O ploieșteancă a constatat că, după ce fierbe apa de la robinet, pe vase se depune un strat de pulbere de culoare albă. Reprezentanții Apa Nova Ploiești susțin că ”praful” respectiv este rezultatul concentrației sărurilor din apă ca urmare a procesului de fierbere, care indică și duritatea apei. Aceștia susțin că sănătatea populației nu este pusă în pericol, dar că poate crea ”disconfort în întreținerea instalațiilor și mașinilor de uz casnic”.
O cititoare care locuiește pe B-dul Republicii din Ploiești ne-a trimis imaginea alăturată, cu un vas pe care s-a depus o pulbere fină, de culoare albă, după ce a fiert apa de la robinet.
”Am și eu o problemă cu apa de la robinet. Când încălzesc apa pentru ceai sau să prepar mâncare se depun săruri multe pe vas. Oare aceste depuneri nu ne afectează? Eu nu am posibilitate să îmi cumpăr un filtru de apă performant.
Apelez la dvs., poate ne lămuriți deoarece în situația mea mai sunt mulți alții. Și să nu credeți că nu am spălat vasul foarte bine înainte de a încălzi apa!” a fost mesajul cititoarei noastre.
La solicitarea observatorulph.ro, reprezentanții companiei Apa Nova Ploiești au transmis următorul punct de vedere:
Pulberea albă de pe vase se datorează fenomenului de evaporare a apei prin încălzire / fierbere și concentrarea sărurilor solubile de calciu și magneziu din apă (duritatea apei) care se depun. Un efect similar se poate constata și la obiectele sanitare (cabine de dus etc.)
În legislația privind potabilitatea apei se impune numai o limită minimă pentru valoare parametrului „duritate” respectiv de 5 grade germane de duritate.
O valoare superioară nu este o problemă de potabilitate a apei (risc pentru sănătatea populației), ci doar de disconfort în întreținerea instalațiilor și mașinilor de uz casnic.
La nivelul municipiului Ploiești, care se alimentează în procent de peste 85% cu apă subterană din foraje de mare adâncime, se întâlnesc valori medii ale durității apei între 14-23 grade germane de duritate.
Apele minerale îmbutelieate care se consumă foarte mult în România au concentrații de săruri mult superioare apei de la robinet.
Tocmai pentru a elimina astfel de confuzii privind calitatea apei distribuite în Ploiești și a confirma clienților că apa de la robinet a fost, este și va fi potabilă, Apa Nova Ploiești a implementat Sistemul de Siguranță a Alimentului și s-a certificat ISO 22000.