă și canalizare din Prahova au continuat să obțină, fără niciun efort, sume importante de bani de la populație, mai ales în perioadele cu precipitații abundente.

Este vorba de toți operatorii de canalizare din județ, precum Apa Nova, Hidro Prahova, dar și serviciile publice proprii ale localităților unde s-a introdus sistemul de epurare a apei menajere și pluviale.

Observatorulph.ro a solicitat un punct de vedere companiei Hidro Prahova pe tema taxei pe apa de ploaie, care a fost justificată astfel:

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal

6 COMENTARII

  1. Cetatenii din localitatile respective sa „inunde” primariile cu cateva mii de sesizari , altfel nu se va intampla nimic.
    Glumind un pic , poate ca pe primari nu i-a preocupat subiectul , or fi avand prin primarii spor de „apa de ploaie”

  2. la Ploiestiori (Hidro Prahova) valoarea apei de ploaie este de 6 ori mai mare decat la 3 km la Ploiesti (Apa Nova). Poate se aplica alta formula ???

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău